Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminuo vođa Kopta

Egipatski kršćani oplakuju papu Shenoudu III. koji je pozivao na mir

'Egyptian Christian Copts mourn the death of Pope Shenouda III, the 117th Pope of the Coptic Orthodox Church of Alexandria and Patriarch of the See of St. Mark Cathedral outside the main cathedral in
'MOHAMED ABD EL GHANY'
18.03.2012.
u 19:55

Poglavar Koptske pravoslavne crkve umro je u 88. godini od raka. Kako bi se pripremili za pogreb, vlada je svim Koptima dala tri slobodna dana.

Deseci tisuća egipatskih koptskih kršćana okupili su se u Kairu kako bi odali počast svome vođi, papi Shenoudi III. koji je od raka preminuo u 88. godini. Mnogi od njih molili su ispred gradske katedrale te se poslije pridružili masovnoj procesiji. Kako bi se pripremili za pogreb, vlada je svim Koptima dala tri slobodna dana.

Pojačane tenzije

Shenouda je crkvu vodio zadnjih 40 godina, a ostat će zapamćen po tome što je pokušavao smiriti međuvjerske tenzije. U tome je djelomice i uspijevao sve do pada Hosnija Mubaraka, egipatskog predsjednika koji je za vrijeme svoje dugogodišnje vladavine gušio islamiste. Tijekom zadnjih mjeseci sukobi u većinski muslimanskom Egiptu eskalirali su unatoč tome što je Shenouda sa svojih sastanaka s muslimanskim i vođama drugih zajednica pozivao na mir i nenasilje. Kršćani koji su deseta vjerska zajednica po brojnosti u Egiptu sve se više žale na diskriminaciju, a pojačavaju i prosvjede zahtijevajući od vlasti prihvaćanje novih propisa po kojima će se dozvole za izgradnju crkava izdavati jednako brzo kao za džamije.

Pogreb u pustinji

Shenouda je bio 117. papa aleksandrijski, ustoličen 1971. godine. Vodio je pravoslavnu zajednicu kojoj pripada većina egipatskih kršćana. Preminuo je u subotu, a bit će pokopan u pustinjskom manastiru Wadi al-Natrun u utorak. Brzojave sućuti, između ostalih, uputili su i američki predsjednik Barack Obama te poglavar Katoličke crkve papa Benedikt XVI.

Komentara 5

NN
nato nece proci
20:05 18.03.2012.

da li je ovaj novinar normalan od kad je papa u Kairu?

OB
-obrisani-
22:57 18.03.2012.

Koptima iskrena sućut... Mislim da se poglavar Koptske Crkve naziva patrijarh...

MR
Mr. Right
06:15 19.03.2012.

Iskrena sucut kristijanskom bratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije