Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EK ušutkava Sarajevo: Granica nije uvjet za Pelješki most

Bošnjački političari u BiH prijete da će tužiti Hrvatsku nekom od međunarodnih sudova ako ne zaustavi gradnju mosta
25. travnja 2018. u 11:20 171 komentara 49946 prikaza
Pelješki most
Foto: DPA/Pixsell, Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Svaki put kad se u Hrvatskoj nešto događa u vezi s Pelješkim mostom, bošnjački političari iz BiH na sav glas počnu tražiti zabranu početka njegove gradnje. Tako je potpisivanje ugovora o gradnji tog mosta u ponedjeljak u Dubrovniku opet izazvalo val reakcija ponajprije čelnika Stranke demokratske akcije (SDA).

Bakir Izetbegović BiH Izetbegović: Pelješki most ne može se graditi prije definiranja granice

Morska granica

Predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ustvrdio je da se vlasti BiH protive gradnji Pelješkog mosta prije rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom. Izetbegović tvrdi da je Predsjedništvo BiH 2007. usvojilo zaključak i službeno zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenom moru što je, navodi, pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.

– To stajalište potvrdio je prošle godine Zastupnički dom Parlamenta BiH tražeći od Vijeća ministara BiH da Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na gradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost – poručio je Izetbegović.

Pelješki most
1 / 8
Pelješki most - Potpisivanje ugovora

On tvrdi i da su hrvatske vlasti krajem 2017. dobile pismo Europske komisije u kojem su upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor s BiH. SDA, čiji je Izetbegović predsjednik, upozorila je da bi vlasti BiH, ako gradnja mosta ipak počne, mogle pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred nekim od međunarodnih sudova. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) najavio je da će osobno tražiti od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska ne gradi Pelješki most sve dok se ne riješi otvoreno granično pitanje između dvije zemlje te da će to isto zatražiti od EK. No zamjenik predsjednika Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) izjavio je da Zvizdić ponovno djeluje samoinicijativno. Bevanda je podsjetio da je Vijeće ministara lani jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH Ismira Juske u kojem piše da nema formalnih zapreka za gradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s Konvencijom o pravu mora. Naglasio je i da Vijeće ministara BiH nije usvojilo zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na koji se pozivaju čelnici SDA.

A da su bošnjački napadi na Pelješki most pucnjevi u prazno, potvrđeno nam je i iz EK u kojem su na naša pitanja ima li kakvih prigovora te je li rješavanje granice s BiH postavljeno kao jedan od uvjeta za gradnju tog mosta odgovorili da nemaju zamjerki, uvjeta ili bilo kakvih neriješenih pitanja vezanih uz to.

– Komisija je vrlo pozorno analizirala projektnu prijavu Hrvatske vezanu za sufinanciranje Pelješkog mosta. Provjeravala je jesu li zadovoljeni svi uvjeti i proceduralni koraci koje zahtijevaju pravila Kohezijske politike prije nego što je odobrila projekt. Na osnovi dodatnih podataka koje je poslala Hrvatska, EK je zaključio da kada je riječ o internoj proceduri Komisije i EU ne postoje neriješeni pravni problemi ili pitanja vezana za taj projekt – kažu iz Komisije.

Dodatna objašnjenja

U procesu razgovora Komisija je od Hrvatske prošle jeseni tražila dodatna objašnjenja vezana za granicu. Konačni odgovor došao je početkom siječnja u pismu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera premijeru Plenkoviću. Hrvatska je još 2007. dala jamstvo BiH da Pelješki most ni na koji način neće zadirati u prava te države koja ima po UN-ovoj Konvenciji o pravu mora.
– Pelješki most ne ulazi u pitanja graničnog uređenja između Hrvatske i BiH. Napravili smo iskorake te visina od 55 metara i rasponi od 280 metara između stupova mosta omogućuju našim prijateljima u BiH neškodljiv prolaz i sve ono što je potrebno za funkcioniranje luke Neum – poručio je pak premijer Plenković prigodom potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta.

Dragan Čović Dragan Čović: 'BiH nikada nije zauzela službeno stajalište protiv gradnje Pelješkog mosta' Potpisan dugoočekivani ugovor o izgradnji Pelješkog mosta KATEGORIJE OŠTRO IZ BIH Burna reagiranja zbog ugovora o Pelješkom mostu Pelješki most - Potpisivanje ugovora Veliki projekt Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta: Ovo je povijesni dan za Hrvatsku!

Odbijena žalba tvrtke Swietelsky, natječaj se nastavlja

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (Dkom) odbila je žalbu austrijske tvrtke Swietelsky na natječajnu dokumentaciju za gradnju pristupnih cesta mostu Pelješac, dionice Duboka-Sparagovići. Natječaj za te radove, procijenjene vrijednosti 482 milijuna kuna bez PDV-a, objavljen je 9. ožujka ove godine, a Swietelsky je uložio žalbu već 20. ožujka. Dok je Dkom odlučivao o toj žalbi, natječajni postupak bio je zaustavljen. Rok za slanje ponuda prvotno je bio predviđen za 25. travnja, no on je sad produljen za otprilike mjesec dana, koliko je Komisiji trebalo da donese odluke u ovom predmetu.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar heyhay
  heyhay:

  Druga država da nam govori šta ćemo radit na našoj zemlji ..svašta..Eu pogledala gdje se gradi most na mapi ,dala uvjet samo da bude visok da svi brodovi mogu proći od susjedne zemlje i evo vam lova za gradnju.

 • goricaV:

  SDP BiH daje iste izjave kao Bakir, čak su i radikalniji od Bakira kada je pelješki most u pitanju, ali mediji šute o toj agresivnoj sestrinskoj stranci SDP-a Hrvatske čiju politiku u BiH Bernardić hvali. Dno dna kakvog lidera oporbe imamo.

 • koraknaprijed:

  Kakir Izatbegović ponovo kaki,obukao se je u široke hlače,možda mu se ipak malo suže.