Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLABA KUPOVNA MOĆ

Druga najsiromašnija članica EU: Hrvatska za trećinu zaostaje za prosjekom

Europska unija
Foto: DPA/PIXSELL
13.12.2019.
u 18:49

U Hrvatskoj je kupovna moć neznatno poboljšana

Hrvatska je i u 2018. godini zacementirala svoju poziciju druge najsiromašnije članice Europske unije prema stvarnoj individualnoj potrošnji građana, koja je lani iznosila 64 posto prosječne kupovne moći EU.

Eurostat navodi da je u godinu dana kupovna moć (AIC) u Hrvatskoj neznatno poboljšana sa 62 posto, koliko je iznosila 2017. godine. U deset godina pomaknuli smo se za 4 postotna poena, a Rumunjska 18! Stvarna individualna potrošnja u Europskoj uniji kreće se od najnižih 56 posto u Bugarskoj do najviših 134 posto u Luksemburgu, odnosno najsiromašniji Bugari žive dva i pol puta lošije od najbogatijih Luksemburžana.

Stvarna individualna potrošnja mjera je materijalnog bogatstva kućanstava kojom se iskazuje dostupnost osnovne robe i usluga bez obzira na to plaćaju li je građani iz svog džepa ili ih osigurava država.

Ukratko, deset država članica zabilježilo je AIC po glavi stanovnika iznad prosjeka EU, a po blagostanju i kvaliteti života vode Luksemburg, Njemačka, Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Finska, Švedska i Francuska.

Stvarna individualna potrošnja u četrnaest je članica do 30 posto niža od prosjeka EU, s tim što Italija, Irska, Cipar i Španjolska zaostaju do 10 posto. Litva, Portugal, Češka i Malta u zaostatku su 10 do 20 posto, a Slovenija, Grčka, Poljska, Estonija, Slovačka i Rumunjska zaostaju 20 do 30 posto od prosjeka.

Hrvatska je na začelju u društvu Letonije i Mađarske sa zaostajenjem 31 do 36 posto ispod prosjeka, a Bugarska je zadnja s 44 posto minusa. Gledaju li se samo tranzicijske zemlje, najveće poboljšanje standarda i kupovne moći građana u posljednjem desetljeću zabilježeno je u Rumunjskoj, gdje je stvarna individualna potrošnja građana skočila s 53 posto prosječne vrijednosti u EU u 2008. godini na 71 posto u prošloj godini.

Uz standardnu potrošačku košaru, AIC uključuje i usluge liječenja i obrazovanja koje pokriva država. Kupovna moć i materijalno bogatstvo rumunjskih građana približava se standardu Slovačke. Slovenija je jedina u desetogodišnjem razdoblju stagnirala, odnosno lagano pala s 80 na 79 posto prosjeka EU, no i dalje je na znatno većoj razini dohotka od Hrvatske.

Češka je postala najuspješnija tranzicijska država i stvarna individualna potrošnja u Češkoj u deset godina skočila je sa 72 na 82 posto prosjeka EU, dok je kupovna moć po glavi stanovnika preskočila 91 posto. Kupovna moć po glavi stanovnika u Hrvatskoj lani je zastala na 63 posto prosjeka EU.

U posljednje tri godine, AIC po glavi stanovnika u odnosu na prosjek ostao je relativno stabilan u većini država članica. Međutim, zabilježeno je osjetno povećanje u Rumunjskoj, Slovačkoj i Litvi, a smanjenje u Švedskoj na 108 i Francuskoj 107 prosjeka EU. Gleda li se okruženje, najveća kupovna moć je u Crnoj Gori – 58 posto prosjeka EU, Srbija je na 48 posto, a Makedonija te Bosna i Hercegovina na 41 posto.

Ključne riječi

Komentara 64

HE
herojulice
18:58 13.12.2019.

Treba Kolindu upitati što misli o tome i da li je to uvrstila u program kao put prema "Švicarskoj".

ST
stefj
19:08 13.12.2019.

To je to, drugi rastu brže i kvalitetnije nego mi, a sve zato jer nema reformi. Porezna pretakanja iz šupljeg u prazno i forsiranje države i javnog sektora čini svoje, još malo pa će nas i Bugarska prestići... A stvar je relativno lako riješiti, bar u teoriji. Vaučerizacija zdravstva i školstva, ozbiljno smanjenje državnog aparata, pojednostavnjenje zakona i procedura, postupno ukidanje 1. stupa, smanjenje poreza itd... Ima jako dobrih primjera, i na zapadu i na istoku, od Irske do Estonije, pa čak sada i Rumunjske... Rumunjska je tamo negdje do 2012. taborila na dnu EU-a i onda je premijer na televiziji izjavio da Rumunjska nema za mirovine i plaće. Tada su krenule reforme, smanjenje poreza i kresanje državne službe i u roku 4 godine su nas pretekli bez ikakvog problema... A mi i dalje tupimo po istom, onom što je dokazano loše i što nas drži čvrsto na dnu EU-a. Reforme su nam u stilu Grčke prije bankrota, samo se sve gura u državne i javne strukture, sve što se ekstra stvori, one pojedu, još i više... Nakon one katastrofe od Milanovića, imamo ovog socijalistu i etatistu kojem je birokracija sve u životu... Nikada na zelenu granu...

Avatar speak_loud
speak_loud
19:23 13.12.2019.

Danas slušam na radiju kako nas pokušavaju oderati na komunalnim "uslugama". Jedna lokalna vlast je došla na ideju da korisnik usluge plača oko 45 kn paušalno + 5 kn po pražnjenju kante. Jer ako korisnik minimalno stvara otpad da mu i u tome slučaju mogu uzeti novac. To im je strategija gospodarenja otpadom. Naravno, svaka usluga ima svoju cijenu, ali paušalac treba ukinuti osim ako se ne plaća "hladan pogon". Kupujemo nepostoječe usluge!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije