Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO Ministarstvo obrazovanja ZHŽ-a donosi promjene

Državna matura i obvezna srednja škola

06.03.2009.
u 23:00

Učenici koji se najesen upišu u gimnaziju u nekoj od općina Zapadnohercegovačke županije na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja polagat će državnu maturu. Plan je to koji priprema županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, a koji će se u formi nacrta naći već na sljedećoj sjednici Vlade te županije.

Prvi u BiH
Učenici strukovnih škola državnu će maturu polagati godinu dana kasnije. Uz to, već 2012. u planu je uvođenje obveznog srednjeg obrazovanja u ZHŽ-u, otkrio nam je ministar Vjekoslav Čamber. Zapadnohercegovačka županija će tako biti prva u BiH koja je uvela kao obvezu i srednjoškolsku naobrazbu. Vidljivo je da novosti koje uvodi Čamberovo ministarstvo nastoje biti što više slični promjenama u obrazovnom sustavu koje se događaju u Republici Hrvatskoj. Potvrđuje to i Čamber navodeći da će uskoro put Zagreba kako bi se upoznao s detaljima oko državne mature, jer su se, nakon pobune srednjoškolaca, dogodile određene izmjene u Hrvatskoj.

Model i drugima
Moramo pratiti sve što se događa u Hrvatskoj, jer ne smijemo se dovesti u situaciju da Hrvatska odmakne daleko ispred nas i da na taj način onemogućimo našoj djeci studiranje u Hrvatskoj.Stoga uvodimo i državnu maturu kako nam se obrazovni sustavi ne bi razlikovali - kazao je Čamber. Kada je riječ o obveznom srednjoškolskom obrazovanju koje se također uvodi u Hrvatskoj, u ZHŽ-u će biti nešto drukčije - od 2012. biti obvezno u kompletu. Hrvatska je započela s pojedinim razredima.

Čamber ističe da je plan već do kraja 2011. sa sadašnjih 90 povećati stopu upisa u srednje škole na 100 posto. Također, prema njegovim riječima, namjera je do kraja 2010. povećati upis u gimnazije i umjetničke smjerove za sedam posto, tj, sa sadašnjih 35 na 42 posto. Svoje će modele Čamber ponuditi i ostalim županijama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije