Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

Na Vijeću EU na kojem nije bilo Ostojića Slovenija najavila mogućnost podizanja ograde

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
09.11.2015.
u 21:51

- EU se može raspasti i to se može dogoditi nevjerojatno brzo ako ograđivanje prema unutra i prema vani postane pravilo umjesto solidarnosti - rekao je Jean Asselborn u intervjuu za njemačku agenciju DPA.

Europska unija mogla bi se raspasti pod pritiskom migrantske krize, izjavio je ministar vanjskih poslova Luksemburga, zemlje koja trenutno predsjeda Vijećem EU, i dodao da je ostalo "još samo nekoliko mjeseci" da se takav raspad EU spriječi. 

- EU se može raspasti i to se može dogoditi nevjerojatno brzo ako ograđivanje prema unutra i prema vani postane pravilo umjesto solidarnosti - rekao je Jean Asselborn u intervjuu za njemačku agenciju DPA. Luksemburški šef diplomacije također je upozorio da neki političari iz pojedinih zemalja koriste migrantsku krizu za politiku proizvodnje straha. Nije ih imenovao, no mnogi u njegovim izjavama vide Mađarsku i njezinog premijera Viktora Orbana. 

- Lažni nacionalizam može dovesti do stvarnog rata - upozorio je Asselborn. Kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, i luksemburški ministar spomenuo je mogućnost jačanja napetosti između zemalja na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

- Ako dođe do zatvaranja u Švedskoj ili Njemačkoj, onda ne znam što će se dogoditi na Balkanu - rekao je Asselborn. 

Njegove dramatične izjave izrečene su uoči još jednog okupljanja ministara unutarnjih poslova na sastanku Vijeća EU posvećenom izbjegličkoj krizi, na kojem je slovenska ministrica Vesna Györkös Žnidar najavila da je Slovenija tehnički spremna za podizanje ograde na granici prema Hrvatskoj.

- Tehnička sredstva su spremna, a a odluka o njihovoj upotrebi je politička. Moguće je da će politička odluka biti donijeta već večeras - rekla je ministrica Györkös Žnidar novinarima na odlasku iz Bruxellesa. U Ljubljani je večeras održana izvanredna sjednica slovenske vlade, nakon koje je priopćeno da su usvojene "dodatne hitne mjere za upravljanje migracijskim tokovima, uključujući i potrebne mjere za zaštitu schengenske granice". U priopćenju nije objašnjeno znače li te nove mjere podizanje ograde, no naglašeno je da će se te mjere, prema potrebi, ostvariti u sljedećih nekoliko dana. 

Hrvatsku je na sastanku Vijeća EU danas predstavljao veleposlanik Mato Škrabalo, šef Stalnog predstavništva RH pri EU, jer ministar Ranko Ostojić nije mogao ili želio doputovati u Bruxelles dan nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Slovenska ministrica prozvala je Hrvatsku za "neispunjavanje propisa EU". 

U srijedu na Malti počinje summit lidera svih država EU s liderima afričkih država iz kojih u Europu dolazi mnogo migranata, a u četvrtak će se, također na Malti, održati i neformalni sastanak Europskog vijeća, odnosno neformalni summit 28 premijera i predsjednika EU, ponovno posvećen izbjegličkoj krizi. Na prvom, afro-europskom summitu, Hrvatsku će predstavljati ministrica Vesna Pusić, a na drugom, neformalnom summitu EU premijer Zoran Milanović. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel mogla bi se na Malti naći pod pritiskom onih kolega iz Europskog vijeća koji žele da Njemačka povede politiku zatvaranja vanjskih granica EU jednako kao što je, smatraju, Njemačka povela politiku otvaranja svojih granica za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja. 

- Razumijem ako Njemačka, zbog povijesnih razloga, ima poteškoća s uspostavljanjem striktnog režima na svojim granicama. Ali Njemačka kao europski vođa ima obvezu energičnije kontrolirati vanjske granice Europe - rekao je Donald Tusk, Poljak na dužnosti predsjednika Europskog vijeća, u razgovoru za njemački list Welt am Sontag. Tusk je sinoć večerao s Merkel u Berlinu i, premda je nahvalio kancelarku zbog pokazivanja najliberalnijeg i najtolerantnijeg lica Njemačke, poručio je da Njemačka mora učiniti više u zaustavljanju nekontroliranog priljeva migranata.

>> Ostojić o izbjeglicama: Iskorištavala su se i tuđa djeca za prolaz 

>> Migranti bi mogli postati najveća sigurnosna prijetnja od II. svjetskog rata

Komentara 4

NE
Nepobjedivi
21:15 09.11.2015.

Iz njegovih ustiju u Božje uši.

D1
d12345
14:39 10.11.2015.

Prošli izbori,prošla Ostojićeva briga za imigrante......a panjevi im dali glasove zbog njihove "dobrote".....

Avatar Marko232
Marko232
22:00 09.11.2015.

Ako zlovenci izgrade ogradu onda izbjeglice budu iz Makedonije potovale za Italiju preko Crne Gore. Hvala dragi zlovenci. Napokon nešto pametno od vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije