Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE ZLOSTAVLJAČ?

Dva pretučena konja uginula, a još tri veterinari morali uspavati

manje obitelji Ivanisevic u Podumu kod Otocca koja se bavi uzgojom konja, ovaca, koza i drugih domacih zivotinja
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
30.10.2019.
u 20:36

U tim selima imamo problema sa stokom koja slobodno luta cestama i poljima, kaže gradonačelnik Kostelac

Tko je pretukao čak osam životinja i ubio dva konja u Lici? Kako bismo to doznali zaputili smo se u mjesto Doljane pokraj Otočca u Lici.

U PU Ličko-senjskoj potvrdili su nam da slučaj istražuju i kada utvrde tko je protekli vikend, u noći na subotu, pretukao pet konja, dvije krave i tele koji su bez nadzora bili na polju, od čega su dva konja uginula, protiv te osobe podnijet će kaznenu prijavu.

Događaj je prijavio sam vlasnik životinja, 30-godišnji Boško I. koji se s obitelji u Doljane, kažu susjedi, doselio prije dvije-tri godine.

“Ulaze u tuđe kuće”

– U sela Doljane i Podum naselilo se puno romskih obitelji, a romska je i ta obitelj čiji su konji ubijeni. Ne smeta nama što su to što jesu, nego što žive kako žive. Ostale su obitelji u redu, mirno žive s narodom, ali obitelj čiji su konji ubijeni radi probleme. Drže ovce, konje, svinje... i sve to luta po selu dan i noć. Konji idu na tuđe parcele i uništavaju ljudima usjeve, jedu kupus, salatu, djetelinu, sve što imamo. Konji lutaju i kilometrima uokolo, oni ih ne kontroliraju, ne paze ih i ne hrane. Jednog je susjeda njihov konj nekoliko puta zamalo ubio. Zvali smo više puta policiju, ali što mogu, dođu, vide, zapišu i – pojeo vuk magare. Moja je ograda sva puna ovčje vune; oni ovce ne šišaju pa im vuna otpada po polju. Ma užas – priča nam jedna od mještanki koja je provirivala kroz prozor dok smo prolazili selom u potrazi za sugovornicima i oštećenom obitelji.

Mještani Doljana ne žele otkriti svoj identitet jer, kažu, tko zna što njima može sutra pasti na pamet.

– Puno se puta dogodilo da se vozim automobilom cestom koja vodi u Vrhovine, a na putu mi se nađu njihove ovce, koze, konji... Pa njima i svinje lutaju cestom. I da stvar bude još gora, onda njihovo djetešce istrči na cestu gotovo pod automobil. Pričaju po selu da su te životinje i šugave i svakakve – domeće druga susjeda.

– Neću dušu griješiti, ali tko zna je l’ se to i dogodilo – kaže druga susjeda.

Mještani smatraju da su u pozadini svega poticaji koje dobivaju neke obitelji.

– Ma neka im ti poticaji i ta socijalna pomoć koju dobivaju sve takve obitelji, neka im sve to... Ako državu nije briga kome daje novac, nije ni nas. Želimo samo da se drže nekog reda, a ne da im stoka hoda po mjestu i uništava tuđe. I ulaze u tuđe napuštene kuće kada i kako žele. Evo, kupili su jednu, ali u međuvremenu ulaze i u druge kuće. Ogradili su zemlju koja nije njihova ni državna, već od naroda, od susjeda kojih tu nema – kažu nam starice.

I doista, na cesti koja vodi do imanja obitelji, slobodno šetaju ovce, bez nadzora su i koze koje prelaze cestu koja vodi do Vrhovina. I svinje bez problema prelaze cestu, kokice također, u daljini šeću konji, a nekoliko nas pasa okružuje dok hodamo dvorištem s vlasnicom, koja se ne želi fotografirati.

– Ne znamo tko je zatukao životinje i zašto. Policija je bila,a veterinari su odvezli konje. Dva su uginula odmah, a tri su morali uspavati jer su jako pretučeni. To nam se nikada prije nije dogodilo. S mještanima nemamo nikakvih problema, i nitko nam se nije žalio na stoku koja slobodno luta – priča nam žena dok nabraja što sve imaju. Osam svinja, oko 200 ovaca, a sada su im ostala još tri konja, 12 kokoši, pure...

“Vukovi nam jedu kokoši”

– Sve je to za naše potrebe i ne primamo poticaje, jer za to bismo trebali prijaviti životinje, a to ne možemo kada danas imamo toliko kokica, a sutra manje. Vukovi i lisice jedu nam kokoši i ovce i onda ne prijavimo. Ma ovdje vam i nema ljudi, cestom kojom idu životinje u danu prođu dva-tri automobila, školski autobus i to je to. I kome onda životinje smetaju? Okolna su imanja napuštena, nema ljudi, zemlja je prazna, pa bolje da životinje pasu – priča nam žena dok gledamo kako se lokalni školski autobus s djecom probija kroz krdo ovaca na cesti.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac kazao nam je kako u tim selima u okolici grada imaju problema sa stokom koja slobodno luta cestama i poljima.

– Bilo je više prijava i policija je intervenirala nekoliko puta. Događa se da mještani ograđuju tuđe parcele i puštaju stoku, pa dolazi do međusobnih sukoba, a sve kako bi, ograđivanjem što više zemlje, dobili što veće poticaje. Mi smo nemoćni u takvim situacijama, policija odradi što treba, a kontrole zbog poticaja su rijetke – kaže gradonačelnik Stjepan Kostelac.

Po pričanju nekih mještana, neke obitelji znaju uzeti i do 1,5 milijuna kuna poticaja za zemlju i stoku, ali ne obrađuju zemlju, što je uvjet za dobivanje poticaja, a država to ne kontrolira.

Komentara 6

DU
Deleted user
20:52 30.10.2019.

Pa eto tko tuče plemeniti životinju pripadnik nacionalne romske manjine.Danas ih tuče sutra će ih ubiti.A država davala lažne poticaje od toga novca se radilo tko zna što.Posla za policiju Uskok koliko hoćeš

TK
Ten-kre
20:44 30.10.2019.

I opet njesra jer država ne radi svoj posao. Pa dokle?

DU
Deleted user
22:01 30.10.2019.

hmmmmm... mislio sam napisati oštar komentar o metku i zidu... onda pročitam da je moguće da garava manjina pušta svoju stoku na tuđa polja.... rade štetu... da neki klipani iz obijesti pretuku konja, ubio bih... a ovako bolje da nee komentiram, zgriješit ću bilo što da napišem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije