Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Momić: Nijedan savudrijski ribar još nije dobio kaznu od Slovenije

Slovenska policija objavila je da je poslano prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga
27. siječnja 2018. u 12:02 6 komentara 728 prikaza
Savudrija: Ribari i policija na moru uz granicu sa Slovenijom
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić potvrdio je u subotu u izjavi za Hinu kako ni jedan istarski ribar nije dobio kaznu od Slovenije zbog navodnog "nedopuštenog prelaska slovenske granice" te ukoliko ih dobiju, shodno dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, one će biti proslijeđene načelniku sektora za granicu istarske policije.     

savudrija Počelo je Prve kazne savudrijskim ribarima 'zbog nedopuštenog prelaska granice'!

Slovenska policija objavila je da je poslano prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, a idućeg će tjedna, kako kaže, nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Kako je je navedeno u priopćenju na internetskoj stranici slovenske policije, hrvatskim su ribarima poslane kazne, prema zakonu o prekršajnom postupku, "zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice". Napomenula je da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju.

"Cijela procedura usklađena je s resornim ministarstvom. Nitko od ribara još na svoju kućnu adresu nije dobio nikakvu kaznu, no ukoliko one dođu, bit će proslijeđene MUP-u i od tog trenutka one postaju briga hrvatskih institucija", kazao je Momić.

Dodao je i da je i na sastanku u Zagrebu početkom godine ali i na onom od prije par dana u Bašaniji s ministrom Tolušićem dogovoren modalitet ponašanja. On je podsjetio kako su savudrijski ribari na oba sastanka dobili potporu resornog ministra da imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama dosad te kako će svaki ribar svoj posao i dalje moći obavljati u miru i neće trpjeti materijalnu štetu. 

"Mi  i dalje želimo prijateljsku komunikaciju i dijalog sa slovenskom stranom, I dalje ćemo se normalno, kao i dosad, ponašati u Savudrijskoj vali, imajući u vidu da arbitražna odluka nije važeća a jednostrana primjena nije moguća", poručio je Robert Momić.

Slovenija ne priznaje crtu sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični prijepor ne riješi nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaljeva.

Žumberak mislite da je U Savudriji napeto? Lako za Svetu Geru, naš Žumberak umire, to je pravi problem Granični čvor Zašto Dežela i Lijepa Naša ne znaju živjeti s problemima? Kažnjavanje nekulture Ako u Zagrebu bacite čik, uništite kantu, pošarate spomenik... evo kolika će vam biti kazna!
Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Deleted user:

  Trebamo biti država i pokazati zube pa će slovenci pobjeći kao zečevi što nam rade ratni brodovi.

 • Avatar boskid
  boskid:

  Slovencima odkazati sve rezervacije i ne primati ih kao goste u cjeloj RH!

 • crocro:

  Najprije na vijestima na TV-u čujem da su kazne stigle da bi predstvnik ribara tvrdio da nisu stigle. U svakom slučaju, ako kazne stignu tj. da slovenija jednostrano primjenjuje arbitražnu presudu koju Hrvatska ne priznaje, naše Ministarstvo vanjskih poslova je ... prikaži još! ranije tvrdilo u brojnim emisijama da ima rješenje i odgovor na slovensko jednostrano postupanje, Dakle, ako dođe do dijeljenja kazni za tobožnje granične prijestupe Hrvatskim ribarima koji se nalaze na Hrvatskom teritoriju, očekujem od Hrvatske vlade da dosljedno primjeni mjere i rješenja za koje se isticalo da su pripreljene i da će se u takvom slučaju primjeniti. Bilo bi idealno ako bi Hrvatska javnost mogla saznati o kakvim mjerama se radi u slučaju upornog slovenskog jednostranog primjenjivanja nakaradne arbitražbe presude koju Hrvatska ne priznaje.