Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON CIJEPLJENJA

EMA: Ne preporuča se liječenje krvnih ugrušaka heparinom, može pogoršati stanje

Šibenik: Nastavljeno cijepljenje protiv covida-19 na Baldekinu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
07.06.2021.
u 21:32

Preporuka EMA-e, koja ističe smjernice ISTH-a, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lijekove

Europska agencija za lijekove (EMA) istaknula je u ponedjeljak preporuku za liječnike da izbjegavaju heparin pri liječenju rijetkih krvnih ugrušaka i niskih trombocita kod pacijenata koji su primili cjepivo AstraZenece ili Johnson & Johnsona. 

Europski medicinski regulator, u priopćenju kojim želi povećati svijest o pravilnom liječenju, usmjerio se na preporuku Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu (ISTH) koje je zaključilo da se u slučaju sumnje na zgrušavanje krvi povezano s cjepivom liječenje treba započeti neheparinskim antikoagulansima. 

"Za postupanje u slučaju sumnje (na trombozu sa sindromom trombocitopenije), osobito ako nema lokalnih preporuka, radna skupina preporučuje zdravstvenim radnicima da razmotre privremene preporuke ISTH-a", priopćila je EMA.

Preporuka EMA-e, koja ističe smjernice ISTH-a, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su izdali snažna upozorenja protiv upotrebe heparina u takvim slučajevima jer pogoršava stanje.

Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban.

VIDEO Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci

Ključne riječi

Komentara 4

AA
aabbcc
14:15 08.06.2021.

Vazno je da EMA preporucuju vaccinu prije lijecenja ugrusaka, jer bez prvog nema im drugog lijeka.

DU
Deleted user
22:30 07.06.2021.

U lažnoj pandemiji prekršeni su mnogi obavezni zakoni i zbog toga če mnogi odgovarati g kolakušić je sve objasnio zašto nitko od medija nije prenio ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije