Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo što turistički sektor očekuje od novog ministra Capellija

Predsjednik najveće zajednice pri HGK za obiteljski turizam Nedo Pinezić važnim smatra da je novi ministar turizma, prvi koji dolazi s Kvarnera i s otoka, 'poniknuo' iz obiteljskog mikropoduzetništva u turizmu.
21. listopada 2016. u 09:55 3 komentara 862 prikaza
 capelli
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Turistička strukovna udruženja i tvrtke pozdravljaju izbor Garija Cappellija za novog ministra turizma zbog njegove stručnosti, znanja i iskustva te očekuju da snažnim i konkretnim potezima pridonese daljem održivom rastu i razvoju turizma u idućim godinama.

Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Ivan Sabljić, zaposlen Valamar Rivijeri, ističe da od nove Vlade i ministra turizma prije svega očekuju promjenu nekonkurentne porezne politike, odnosno smanjenje PDV-a na usluge smještaja i ostale ugostiteljske usluge na 5 posto sa sadašnjih 13 posto), donošenje izmjena i dopuna zakona o turističkom zemljištu, novog zakona o pomorskom dobru, kao i proširenje primjene zakona o poticanju ulaganja te osiguranje značajnije razine sredstava za financiranje ulaganja u turizam kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR).

HDZ,Geri Capelli hdz-ovac u Splitu 'Autobuseri nas zaobilaze, 2015. ćemo zaraditi 400 milijuna eura manje!' turizam Kliman i Capelli HDZ ima rješenja za bolji turizam: Zaposlit će novih 15 tisuća radnika, smanjiti broj sezonaca i ponuditi ugovore za stalno

"U sadašnjem trenutku izuzetno je važno strateški pristupiti pitanju nedostatka radne snage i pogotovo kvalitetnih kadrova za turizam kroz kratkoročne i dugoročne mjere i politike te nastaviti raditi na promjeni sustava obrazovanja kadrova za turizam i druge gospodarske grane", poručio je Sabljić.

Rješavanje nekih od važnijih problema za sektor kampinga, a koja se već duže vrijeme ne rješavaju, od ministra očekuju iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH). Predsjednik KUH-a Tihomir Nikolaš očekuju da "pridonese rješavanju problema sklapanja ugovora za koncesije na turističkom zemljištu i problema koncesija na zahtjev na pomorskom dobru, kao i da će razumjeti specifičnosti kampinga i njegove promocije".

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija UHPA Boris Žgomba, ujedno i suvlasnik pulske agencije Uniline, smatra da je dobro što novi ministar poznaje uspjehe, ali i poteškoće sektora. Poručuje da je za agencije najvažnije rješavanje problematike posebnog postupka oporezivanja te donošenje zakona o pružanju usluga u turizmu, kao i zakona o turističkim zajednicama te turističkom zemljištu.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri zagrebačkoj Komori, u kojemu je oko 30 posto svih agencija u Hrvatskoj, Ivan Pukšar, ujedno i direktor zagrebačke agencije Kompas, nada se da će Cappelli dokazati da ima snage i ingerenciju samostalno donositi važne odluke, jer je hrvatsko gospodarstvo u velikoj mjeri ovisno upravo o turizmu.

"Što se tiče agencija, osim hitnog rješavanja 'bremena' nerazumno previsokih poreza, već za iduću sezonu očekujemo i da u promociji potakne aktivnosti za privlačenje novih gostiju na stranim tržištima, pogotovo za pred i posezonu, gdje ima najviše prostora za rast, ali i za oporavak poslovanja turističkih agencija", navodi Pukšar.

Predsjednik najveće zajednice pri HGK za obiteljski turizam Nedo Pinezić važnim smatra da je novi ministar turizma, prvi koji dolazi s Kvarnera i s otoka, ''poniknuo'' iz obiteljskog mikropoduzetništva u turizmu.

"Vjerujem da će Cappelli dobrim uvidom u globalna turistička kretanja i turističke potencijale RH, kao i shvaćanjem važnosti doprinosa turizma ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti zemlje, u Ministarstvu nastaviti s projektima brendiranja obiteljskog poduzetništva uz potporu povoljnih kredita HBOR-a i poslovnih banaka i u suradnji s regionalnim i lokalnim jedinicama samouprave", smatra Pinezić.

Nastavku dosadašnje kvalitetne suradnje s Ministarstvom, s naglaskom na završetak izrade pravilnika i zakona važnih za ugostitelje, nada se predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Udruženja ugostitelja Zagreba Nenad Šepak. Ocjenjuje da je "najvažnije da ministar stoji ispred struke i da koordinira s ostalim ministarstvima kako se više ne bi zakoni preklapali i da se otklone zakonske barijere za poslovanje".

"Rijetki su ministri poput Cappellija koji ne trebaju ni dana za uvođenje u resor i ne sumnjamo da će se odmah uhvatiti ''u koštac'' s najvećim izazovima hrvatskog turizma, od turističkog zemljišta do PDV-a, i ostati iznimno senzibiliziran za turizam budućnosti koji uključuje održivi razvoj i promociju Hrvatske kao destinacije zdravlja", istaknula je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić.

>> Tko su Plenkovićevi ministri, kakve su im kvalifikacije i kako su prošli na izborima

>> Riječni turizam sve popularniji: ove godine pristaje 221 kruzer s oko 30.000 turista

ANALIZA
Može li se scenarij SDP-a i Možemo! ponoviti na desnici? Evo što kažu analitičari
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika
 • Deleted user:

  Zašto burek u Zadru ima PDV 13% i skuplji je od Zagrebačkog koji ima 25%. To nema veze s turizmom.

 • Avatar Honduras
  Honduras:

  zašto bi se turizmu smanjio porez? zašto se ne bi smanjio i poljoprivredi... proizvodnji... energetici... SVIMA???

 • doktorica:

  zašto mali iznajmljivači moraju plaćati članarinu turističkoj zajednici tj.porez prema broju kreveta kroz 3 mjeseca?!Šta se dobije od toga novca,jedino to da taj novac ide na lijepu gomilicu uhljeba koji su sada potpuno nepotrebni od kada se uveo e-Visitor tj.iznamljivač ... prikaži još!č sam vodi sve podatke ,knjigovodstvo,prijave itd.Isto tako mali iznamljivači plaćaju porez kvartalno na najam,plaćaju RTV pretplatu za turiste iako plaćaju tu pretplatu i u mjestu prebivališta!Platili su i energ.certifikat koji sada ne treba.Pa dokle?!!!!