Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE PREKID NAPADA

Armenska zajednica u RH: Sukob na Kavkazu mogao bi biti iskra za mnogo veća ratna zbivanja

Vojska Azerbajdžana
Foto: DEFENCE MINISTRY OF AZERBAIJAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
29.09.2020.
u 15:26

Armenska zajednica Hrvatske uputila je otvoreno pismo u kojem apelira na cjelokupnu hrvatsku, europsku i međunarodnu javnost da daju svoj doprinos mirnom rješavanju sukoba i osude širenje nasilja

Armenska zajednica Hrvatske najoštrije osudila je vojne napade na armensku granicu, naselja i civile koje je pokrenula azerbejdžanska vlada. Uputili su otvoreno pismo u kojem pozivaju na zaustavljanje agresije Azerbejdžana na regiju Artsakh, međunarodno poznatu i kao Nagorno-Karabah, kao i na Republiku Armeniju.

- Armenci već tisućama godina žive u regiji Artsakh i ona za njih predstavlja njihov dom. Baš kao što su početkom 20. stoljeća svojim domom nazivali dijelove današnje Turske. U to vrijeme, Osmansko carstvo te po njegovom raspadu novoformirana Republika Turska, umjesto da prihvate svoje armenske sunarodnjake, počinili su masovna ubojstva i genocid nad 1,5 milijuna etničkih Armenaca, dok su ostatak deportirali kao izbjeglice širom svijeta. Ovi zločini su povijesno dokumentirani i lako provjerljivi.

>> FOTO Vojne snage Azerbajdžana 

Vojska Azerbajdžana
1/5

Danas, početkom 21. stoljeća, Azerbejdžan i Turska, ponovno pokušavaju protjerati Armence iz njihovih vjekovnih domova u Artsakh. Obe su zemlje otvoreno uključene u međunarodni terorizam, koristeći plaćenike iz Sirije protiv civilnog stanovništva Artsakha i same Armenije. Da bi to sakrili, otvoreno šire dezinformacije kako se kurdski militanti bore na armenskoj strani.

Stoga, armenska zajednica Hrvatske apelira na cjelokupnu hrvatsku, europsku i međunarodnu javnost da se ne daju zavarati lažnim izjavama koje dolaze iz Turske i Azerbejdžana te da daju svoj doprinos mirnom rješavanju sukoba i osude širenje nasilja koje su pokrenule ove dvije zemlje.

Ukoliko se mir u regiji ponovno ne uspostavi, mi, Armenci u Hrvatskoj strahujemo kako bi ovaj sukob mogao postati iskra za mnogo veća ratna zbivanja, koja ne bi bilo moguće ograničiti na područje regije Kavkaz, već i na puno šire područje - stoji u otvorenom pismu Armenske zajednice u RH.

 

Ključne riječi

Komentara 8

MP
miroslav.petkovic.7564
15:49 04.10.2020.

E Armenci ,zadnji godina u vas vlast okrenula se protiv rusa.Malo vise okrenula se Americi.Ali oni vam nece pomoc.Tesko ce bot zamolite Ruse da vam pomognu. Inace da njih nebi Turci bi unistili jedan najstariji krscanski narod.Ali Rusi nece dozvolit Alahovcin dase tu sire slusam na TV u Moskvi.A govori se da i Bosnje pripremaju se.

EP
Epil
17:07 29.09.2020.

Armenija je okupirala dio Azerbejdzana i u Nagorno Karabahu instalirala paradrzavicu istog formata kao i "sao krajina" u HR. Znam da ce me sad Hercegovci popljuvati(ma vidi ludjaka, podrzava muslimane!), ali moja podrska Azerbejdzanu u legalnoj namjeri da se rijese armenskog okupatora i da vrate N.Karabah u ustavno pravni poredak zemlje!

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
16:09 29.09.2020.

Ajmo branitelji! Di ste sad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije