Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savudrijska vala

Erjavec: Nota je apsurdna, Pejčinović Burić: Hrvatski ribari se ne trebaju brinuti

Karl Erjavec
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/6
29.01.2018.
u 17:38

Slovenija je spremna zaštititi slovenske ribare i ostale državljane koji bi bili izloženi neugodnostima na granici, rekao je slovenski šef diplomacije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da će Slovenija svoje ribare i ostale državljane zaštititi od eventualnih pokušaja Hrvatske da im se naplate kazne za ulazak u dio Savudrijske vale koji je arbitražnom presudom pripao Sloveniji.

Diplomatska nota kojom je Hrvatska krajem prošlog tjedna najavila takvu mogućnost pošto je slovenska policija poslala globe četranestorici hrvatskih ribara iz Savudrije za ribolov u spornom dijelu zaljeva, "apsurdna" je, rekao je Erjavec na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je da za takav potez Hrvatska nema nikakva pravnog temelja jer se rad o slovenskim vodama.

Granicu na moru arbitražni sud prvi je put odredio jer ona ranije nije postojala, rekao je Erjavec.

"Mi to doživljavamo kao medijski spin, predstavu za hrvatsku javnost jer bi bilo apsurdno kažnjavati slovenske ribare za ribarenje u slovenskom moru", rekao je.

Ponovo je da njegovo ministarstvo protiv Hrvatske sprema tužbu pred sudom Europske unije u Luksemburgu te da će o cijelom slučaju i Europska komisija morati "dobro promisliti".

Karl Erjavec
1/20

Slovenija je spremna zaštititi slovenske ribare i ostale državljane koji bi bili izloženi neugodnostima na granici, rekao je slovenski šef diplomacije.

"Hrvatska nema nikakvog pravnog utemeljenja za kažnjavanje naših ribara, oni love u slovenskom moru na temelju granice koju je odredila arbitraža, kazao je slovenski šef diplomacije.

Na pitanje kad će odgovoriti na zadnju hrvatsku notu, Erjavec je ustvrdio da po diplomatskim pravilima za to postoji rok od 30 dana, ali da se Slovenija s time neće žuriti budući da je sadržaj note "apsurdan", a i zato jer Hrvatska, rekao je, na više slovenskih nota nije odgovorila.

Erjavec koji je i predsjendik Demokratske stranke slovenskih umirovljenika (DESUS) odgovarao je i na pitanja o predstojećim parlamentarnim izborima, pri čemu je istaknuo da odbija primjedbe da su neke njegove odluke i potezi u vanjskoj politici vezani na predizbornu situaciju i položaj njegove stranke u koaliciji premijera Mire Cerara.

Odluku o eventualnom priznanju nezavisnosti Palestine na prijedlog vlade donijet će parlament, jer je do sada za priznanje država važila baš takva procedura, te je zanijekao analize po kojima je rejting njegove stranke u zadnja dva mjeseca nešto porastao uprave zbog oštrijeg stava prema Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi informacije da bi Sloveniju kao običan građanin uskoro mogao posjetiti bivši katalonski premijer Puidgemont i bi li u tom slučaju slovenska vlada djelovala ako bi Španjolska za njim izdala europski uhidbeni nalog, Erjavec je rekao da se radi o "science-fiction" situaciji i nerealom pitanju, te da bi u tom slučaju za postupanje bilo odgovorno ministarstvo pravosuđa, a ne ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenski meidji u ponedjeljak su prenijeli nagađanja u nekim španjolskim medijima da bi Puidgemont  uskoro mogao doći u posjet Sloveniji, navodno na poziv nekih eurozastupnika iz stranke Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, stranke koja inače djeluje u koaliciji premijera Cerara i ministra vanjskih poslova Erjavca.

U vezi s anketama po kojima bi na parlamentarnim izborima u lipnju najviše glasova mogla dobiti stranka Marjana Šareca, koji se prije nekoliko mjeseci kao protukandidat Borutu Pahoru biračima predstavio na predsjedničkim izborima, Erjavec je kazao da to nije realno iako ankete pokazuju da je Šarec vrlo popularan.

Šarec nema stranačku bazu nego samo svoje ime, kazao je Erjavec, dodavši da je inače uvjeren u uspjeh svoje stranke i na ovogodišnjim izborima.

Pejčinović Burić: hrvatski ribari se ne trebaju brinuti

Hrvatska policija danas šalje prve prekršajne prijave slovenskim ribarima, a svojim ribarima pružit će svu potrebnu pravnu pomoć kako bi se našlo rješenje za situaciju u kojoj su se našli, izjavila je u Zagrebu potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

"Žalimo da je slovenska strana slanjem kazni prekršila dosadašnji dogovor o izbjegavanju incidenta i u zaštiti našeg teritorija mi smo prisiljeni odgovoriti istom mjerom tako da će hrvatska policija danas poslati prvih 11 prekršajnih prijava slovenskim ribarima", rekla je ministrica u izjavi za novinare..

Po njezinim riječima, hrvatski se ribari "ne trebaju brinuti".

"U dogovoru koji je postignut s hrvatskim institucijama mi ćemo pružiti svu pravnu pomoć koja je potrebna kako bi iznašli rješenje za ovu situaciju u kojoj su se našli", kazala je Pejčinović Burić.

Savudrijskim ribarima stigle su u ponedjeljak prve kazne slovenskih institucija za, kako tvrdi Slovenija, "kršenje crte razgraničenja u Savudrijskoj vali", potvrdio je to Hini predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić.

Riječ je o novčanim kaznama u iznosu od 500 eura, koje mogu biti umanjene za 50 posto odnosno njihov je iznos 250 eura ako se kazna plati u roku od osam dana, dodao je.

Momić ističe da hrvatski ribari,  sukladno dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, te kazne neće platiti već će one biti proslijeđene načelniku sektora za granicu Policijske uprave istarske ili umaškoj policijskoj postaji.

Slovenska policija priopćila je u subotu da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga te najavila da će idućeg tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Pejčinović Burić je podsjetila da u međunarodnom pravu u odnosima između država nema jednostrane primjene arbitražne odluke, pa tako ni u ovom slučaju arbitražne odluke koju Hrvatska ne prihvaća, stoga nema ni promjene na terenu.

"Granica u skladu s međunarodnim pravom ostaje na sredini crte Savudrijske vale", istaknula je ona.

Karl Erjavec
1/18

Komentara 120

CR
crocro
18:05 29.01.2018.

Slovenci su računali ne samo da će jednostrano proglasiti Hrvatsko more svojim vlasništvom, već su također računali da će oni jednostrano kazne slati Hrvatima a da će se Hrvati pokunjiti i plaćati kazne slovencima. Sada su bijesni kada Hrvati jednakom mjerom uzvraćaju. To je jedino i ispravno rješenje Hrvatske vlade. Promptno djelovati i odmah uzvraćati istom mjerom na isti način. Oni dobro znaju da ne mogu jednostrano provesti arbitražnu odluku, zato su agresivni, nestrpljivi i bijesni zbog Hrvatske note i zbog recipročne mjere kažnjavanja slovenskih ribara u Hrvatskom moru. Dakle, izluđuje ih činjenica da se ne mogu pomaknuti s mrtve točke u primjeni arbitražbe odluke koju Hrvatska ne priznaje. A još su bjesniji jer EU nema instrumente da Hrvatsku natjera da preda svoj teritorij slovencima zanemarujući odluku Hrvatskoga Sabora o izlasku iz kompromitirane arbitraže. Svaki prolazak vremena bez konkretnog rezultata miču s političke scene glavne slovenske aktere koji su revni provesti arbitražnu presudu. Izbori se bliže a rezultata nema, očito će si morati tražiti drugi posao.

BI
bikica7
18:34 29.01.2018.

Zar je naša Vlada toliko naivna da ne vidi sa Slovencima neće ići nikakvi bilateralni pregovori.Naš sjeverni susjed pokušava silom nametnuti svoje rješenje problema pa će stoga na silu trebati odgovoriti silom.Drugog izbora nema.

DU
Deleted user
17:59 29.01.2018.

Slovencima slijedi otrjeznjenje, silom na silu i eto ih u problemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije