Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga o psima

Dubrovački volonteri: Iz Grada nas optužuju, ali i dalje za zbrinjavanje životinja daju naše telefone

Dubrovnik i Žarkovica
Foto: Privatni album
1/5
13.02.2016.
u 14:56

Ove godine udomili smo 19 pasa, 24 mačke i spasili 9 zaštićenih životinja, a iz Grada šire netočne podatke, kažu volonteri

U istom danu kad je Sandri Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik uručena nagrada za volontera godine “Vlaho Brangjolica”, na Žarkovici je, kažu u Gradu, tvrtka Titan Constructa počela radove na gradilištu Azil-Žarkovica.

Je li postavljanje ploče zaista znak da će se tamo i raditi, vidjet će se vrlo brzo. No, čak ni najava gradnje, a čekaju je godinama, ne može tako lako izbrisati sve što se proteklih mjeseci događalo na Žarkovici i sve netočne informacije koje već dulje vrijeme stižu iz Grada, kažu volonteri.

Nema povjerenja

- Prvo su objavili kako je tek nedavno udomljen prvi pas sa Žarkovice, što nije istina. Istina je da se Gradu na njihov poziv za pokrivanjem hrane i veterinarskih troškova javio prvi udomitelj. Sve to govorida ljudi nakog svega što se događalo nemaju povjerenja u Grad. A istina je da je od početka godine sa Žarkovice udomljeno 19 pasa. Udomili smo i 24 mačke i spasili 9 zaštićenih životinja – kaže Anica Sambrailo, predsjednica Društva i ističe kako za sva udomljenja i spašavanja postoje evidencije.

S nevjericom su dočekali i najnovije izvješće iz Grada, ono o aktivnostima na zbrinjavanju napuštenih životinja. Nastalo nakon analize koju je provela tvrtka Sanitat, a glavni zaključak je da se svaki šesti napušteni pas nalazi u Dubrovniku. Osim na stranicama Grada, izvješće je objavljeno i na plakatima koji su osvanuli na gradskim ulicama.

Foto: Robert Demo

- Prema podacima koje smo sami dobili od voditelja skloništa, izvješće se temelji na netočnim brojkama o kapacitetu pobrojanih skloništa, od kojih su neki zapravo hoteli za pse. Tako, na primjer, Privlaka ima 60 životinja, a ne 20 kako su naveli, Donja Bistra ima 80 životinja, a ne 20, Dubrovnik ima 320, a ne 360. Jednako tako, u analizi su usporedili i Trebinje i Mostar, koji nisu u RH i mi nemamo nikakve veze sa životinjama s tog područja - ističe Anica Sambrailo te dodaje kako je jedini cilj izvješća obmanjivanje javnosti i diskreditacija Društva.

Podaci iz Ministarstva

- Pri izradi izvješća korišteni su službeni podaci Ministarstva poljoprivrede, a odnose se na registrirana skloništa za napuštene životinje. Vjerujemo da su podaci koji su nam učinjeni dostupnim točni. Izvješće je izrađeno u najboljoj namjeri, u svrhu istinitog informiranja javnosti. Cilj izvješća nije diskreditiranje Društva za zaštitu životinja nego jednostavno ukazati na komunalni problem koji je nastao prikupljanjem napuštenih životinja s cijelog područja Dubrovačko-neretvanske županije, pri čemu nema nikakvog sudjelovanja drugih gradova i općina, dok se za odgovornost proziva samo Grad Durovnik - stoji u odgovoru Grada. Dodaju kako nemaju uvid u trenutni broj pasa na Žarkovici, jer je dio pasa koji su izmješteni u odoborena skloništa, sukladno Rješenju Ministarstva poljoprivrede, vraćen od strane volontera. Tvrtka Sanitat, ističu u Gradu, na izradu plakata utrošila je 1750 kuna (s PDV-om), a za taj novac tiskano je 50 plakata.

U isto vrijeme dok ih optužuju i iznose krive informacije, napominje Anica Sambrailo, iz Sanitata i dalje građanima koji zovu zbog napuštenih životinja daju brojeve volontera. Kao i proteklih godina, oni se odazivaju na svaki poziv. Jedino što sada životinje ne smiju u utočište, jer su prema odluci veterinarske inspekcije vrata Žarkovice zatvorena.

<<grad-dubrovnik-godinama-ne-postuje-zakon-o-zastiti-zivotinja-a-inspektor-kaznjava-pse

Komentara 1

Avatar plejer_as
plejer_as
03:17 22.02.2016.

ne može se to rješit bez šinteraja u svakom gradu. Humano zbrinjavanje je daleko učinkovoitije i jeftinije nego ovi cirkusi šta izvode tzv ljubitelji životinja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije