Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Strasbourgu

EP raspravljao o zločinima Islamske države nad vjerskim manjinama u Siriji i Iraku

Europski parlament
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
26.01.2016.
u 23:56

Nad kršćanima se provodi zločin nad svim zločinima. No, trebaju li kršćani u potpunosti nestati s prostora Bliskog istoka da bismo se složili da ISIS nad njima provodi genocid?, zapitala je zastupnica Petir

Europski parlament raspravljao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prošli tjedan o zločinima Islamske države nad vjerskim manjinama u Iraku i Siriji.

Riječ je o rezoluciji koja bi trebala biti na dnevnom redu za glasovanje tijekom iduće plenarne sjednice Europskog parlamenta početkom veljače. Raspravu održanu u srijedu inicirali su zastupnici Europske pučke stranke (EPP) među kojima je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, tražeći da Europski parlament osudi genocid koji se provodi nad kršćanima u Iraku i Siriji, priopćeno je iz ureda zastupnice Petir.

Iako su neke međunarodne institucije usvojile već nekoliko rezolucija, deklaracija i izvješća koje sustavni progon kršćana u Iraku i Siriji nazivaju genocidom, Europski je parlament do sada o ovim događajima govorio kao o događajima koji bi se „mogli smatrati genocidom”.

Marijana Petir smatra kako je vrijeme da Europski parlament napravi korak dalje i stvari nazove pravim imenom. “Nad kršćanima se provodi zločin nad svim zločinima. No, trebaju li kršćani u potpunosti nestati s prostora Bliskog istoka da bismo se složili da ISIS nad njima provodi genocid?”, zapitala je hrvatska zastupnica tijekom rasprave.
Statut Međunarodnog kaznenog suda genocid definira kao “djelo počinjeno u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kao što je ubijanje pripadnika skupine; nanošenje teške ozljede ili duševne boli pripadnicima skupine; namjerno podvrgavanje skupine životnim uvjetima kojima je cilj njezino potpuno ili djelomično fizičko uništenje; nametanje mjera s namjerom sprečavanja rađanja unutar skupine; prisilno premještanje djece iz jedne skupine u drugu.“

“Ubojstva, mučenja, progoni, zabrana kršćanskih simbola, uništavanje crkava… Kršćani na Bliskom istoku suočeni su s jednim jedinim izborom: ostati  kršćanin i dovesti svoj život u pitanje ili se odreći kršćanstva kako bi preživjeli?”,  kazala je Petir. Zastupnica je pojasnila kako je prije 1. svjetskog rata na Bliskom istoku bilo 20 posto kršćana, dok ih je danas svega 4 posto. U posljednjih deset godina broj kršćana u Iraku pao je s 1,4 milijuna na oko tristo tisuća, dok je u Siriji broj kršćanskih vjernika pao s 1,25 milijuna na petsto tisuća. Petir je konstatirala kako u Mosulu nema više niti jedne od 45 kršćanskih crkava, dok je oko 140 crkava uništeno u Siriji.

“Najstariji kršćanski samostan u Iraku preživio je 1400 godina da bi postao hrpa prašine”, kazala je, govoreći o rušenju najstarijeg kršćanskog samostana u Iraku, samostana sv. Ilije iz 6. stoljeća u blizini Mosula. Govoreći o sustavnom uništavanju vjerskih objekata, Petir je podsjetila i na šokantne snimke samostana u središtu Sirije iz 5. stoljeća koji je u potpunosti razrušen buldožerom. “Kršćane se ubija i progoni s namjerom da se cijela jedna religija u potpunosti uništi”, konstatirala je Petir te dodala: “Kako drugačije shvatiti upozorenje ISIS-a: ‘Osvojit ćemo vaš Rim, uništit ćemo vaše križeve i zatočiti vaše žene. Ako to ne uspije nama, uspjet će našoj djeci  i djeci naše djece i prodat će vašu djecu u roblje.'”
Zabrinuta zbog porasta progona kršćana na području Bliskog istoka, ali i u cijelom svijetu, Petir je zaključila kako su kršćani najprogonjenija religija na svijetu. “Nad kršćanima se provodi genocid. Budimo hrabri priznati to i poduzmimo konačno nešto da se taj strašni zločin zaustavi”, apelirala je na kolege zastupnike i potpredsjednicu Europske komisije i visoku predstavnicu Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicu Mogherini, koja je sudjelovala u raspravi.

Istoga je dana u Europskom parlamentu predstavljeno i godišnje izvješće o slobodi vjere i progonima kršćana za 2015. godinu organizacije Open Doors. Ono donosi listu pedeset država svijeta u kojima je najnesigurnije biti kršćanin. Irak i Sirija nalaze se među prvih pet na popisu zemalja u kojima se provodi najveće nasilje i diskriminacija nad kršćanima, a islamski ekstremizam detektiran je kao prvi razlog progona kršćana, navodi se u priopćenju.

>>Sirijska vojska osvojila još jedan strateški grad koji je bio u rukama pobunjenika

Komentara 6

LI
liskovaca
12:20 27.01.2016.

da su koji slučajem žrtve židovske vjerosipovjesti, problem bi davno bio riješen!

Avatar nekakav
nekakav
07:13 27.01.2016.

neka eu raspravlja o stanju u s. arabiji, kataru, emiratima, kuvajtu, bahrejnu, stanju ljudskih prava i sloboda tamo, pa tek onda o zločinima isil-a. isil je dijete amerike, europske unije i zaljevskih kraljevina. dijete ko dijete, ne sluša svoje roditeljeje uvijek. i često odluta. jel ste svjesni koje su i kakve države razorene zadnjih 15 godina? irak, libija, sirija, pa i egipat. zemlje u kojima su slobode bile iznimno velike u odnosu na autokratske monarhije zaljeva. velite, sirija je problem bila, asad neki tiran? nisu li vaši mediji pred 10-ak godina aadovu ženu prikazivali ko princezu bliskog istoka, majka, žena, dobrotvorka, promiče ženske slobode u arapskom svijetu? a sam asad vam je bila svijetla točka u crnom bliskom istoku? kad nije pristao na igru saudijaca i amerikanaca, eto mu kazne. unija se sablažnjava nad razaranjima u siriji, ubijanju kršćana? kad se već nije zgražala nad američkim iživljavanjem u iraku, ne treba dramiti ni sada. jako volite raditi liste, zemalja sa nekim opasnostima. na kojem mjestu je sirija bila pred 5 godina na toj 'listi'? stalno spominjete teritorijalnu cjelovitost kao nešto preko čega se ne može prijeći. srbiji je kosovo oteto. ratom. krim se referendumom vratio rusiji, od koje je ukazom ukrajinca na čelu sssr-a oduzet i darovan ukrajini. a eto, izrael je okupirao dio sirije, dio golanske visoravni. i dio jordana, tj. zapadnu obalu. misli se na obalu rijeke jordan, za neuke. ne mseta to nešto zapadu, 'izrael ima pravo na obranu'. pa lijepo. nitko drugi to pravo nema. amerikanac voli slobodu. al nitko drugi na nju nema pravo. palestinci, npr. svako malo neke nove zabrane. eto, zabranjeno negirati holokaust. oko kojeg je nastao cijeli jedan mit. bilo je zločina, organiziranoga, planskoga. ali, niti prvi put u povijesti, niti zadnji. kolko je vijetnamaca ubijeno u američkom iživljavanju pred 45 godina? a zašto? kad ćemo početi štitit većinu u našim zemljama? eto, lgbt grupe imaju tolku snagu i utjecaj u medijima, da se stvarno treba plašiti budućnosti. jer njima je sve dozvoljeno. u normalnom društvu su svi jednaki. nitko nema prednost. a vidimo da imaju te minorne grupice. i kad ih sa javne televizije voditelji u svojim emisijama preferiraju, valja se zapitati zašto oni koriste svoj položaj za promociju nečega što većina ne odobrava. krajnje je vrijeme da se svi javni djelatnici počnu ponašati u skladu sa uvjerenjima svojeg poslodavca, onog koji ima 'većinu ' u društvu. a svi ostali neka prihvate svoju različitost. oni su drukčiji, ne većina. ajd iran pogledajte. tamo židovi, kršćani, i sve vjerske manjine uživaju naročitu zaštitu države. u teheranu ima više sinagoga nego u beču. ali ne, u medijima je iran zadrta zemlja, bez ikakvih sloboda. a više alkohola popiju (doduše tajno) nego mađari!

MG
milerazbojnik@gmail.com
14:11 31.01.2016.

ĆISTE POLITIĆKE GLUPOSTI BEZ RJEŠENJA .KOLIKO LI VEĆ DUGO UBIJAJU I SPROVODE SILU U IME SVOJEG VJEROVANJA JEDNOSTAVNO NIJE ZA POVJEROVAT A DA SVE TE INSTITUCIJE KOJE SAD LAPRDAJU NIDU MRDNULE NITI PRSTOM I KAKVA JE KORIST --SVIM TAMO NARODIMAA OD NJIHOVOG POLITIĆKOG NADMUDRIVANJA DA NE ULAZIMO U RASPRAVU O KRŠĆANIMA KOJE MUĆE SAMO JER MUĆE ONI TAMO I SVOJ NAROD TO JEST MUSLIMANE KOJI NEĆE BIT ZVJERI KAO ONI .NIŠTA OD TOG SVE JE BEZ VEZE BEZ VOJNE AKCIJE I SLOMA ISLAMISTIĆKE DRŽAVE A ZA OSTATAK BI E POBRINUO SAM NJIHOV NAROD KOJI IH UPRAVO PONAVIŠE POZNA KO LI JE ŠTO NAPRAVIO OD NJIH TAMO .DOK OVI NAŠI NEŠTO POLITIĆARI PODUZMU NEKI BARBARI MOGU POUBIJAT I OSVOJIT POL PLANETE I TO JE ONO ŠTO NEVALJA JER TREBALO JE ZLO UNIŠTIT U POĆETKU A NE DOZVOLIT MU DA SE ŠIRI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije