Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vaš glas

Dragutin Ranogajec: Ugostiteljima treba vratiti stopu PDV-a na 10%

Dragutin Ranogajec
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
02.12.2014.
u 23:15

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore o problemima s kojima se suočavaju ugostiteljski i turistički djelatnici te o njihovim zahtjevima koje su poslali Vladi

– Za pozitivnu poduzetničku klimu nije dovoljno samo deklarativno se odrediti, nego Vlada mora stvoriti poticajno zakonodavno okruženje, provoditi poreznu politiku koja će biti razvojna, a ne represivna te razvijati sustav strukovnog obrazovanja koji prati specifične potrebe tržišta – poručuje predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Isti apel iznio je i na nedavnom kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

– Neki zahtjevi našeg Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, koji okuplja oko 15.000 obrtnika, proteklih su godina prihvaćeni, ali znatan broj njih, nažalost, ne pada na plodno tlo i ponavlja se – posebice u dijelu porezne politike, radnih odnosa i strukovnog obrazovanja – kaže Ranogajec. Zaključci ovogodišnjeg stručnog skupa stoga su, kaže, išli u tom smjeru – smanjenje stope PDV-a u ugostiteljstvu sa 13% na 10%, odnosno vraćanje tog poreza na staru stopu, zatim primjenjivanje snižene stope PDV-a na sve ugostiteljske usluge (neovisno o mjestu i načinu konzumacije), ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo, uvođenje mogućnosti legalnog povremenog i kratkotrajnog zapošljavanja u ugostiteljstvu, uvođenje plaćanja poreza na dohodak u paušalnom iznosu i za ugostiteljsku djelatnost, provedba programa strukovnog obrazovanja za ovaj sektor koji sadrži više praktične nastave, te uvođenje edukativne kontrole inspekcijskog nadzora, a ne samo provedba represivnih mjera.

>>Dragutin Ranogajec novi čelnik Hrvatske obrtničke komore

>>Ranogajec: Želimo bolju suradnju s ministarstvom i Vladom RH

Komentara 4

PO
porezni.obveznik
00:33 03.12.2014.

ne bi PDV, porez pausalno i da inspekcija ne kaznjava... bas neobicno, jer su birtije valjda strateski objekti...

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
00:21 03.12.2014.

Jel' ? Pa i kad se smanji PDV cijene vam ostaju iste, kao i usluga... dakle nije nimalo teško shvatiti gdje i kome razlika novca ostaje. Dakle, Ranogajec, piss off

PA
pavel1001
00:54 03.12.2014.

ranogajec i ja imam obrt,zasto meni nije pdv 10%? kakva je ovo rupa od zemlje jbt sve...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije