Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ TRAJE NAPAD

U džihadističkom napadu u Nairobiju najmanje 5 mrtvih

Napad u Nairobiju
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
15.01.2019.
u 21:08

Napad podsjeća na napade koje je skupina Šebab već izvodila u Mogadishuu

Najmanje je pet ljudi ubijeno u utorak u napadu koji još traje a počinila ga je somalijska radikalna islamistička skupina Šebab u kompleksu u Nairobiju koji obuhvaća hotel, restorane i poslovne zgrade.

Fotograf agencije France Presse vidio je trupla pet žrtava na terasi restorana i malo dalje truplo bombaša samoubojice koji je aktivirao pojas s eksplozivom.

Odgovornost za taj "koordinirani napad", kako je rekao glavni inspektor kenijske policije Joseph Boinnet, ubrzo je preuzela skupina Šebab.

Napad podsjeća na napade koje je skupina Šebab već izvodila u Mogadishuu: nakon detonacije eksploziva - bilo bombaša samoubojice ili autobombe - skupina napadača upada u zgradu koju su uzeli za metu i nastoje ubiti što više ljudi.

Napad u Nairobiju
1/13

Čelnik kenijske policije potvrdio je da se najmanje jedan bombaš samoubojica raznio nedaleko od ulaza hotela Dusit. Kompleks DusitD2 je smješten u četvrti bogatoj raslinjem gdje su mnoge poslovne zgrade zadnjih godina postupno zamijenile obiteljske kuće s vrtovima.

Boinnet dodaje da je šest od sedam katova hotela Dusit koji ima stotinjak soba pod nadzorom policije.

No napominje da policija još mora pretražiti okolne zgrade.

Hotel je u vlasništvu tajlandske grupacije Dusit Thani.

Pogledajte video evakuacije:

U Keniji su se već događali džihadistički napadi velikih razmjera.

Dana 7. kolovoza 1998. u napadu na američko veleposlanstvo u Nairobiju za koji je odgovornost preuzela Al Kaida, poginulo je 213 a ranjeno je 5.000 ljudi.

Pošto su 2011. potisnuti iz Mogadishua, pripadnici skupine Šebab izgubili su većinu svojih baza. No i dalje kontroliraju velika seoska područja odakle vode gerilske i bombaške napade, pa i u prijestolnici.

Komentara 23

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
16:52 15.01.2019.

Ns zalost ovo imamo i mi u blizini, iako muslimani u bosni nikad u povijesti nisu bili skloni terorizmu i to se promjenilo.

BU
Burger
17:03 15.01.2019.

Opet doktori i inženjeri poludjeli.

5S
505.scrtom
22:30 15.01.2019.

Jel to nekaj novo !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije