Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EK upozorava: Nastavite pripreme za scenarij Brexita bez sporazuma

U slučaju izlaska bez dogovora Ujedinjena Kraljevina postat će treća zemlja bez ikakvih prijelaznih aranžmana. Neće biti prijelaznog razdoblja, kako je predviđeno Sporazumom o povlačenju, što će građanima i poduzećima prouzročiti ozbiljne poteškoće i moglo bi imati ozbiljne negativne posljedice za gospodarstvo, koje bi bile mnogo teže u Ujedinjenoj Kraljevini nego u državama članicama EU-27
04. rujna 2019. u 13:53 1 komentara 579 prikaza
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/PIXSELL

Europska komisija je u srijedu upozorila da je politička situacija u Ujedinjenoj Kraljevini povećala rizik za brexit bez sporazuma te pozvala sve u EU da se ne oslanjaju na mogućnost da će London zatražiti produljenje roka za izlazak niti da će to Europsko vijeće odobriti.

britanski parlament Udar na premijera Britanski parlament izglasao da je Brexit bez dogovora protuzakonit, Johnson najavio izbore

"Kratko preostalo vrijeme do roka 31. listopada i politička situacija u Ujedinjenoj Kraljevini povećali su rizik da će na taj datum doći do izlaska bez sporazuma. Svi akteri trebaju nastaviti pripreme za sve moguće ishode i napraviti posljednje prilagodbe svojih planova za brexit bez sporazuma. Ne bi trebalo računati na pretpostavku da će UK zatražiti treće produljenje roka i da će Europsko vijeće to odobriti prije 31. listopada", kaže se u dokumentu Europske komisije. 

Riječ je o dokumentu o pripavnosti za brexit u kojem je Komisija objavila detaljan kontrolni popis kako bi poduzećima koja trguju s Ujedinjenom Kraljevinom olakšala završne pripreme. Da bi se poremećaji u trgovini sveli na najmanju moguću mjeru, svi sudionici u lancima opskrbe koji uključuju Ujedinjenu Kraljevinu, bez obzira na to gdje im je sjedište, trebali bi biti svjesni svojih odgovornosti i potrebnih formalnosti u prekograničnoj trgovini, navodi Komisija.

Komisija, među inim, predlaže da Fond solidarnosti EU-a i Europski fond za prilagodbu globalizaciji budu dostupni za potporu poduzećima, radnicima i državama članicama na koje će izlazak bez dogovora najviše utjecati.

Dechra Pharmaceuticals Britanska tvrtka sprema se za Brexit: Testiranja seli u Hrvatsku

U slučaju izlaska bez dogovora Ujedinjena Kraljevina postat će treća zemlja bez ikakvih prijelaznih aranžmana. Od tog će se trenutka na nju prestati primjenjivati ukupno primarno i sekundarno zakonodavstvo EU-a. Neće biti prijelaznog razdoblja, kako je predviđeno Sporazumom o povlačenju, što će građanima i poduzećima prouzročiti ozbiljne poteškoće i moglo bi imati ozbiljne negativne posljedice za gospodarstvo, koje bi bile mnogo teže u Ujedinjenoj Kraljevini nego u državama članicama EU-27.

Komisija dodaje da s Republikom Irskom surađuju u kontekstu jedinstvene situacije na irskom otoku u cilju zaštite cjelovitosti unutarnjeg tržišta i izbjegavanja „tvrde” granice kako bi dogovorile rješenja za nepredviđene situacije neposredno nakon povlačenja bez sporazuma i stabilnije rješenje za razdoblje nakon povlačenja.

Komisija navodi da je Zaštitni mehanizam (backstop), predviđen Sporazumom o povlačenju, jedino utvrđeno rješenje kojim se štiti Sporazum na Veliki petak, osigurava poštovanje međunarodnih obveza i štiti cjelovitost unutarnjeg tržišta.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • Tihi:

    Glupe jako dosadne političke igre a zan se ishod. "Ujedinjena kraljevina" najvažniji sveznik i najsigurniji saveznik naj poslušniji saveznik Amerike ima njihov balagoslov i njihovu zaštitu . I naravno sve ovo je zabava i laprdanje od strane super skupe EU ... prikaži još! EU 1.5 miki+jardi stoje porezne obveznike članice eu-a a korisnih poštenih zakona odluka riješenja nula, nula . Ne vidi se ništa i nitko nigdje nije se dokazao nečim pametnim. " dredili su da če im 2 gdine trebati da se uspije vratiti staro vrijeme bez zimsko lljetno mjenjanje sata . Zakon su donjeli mudri koliko banana smije da bude u radijusu da je za eu tržište.. Izbjeglice ne riješavaju da se ne događaju t ljudske tragedije neznaju nemogu ne4če nemju pameti . Nego čekam na granici opet kao kod zločinca Tita ako netko pita . Bolesnici samo izmišljaju nove dažćbine sada da hlade zemlju se jako sjetili . Problemi sa auromibilima koji naravno dalje voze a mrva kasira smo sve više i više . Jedino su zato super da raji uzmu lovu i da ti zakone skroje da nemaš kuda gdje god dodješ leka te isto sr*anje. .Oni su pametni navrhu skužili ne prletri nego mafija svih zemalja ujedinite se ka SAD .