Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virtualni izbori

Esperantist najznačajnija osoba, 150 godina Učilišta događaj 2010.

\'puskar03_nnn_pod_100111\'
PRIVATNA ARHIVA
11.01.2011.
u 12:00

Sedmu godinu portal križevci.info, koji vode novinarski entuzijasti, proveo izbor osoba.info i događaj.info na osnovi pozitivnih prijedloga, bez političara i "crnila"

Apsolvent anglistike i germanistike Krunoslav Puškar (24), koji će ovog mjeseca diplomirati, postao je osoba 2010. godine u Križevcima. Takvim su ga "oblikovali" glasovi čitatelja lokalnog internetskog portala križevci.info, koji već sedmu godinu, od Božića do Sveta tri kralja, zacijelo jedini u regiji, nominira 10 osoba i događaje koji su obilježili proteklu godinu.

Promicatelj jezika

Karakteristika je njihova izbora, što naglašavaju novinarski volonteri i entuzijasti, što na listama nema mjesta političarima (jednom bili, loše su prošli!) te crnim zbivanjima.

– Lokalni dužnosnici su stalno u fokusu i ne mislimo da su po ičemu vrijedni, oni su tu da služe građanima, a događaji iz crne kronike su isključeni, jer vjerujemo da građani godinu mogu pamtiti i po nečemu pozitivnom – napominju provoditelji. Tako je i najznačajniji događaj, prema glasovima s portala, 150. obljetnica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, što nadilazi lokalne okvire, a značaj joj je potvrdio lani i predsjednik RH, davši ustanovi povelju za doprinos u obrazovanju.

Mladi Puškar popeo se na virtualni tron jer je ljetos sugrađanima otkrio esperanto. Tečajevima tog univerzalnog jezika, uz suradnju Gradske knjižnice, u mnogima je p(r)obudio ljubav prema jeziku općenito.

– Nisam očekivao pobjedu među ljudima koji su na neki način pridonijeli gradu ili ga proslavili, samo sam volontirao i pokušao prenijeti svoje znanje. Potaknut ovom nagradom razmišljam da i tečaj esperanta traje dulje, barem dva tjedna, i u nekom drugom terminu – kaže Puškar, koji radi i na promocija lokalnog izričaja, pa s kolegama priprema i Rječnik govora kalničkog Prigorja, potiče na javno govorenje kajkavskog, a i sam je poliglot – osim njemačkog i engleskog, na studiju je učio i talijanski, francuski, kineski, japanski...

Planine i gospodarstvo

Iza Puškara druga tzv. osoba.info je već proslavljeni modni dizajner Igor Galaš, koji je lani pobrao svjetske nagrade, te izvrsni motokrosist Marko Leljak. Na ljestvici najdojmljivijih događaja iza godišnjice VGU slijede oživljavanje planinarstva kroz obnovu Planinarskog doma na Kalniku i planinarsku školu, te otvaranje tvornice Strojometal-MEP, što je i ponajveće inozemno ulaganje u županiji u 2010., a čemu je u rujnu prisustvovala i premijerka.

Ključne riječi

Komentara 1

PP
Pink Panter
14:18 11.01.2011.

Bravo Križevčani, tako treba. Bez političara! Napokon da neko razumije da su političari samo službenici koji primaju plaću iz poreza i rade (trebali b! za dobrobit onih koji ih plaćaju, to jest društva. A ovo s esperantom je dobra stvar. Bilo bi lijepo kad bi svi ljud svijeta osim svog materinjeg znali još jedan jezik, koji se lako nauči., za međusobno sporazumijewvanje. I to jezik koji nije materinji samo nekih naroda (kao engleski) , a mi ostali smo zbog toga hendikepirani. Budimo svi ravnopravni! Koliko sam čuo, esperanto se nauči 50 puta brže od engleskog. I vrlo je bogat po mogućnosti izražavanja, po kao svaki drugi \"normalni\" jezik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije