Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKI ISLAMSKI CENTAR

Državni vrh nazočio prijamu u povodu Kurban-bajrama

bajram
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/8
12.09.2016.
u 21:26

Kurban-bajram, najznačajniji islamski blagdan, dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana.

Hrvatski državni vrh okupio se u zagrebačkom Islamskom centru na prijamu u povodu obilježavanja najznačajnijeg islamskog blagdana Kurban-bajrama, istaknuvši da je Hrvatska sretna zemlja jer su se muslimanski vjernici uspješno integrirali u hrvatsko društvo sačuvavši pritom svoj identitet.

Na svečanosti su bili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, tehnički premijer Tihomir Orešković, ministri u vladi, među kojima i kulture Zlatko Hasnabegović, bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i veleposlanici iz 15-ak zemalja.

"Živimo ovdje život, a ne suživot, to je vrlo važno da čuju naši prijatelji, jer je ovdje nazočnih 16 veleposlanika i nekoliko zamjenika veleposlanika, rekao je zagrebački muftija Aziz efendija Hasanović, dodavši da je "model našeg življenja ovdje sve prepoznatljiviji u svijetu".

Hrvatska predsjednica prisjetila se pak da su se prije nekoliko mjeseci okupili u svečanoj prigodi jubileja stote obljetnice institucionalnog priznanja islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj. "Blagodati tog čina osjećamo i danas, prije svega u činjenici pune uključenosti naših muslimana u sva područja društvenog života“, rekla je predsjednica, dodavši da upravo to olakšava integraciju i onim muslimanima koji su tek nedavno došli u Hrvatsku.

Poručila je da izgradnja kulture vjerskog suživota u okrilju domovinskog zajedništva ostaje svima trajnom zadaćom u čemu će, drži, uloga islamske zajednice u Hrvatskoj i u predstojećim vremenima biti od izvanredne važnosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner poručio pak da je Hrvatska sretna zemlja jer su njezini građani muslimanske vjeroispovijesti učinili i još puno čine dobra za ovu zemlju i jer u Hrvatskoj svima nama islam pokazuje onakvim kakav jest, kao religiju ljubavi, poštovanja prema drugome i mira.

Kurban-bajram, najznačajniji islamski blagdan, dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana, a u zoru vjernici odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

>> Reiner uputio čestitku u prigodi Ramazanskoga bajrama

Komentara 7

Avatar HajdukLika
HajdukLika
22:43 12.09.2016.

Ni u jednoj jedinoj zemlji članici EU-a državni vrh a ni državni mediji se ne osvrću na muslimanske ili ostale nekršćanske blagdane! To je realnost! Zašto mi kao zemlja kršćanske tradicije to radimo? Uz to, broj pripadnika islamske vjere u Hrvatskoj je vrlo malen. Oduzmu se gastarbajteri Bošnjaci broj je zanemariv! Pa više Kineza kod nas ima.

DU
Deleted user
00:54 14.09.2016.

Nema Pupovca i Mesića,Pusičke i Josipovića????

KA
Kameni
22:42 12.09.2016.

Bartolomej I je trebao za brojku pitati poznatog eksperta za povijest 2. svjetskog rata Hasanbegovica. Po njemu je tamo zavrsilo 6 Srba, 2 Zidova i 4 Roma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije