Naslovnica Vijesti Svijet

U džihadističkom napadu u Nairobiju najmanje 5 mrtvih

Napad podsjeća na napade koje je skupina Šebab već izvodila u Mogadishuu
15. siječnja 2019. u 21:08 23 komentara 1269 prikaza
Napad u Nairobiju
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Najmanje je pet ljudi ubijeno u utorak u napadu koji još traje a počinila ga je somalijska radikalna islamistička skupina Šebab u kompleksu u Nairobiju koji obuhvaća hotel, restorane i poslovne zgrade.

Autom se zaletio u ljude u Tokiju Teroristički napad Šok na slavlju u Tokiju: Autom se zaletio u mnoštvo, ozlijeđeno osmero ljudi

Fotograf agencije France Presse vidio je trupla pet žrtava na terasi restorana i malo dalje truplo bombaša samoubojice koji je aktivirao pojas s eksplozivom.

Odgovornost za taj "koordinirani napad", kako je rekao glavni inspektor kenijske policije Joseph Boinnet, ubrzo je preuzela skupina Šebab.

Napad podsjeća na napade koje je skupina Šebab već izvodila u Mogadishuu: nakon detonacije eksploziva - bilo bombaša samoubojice ili autobombe - skupina napadača upada u zgradu koju su uzeli za metu i nastoje ubiti što više ljudi.

Napad u Nairobiju
1 / 13
Napad u Nairobiju

Čelnik kenijske policije potvrdio je da se najmanje jedan bombaš samoubojica raznio nedaleko od ulaza hotela Dusit. Kompleks DusitD2 je smješten u četvrti bogatoj raslinjem gdje su mnoge poslovne zgrade zadnjih godina postupno zamijenile obiteljske kuće s vrtovima.

Boinnet dodaje da je šest od sedam katova hotela Dusit koji ima stotinjak soba pod nadzorom policije.

No napominje da policija još mora pretražiti okolne zgrade.

Hotel je u vlasništvu tajlandske grupacije Dusit Thani.

Pogledajte video evakuacije:

U Keniji su se već događali džihadistički napadi velikih razmjera.

Dana 7. kolovoza 1998. u napadu na američko veleposlanstvo u Nairobiju za koji je odgovornost preuzela Al Kaida, poginulo je 213 a ranjeno je 5.000 ljudi.

Pošto su 2011. potisnuti iz Mogadishua, pripadnici skupine Šebab izgubili su većinu svojih baza. No i dalje kontroliraju velika seoska područja odakle vode gerilske i bombaške napade, pa i u prijestolnici.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Burger:

  Opet doktori i inženjeri poludjeli.

 • Avatar Anemični HDZ
  Anemični HDZ:

  Ns zalost ovo imamo i mi u blizini, iako muslimani u bosni nikad u povijesti nisu bili skloni terorizmu i to se promjenilo.

 • viki.liks:

  Jel to nekaj novo !?