Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT NA KAVKAZU

Armenci: 'Turski F-16 lovci srušili su naš vojni avion, pilot je mrtav'

F-16
Foto: INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Vecerni.hr
29.09.2020.
u 16:41

Ako rat eskalira u njega bi se mogle uključiti i regionalne sile Rusija i Turska

Turski borbeni avion F-16 oborio je armenski ratni zrakoplov Su-25, objavilo je armensko ministarstvo obrane. Napad se dogodio svega nekoliko sati nakon što je Ankara objavila da će vojno pomoći Azerbajdžanu u odbijanju "armenske agresije". Dužnosnici u Erevanu rekli su da se incident dogodio u armenskom zračnom prostoru i da je pilot zrakoplova Su-25 mrtav.

Armenija je ranije izjavila da je spremna upotrijebiti ruske balističke rakete Iskander u regiji Nagorno-Karabah ako Turska rasporedi svoje američke borbene avione F-16 u znak podrške azerbejdžanskoj ofenzivi, prenosi RT.

Podsjetimo, prije tri dana izbio je vojni sukob između Armenije i Azerbejdžana zbog sporne regije Nagorno-Karabah.

Voditelj odnosa s javnošću turskog predsjednika Fahrettin Altun rekao je kako bi se "Armenija trebala povući s teritorija pod njezinom okupacijom umjesto da se koristi jeftinim propagandnim trikovima". I azerbajdžansko ministarstvo obrane odbacilo je tvrdnje da je turski zrakoplov sudjelovao u rušenju armenskog.

Gotovo sto ljudi, među kojima i civili, poginulo je u borbama između Azerbajdžana i Armenije koje su izbile u nedjelju.

Nagorno Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci. Od Azerbajdžana se odcijepila u ratu 1990-ih, no nije međunarodno priznata.

Ako rat eskalira u njega bi se mogle uključiti i regionalne sile Rusija i Turska. Moskva s Armenijom ima obrambeni savez, dok Ankara podržava Azerbajdžan čije je stanovništvo turkijskog porijekla. Kremlj je ranije u utorak objavio da je u stalnom kontaktu s Turskom, Armenijom i Azerbajdžanom i poručila da bi svaka vojna podrška nekoj od strana dodala ulje na vatru.

Ključne riječi

Komentara 54

GE
geler203
16:52 29.09.2020.

Turcima pod hitno treba dati po pi..... inače bit će svjetskog rata.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
17:28 29.09.2020.

Sultan se oteo kontroli i nitko cak i ne reagira. Turci sad (opet) napadaju narod nad kojim su prije 100-tinjak godina izvrsili genocid! Nije mi jasno da iz Rusije nema nikakve reakcije?

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
17:00 29.09.2020.

Turci seldzuci...Sve je isto kao i prije 1000 godina...kad su napadali Gruziju i Armeniju...Opet su krscani krivi...Putine osvjesti se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije