Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

'Krivac za ekološku kalvariju u Slavonskom Brodu kazneno će odgovarati'

Premijera prije sastanka Stožera civilne zaštite dočekale ogorčene majke
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/9
Autori: Hina, Vecernji list
31.03.2018.
u 16:48

Građani kupuju vodu u trgovinama, a gradonačelnik Mirko Duspara smiruje situaciju i napominje da nema razloga za paniku.

Stanovnici Slavonskog Broda jučer su ostali bez pitke vode, a danas su iz Zagreba prema Brodu poslane cisterne kojima će se dopremati pitka voda tijekom sljedećih dana.

Kasno popodne završio je sastanak Stožera civilne zaštite na kojem su sudjelovali i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Krivac za ekološku kalvariju u Slavonskom Brodu će kazneno odgovarati, a građani Slavonskog Broda i okolice moraju znati da će im biti osiguran stalni izvor pitke vode“- zaključak je to održane sjednice Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda.

Na održanoj sjednici je potvrđeno je kako će Slavonski Brod i okolica dobivati vodu iz vodocrpilišta u Sikirevcima. Radovi na potrebnom prespajanju započet će u najkraćem mogućeg roku, a do tada će građanima Slavonskog Broda i okolice biti osigurana pitka voda iz državnih robnih zaliha.

U priopćenju koje je stiglo nakon održanog sastanka piše kako će danas do kraja dana u Slavonski Brod doći dodatnih 200.000 litara pitke vode, a Ministarstvo gospodarstva obavijestilo je i proizvođače vode u Hrvatskoj o povećanim potrebama koje će biti upućene u Slavonski Brod. Sve do dovršetka potrebnih radova na prespajanju vodoopskrbnog sustava u Slavonskom Brodu na Sikirevce građanima će pitka voda biti osigurana na ovakav način, a distribuirat će se uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda i mjesnih odbora.

- Sastanak je poslužio da se informiramo s aktualnom situacijom. Na temelju stručnih analiza zaključeno je da voda nije za piće ni za kuhanje. Analize će se nastaviti u Osijeku i Zagrebu, u Zavodu za javno zdravstvo, obavit će se nekoliko uzoraka da bi se vidjelo koji je pravi problem i koji je njegov karakter", kazao je premijer nakon sastanka stožera Civilne zaštite.

Najavio je da će u grad doći još 6-7 cisterni HV-a, te još velika količina flaširane vode iz robnih zaliha.

"Ispitat će se karakter ovog incidenta koji se dogodio na produktovodu, najavio je Plenković, prenosi N1.

"Meni je i cijeloj Vladi žao što se ovo dogodilo pred sam Uskrs. Nadam se da će se iznjedriti rješenje za ovu situaciju", kazao je.

"Učinit ćemo sve da se vodovodni sustav Slavonskog Broda spoji sa sustavom u Sikirevcima. Ministarstvo će pribaviti dozvole, koliko mi je poznato, riječ je oko 150 metara koje treba izgraditi da bi se spojilo sa sustavom vodovoda Slavonskog Broda", kazao je Plenković ističući da će to biti u roku od 10 do 15 dana.

Ministar Kujundžić je poručio da građani ne trebaju biti zabrinuti. "Ovo su male koncentracije ugljikovodika tako da ne treba razvijati zabrinutost i paniku." Kaže da je nalaz analize vode isti kao i jučer.

Premijera prije sastanka Stožera civilne zaštite dočekale ogorčene majke
1/16

Premijera Plenkovića su u Slavonskom Brodu dočekali nezadovoljni roditelji i majka u suzama: "Moje dijete od 14 mjeseci pije flaširanu vodu, pije li Vaše? Svi vi koji primate plaću od nas, morate za nas raditi. Dajte nešto napravite ljudi. Pa ovo nisu istine. ," u suzama je rekla jedna majka. "Primate toliku plaću, a samo nas lažete", uzbikivale su druge majke. "Prodali ste nas za jednog ruskog špijuna", dodala je jedna od majki.

 Premijer je pokušao utješiti nesretnu majku koja ga je molila da vlada nešto učini te joj je poručio da će sve biti dobro. Nakon toga otišao je na sastanak Stožera civilne zaštite.

Duspara: Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa

"Podnio sam kaznenu prijavu protiv Croduxa. Ovdje se očito zna tko je odgovoran za ovo onečišćenje. Uz to, pokušali su umanjiti razmjere onečišćenja kad su ustvrdili da je tijekom ispitivanja produktovoda isteklo samo 150 litara naftnih derivata", rekao je Hini slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Građani kupuju vodu u trgovinama, a gradonačelnik Mirko Duspara smiruje situaciju i napominje da nema razloga za paniku.

Jedna mještanka pitala se tko će joj vratiti 500 kuna koje je potrošila na kupovnu vodu, piše 24 sata.

- Cisterne s vodom već su na terenu, a tijekom dana u grad stiže još 200.000 litara flaširane vode, rekao je gradonačelnik Mirko Duspara.

Područje ekološkog incidenta i tvornicu vode na vodocrpilištu posjetio je danas i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je ustvrdio da "Vladin nerad ugrožava živote Brođana".

"Danas sam ovdje jer se građani zadnjih devet godina bore za čist zrak. U zadnje dvije godine ovdje su bila tri ministra iz HDZ-ovih vlada. Tri ministra koji su došli poslikali se i otišli",kazao je 

Zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković rekao je da će cisterne za opskrbu vodom izvan Slavonskog Broda biti na tri lokacije u Bebrini, Brodskom Stupniku i Oriovcu, te da se očekuje postavljanje dodatnih spremnika kako bi se građani mogli opskrbiti dovoljnim količinama vode.

 

 

Predsjednica telefonski izrazila podršku

Zbog nastale ekološke katastrofe i onečišćenja vode u Slavonskom Brodu i okolici gradonačelnika Mirka Dusparu osobno je kontaktirala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je iskazala svoju punu podršku u što skorijem rješavanju situacije u kojoj su se našli stanovnici Slavonskog Broda i okolice, priopćili su iz Grada.

Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa rano jutros dostavili su gotovo 9000 litara vode u bocama slabo pokretnim stanovnicima Slavonskog Broda i okolnih naselja koji su ostali bez pitke vode, izvijestio je u subotu Crveni križ.

Riječ je o vodi u bocama namijenjenoj ranjivim skupinama ljudi – starima, nemoćnima, bolesnima i nepokretnima

Vodu im dostavlja 25 volontera i djelatnika Crvenoga križa na kućnu adresu i dosad je dostavljena za 85 korisnika. Za svaku osobu osigurano je u prvoj fazi 18 litara pitke vode.

"Za sve ostale građane osigurane su cisterne s pitkom vodom te Hrvatski Crveni križ moli sve one građane koji su pokretni da si na cisternama u gradu sami osiguraju vodu jer je naša prva zadaća pobrinuti se za one koji do pitke vode ne mogu sami," poručuje Crveni križ.

Premijera prije sastanka Stožera civilne zaštite dočekale ogorčene majke
1/22

Iz gradske uprave Slavonskog Broda objavili su na kojim će se lokacijama nalaziti cisterne s vodom:

1.Budanika- igralište ( za područje MO Budainka i Kolonija)
2.Mjesni dom Brodsko Vingorje- za područje Vinogorja
3.Jelas i Rimas-parking preko puta crkve kod Aero kluba
4.Bolnica i Dom umirovljenika (cisterna trenutno razvozi vodu na ovim lokacijama, a nakon toga ide prema Radničkom trgu)
5.Livada – novi mjesni dom
6.Mikrorajon – između samoposluge i dječjeg vrtića Radost
7.Naselje Slavonija I i II i Plavo polje- cisterna će stajati ispred Gimnazije Matija Mesić

8. Nogometno igralište Budainka
9. Mjesni dom Podvinje 
10. Mjesni dom Josip Rimac – kod crkve 
11. Mjesni dom Zrinski - Frankopan
12. Mjesni dom Mjesni Hebrang

Gradska uprava moli građane istočnog dijela vodoopsrkbnog sustava Vodovod Slavonski Brod da hitno smanje potrošnju vode do koje je došlo zbog nastale nepotrebne panike.

Ističu kako je voda u općinama Donji Andrijevci, Garčin, Gundinci, Oprisavci, Velika Kopanica, Sikirevci i Slavonski Šamac zdravstveno ispravna i takva će ostati.

- Ukoliko se ovakva potrošnja nastavi, dolazi do mogućnosti kvara na crpnoj stanici u Oprisavcima koja radi pod maksimalnim opterećenjem, što će nastalu situaciju s opskrbom vode dodatno otežati, priopćili su iz Grada.

Oglasio se i prozvani Crodux.

- Dana 28.03.2018. godine, prilikom testiranja produktovoda, došlo je do istjecanja manje količine, cca 150 - 200 lit benzina te se odmah pristupilo propisanoj sanaciji, kako bi se spriječila mogućnost zapaljenja. Incident se dogodio na lokaciji Slobodnica, 2.8 - 5 km udaljenom od vodocrpilišta te se zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može dovoditi u vezu s izlijevanjem količine od 150 - 200 lit benzina. Tvrtka Crodux, provodi i dalje sve propisane aktivnosti u vezi sanacije, priopćili su iz Croduxa.

Podsjećamo, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara sinoć je sazvao hitnu sjednicu gradskog Stožera civilne zaštite nakon što je zaprimio službenu informaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo da je drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi te da voda nije zdravstveno ispravna, čak niti nakon prokuhavanja. Građanima je rečeno da vodu ne koriste ni za piće ni za kuhanje. 

Također, u srijedu je na trasi bivšega naftnog produktovoda u Slavonskome Brodu iscurila veća količina nafte.

Slijedom navedene ekološke katastrofe i zagađenja vode u Slavonskom Brodu i okolici, Grad Slavonski Brod zatražio je pisano očitovanje od Hrvatskog zavoda za toksikologiju o utjecaju zabilježenih koncentracija ugljikovodika u vodi na zdravlje građana.

U dopisu koji je danas dostavljen Gradu navodi se kako je teško za očekivati da konzumacija vode u kojoj su zabilježene ovakve koncentracije ugljikovodika može utjecati na zdravlje u ovako kratkom vremenu izloženosti, no uvijek postoji rizik za pojavu štetnih učinaka poput mučnina, povraćanja i probavnih problema zbog čega je nužno informirati građane da voda nije za piće.

Nadalje, u dostavljenom odgovoru se ističe da kada koncentracija neke kemikalije u vodi prijeđe maksimalnu dopuštenu vrijednost to ne znači da će se netko odmah otrovati, no da u svakom slučaju voda u Slavonskom Brodu nije zdravstveno ispravna za piće i ne smije se koristiti čak niti prokuhana.

Ključne riječi

Komentara 118

AE
Aedes2017
10:43 31.03.2018.

,, Generalu ,, Čermaku poslati račun.Zaplijeniti mu odmah dvorac u Zagorju !

BL
bljak007
10:26 31.03.2018.

Ali vodovod će uredno naplatiti potrošnhu vode.

AH
ahaskoro
11:10 31.03.2018.

Domoljub Cermak, ostavlja poklon svojim domoljubnim glasacima i smije vam se iz svog dvorca u zagorju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije