Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagađenje

Duspara: 'Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa zbog onečišćenja vode'

Premijera prije sastanka Stožera civilne zaštite dočekale ogorčene majke
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
31.03.2018.
u 15:25

Po Dusparinim riječima, produktovod se nalazi na dubini od tri metra i onečišćenje je znatno veće.

Na sjednicu Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda zbog onečišćenja vode na vodocrpilištu u tom gradu u subotu su došli premijer Andrej Plenković i ministri Damir Krstičević i Tomislav Ćorić, a gradonačelnik Mirko Duspara je prije početka sastanka najavio da je podnio kaznenu prijavu protiv tvrtke Crodux.

"Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa. Ovdje se očito zna tko je odgovoran za ovo onečišćenje. Uz to, pokušali su umanjiti razmjere onečišćenja kad su ustvrdili da je tijekom ispitivanja produktovoda isteklo samo 150 litara naftnih derivata", rekao je Hini slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta ostali su u subotu bez pitke vode, jer je utvrđeno da je voda onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja. 

Premijera prije sastanka Stožera civilne zaštite dočekale ogorčene majke
1/16

Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kada je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo je do istjecanja naftnih derivata. Ispitivanje je provodila tvrtka Crodux d.o.o. radi moguće prenamjene u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu.

Ta je tvrtka u subotu ustvrdila da se zagađenje vode ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem oko 150 do 200  litara benzina prilikom testiranja produktovoda, jer se taj ekološki incident dogodio na lokaciji Slobodnica, koja je 2,8 do 5 kilometara udaljena od vodocrpilišta.

Po Dusparinim riječima, produktovod se nalazi na dubini od tri metra i onečišćenje je znatno veće.

"Da je Crodux htio ozbiljno pristupiti sanaciji, trebao je ukloniti svu zemlju oko mjesta na kojem je došlo do isticanja naftnih derivata. Umjesto toga oni su samo skinuli sloj od desetak centimetara i uklonili travu koja je spržena", rekao je Duspara.

Ispred slavonskobrodske gradske uprave, gdje se održava sastanak Stožera civilne zaštite, predsjednika Vlade dočekali su zabrinuti roditelji koji su zatražili da poduzme mjere koje će Brođane zaštititi od zagađenja.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u petak su izvijestili kako je Inspekcija zaštite okoliša u Slavonskom Brodu poduzela niz radnji vezanih uz ekološki incident od 28. ožujka kad se izlila nafta na zapadnom ulazu u Slavonski Brod te utvrdila da sanacija nije zadovoljavajuća i od nadležne tvrtke zatražila uklanjanje onečišćenja preostalog na manjoj površini.

Komentara 3

PR
propalismoFranjoskroz
16:29 31.03.2018.

Opet napad na junake imovinskog rata

DU
Deleted user
23:33 31.03.2018.

Duspara samo podnosi prijave a brođani će biti mjesecima bez pitke vode ako se mjesto isticanja ne sanira kako treba. Niko ne radi posao koji bi trebao.

PS
psiho84
22:17 31.03.2018.

Zali boze ovakve zemlje u rukama ovih ljudi. Ovo je vrh neodgovornosti i ne brige

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije