Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Belgija

Džihadistička skupina Islamska država preuzela odgovornost za napad u Liegeu

Teroristički napad u Liegeu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.05.2018.
u 23:12

Skupina navodi da je "napad odgovor na djelovanje međunarodne koalicije" koju predvode Sjedinjene Države a bori se protiv džihadističke skupine, uglavnom u Siriji.

Skupina Islamska država (IS) preuzela je u srijedu odgovornost za napad koji je dan ranije u belgijskom gradu Liegeu izveo napadač koji je ubio dvije policajke i studenta, objavila je propagandna agencija džihadističke organizacije Amaq.

"Počinitelj napada u Liegeu, na istoku Belgije, vojnik je Islamske države", navodi skupina u priopćenju koje je Amaq objavio putem aplikacije Telegrama.

Skupina navodi da je "napad odgovor na djelovanje međunarodne koalicije" koju predvode Sjedinjene Države a bori se protiv džihadističke skupine, uglavnom u Siriji.

Napadača, Benjamina Hermana, 31-godišnjeg belgijskog delinkventa koji se navodno u zatvoru radikalizirao, ustrijelila je policija nakon napada.

Belgijsko državno odvjetništvo istaknulo je da se po prvim rezultatima istrage napad može okarakterizirati kao "teroristički napad". Među rezultatima je spomenuo "način djelovanja na koji IS redovito poziva na internetu".

Ovaj napad podsjeća na napad koji se 6. kolovoza 2016. dogodio u Charleroiju, na jugu Belgije, kada je Alžirac mačetom napao dvije policajke ispred policijske stanice uz povike "Bog je velik". Policajke su bile ranjene, a napadač ubijen. IS je preuzeo odgovornost i za taj napad.

Teroristički napad u Liegeu
1/8

Komentara 3

RO
robertbruckner
15:06 31.05.2018.

sakog onog kaj prejde na musljimansku veru u europi streljat

BF
bf2
12:57 31.05.2018.

baš je divna stvar ta multikulturalnost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije