Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI ISTUP NAKON IZBORA

Dragan Čović: Izmjena Izbornog zakona apsolutni je uvjet za uspostavu vlasti u BiH

Dragan Čović
Foto: Boris Ščitar
1/7
15.10.2018.
u 22:00

Čelnik HDZ-a BiH i stranaka HNS-a BiH, ističe da se politika hrvatskog državnog vrha prema BiH i

– Nikakva vlast mene i moju stranku ne zanima, zanima nas samo ostvarenje očekivanja ovih ljudi. A to je stvaranje normalnog, ne radikalnog ambijenta, da se stvari počnu mijenjati nabolje. Da bi se takav ambijent ostvario, moramo krenuti s izmjenom izbornog zakonodavstva i drugim bitnim reformama kako bi ova država konačno mogla funkcionirati – poručuje Dragan Čović.

Tjedan dana čekalo se očitovanje odlazećeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH i čelnika HDZ-a BiH te stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića o rezultatima izbora, ali i sljedećim potezima nakon što su bošnjačke stranke preglasale Hrvate za poziciju u državnom vrhu. Čović se ovoga vikenda susreo s državnim vrhom u Zagrebu. 


Zajedništvo naroda

– Imali smo niz ozbiljnih sastanaka i čini mi se da se politika u Zagrebu vidno mijenja u posljednjih godinu i pol dana prema BiH i ovdašnjim Hrvatima. Poruka koju smo poslali i preko medija da se želi do kraja zaštititi pozicija hrvatskog naroda kao jednakopravnog u svakom dijelu BiH dovoljno govori za sebe. No, mnogo više od toga govori nekoliko sati razgovora o tome kako osnažiti gospodarsku suradnju, povezati infrastrukturne projekte...

VIDEO Prosvjed u Mostaru

- Sve to dobiva novu dimenziju. Usto, hrvatska Vlada obvezala se dodatno poduprijeti obrazovne, zdravstvene, znanstvene, kulturne projekte. Stoga se veselim da smo i nakon ovih razgovora napravili važan iskorak. Institucije RH imaju i svoje probleme i prioritete, ali čini mi se da problemi Hrvata u BiH postaju strateško pitanje i vlasti u RH – ističe Čović dodajući da, “ako smo u ovoj kampanji uspjeli ostvariti zajedništvo Hrvata, svojim ključnim zadatkom smatram napraviti zajedništvo s druga dva naroda”.


Čović poručuje dijelu radikalnih političkih stranaka u Sarajevu koje vide BiH kao unitarnu i jednonacionalnu da zemlja nikada neće biti takva.

– Ja međutim iskreno zagovaram partnerstvo i prijateljski odnos s našim bošnjačkim prijateljima. Sljedećih dana neću se puno brinuti o vlasti. Sačekat ćemo rezultate izbora, a do tada dogovoriti prijatelje s kojima možemo promijeniti izborni zakon kako se više nikada ne bi dogodilo da uđemo u izbornu kampanju, bilo da je riječ o Mostaru, Domu naroda ili Predsjedništvu BiH, a da se nisu provele osnove legitimnog zastupanja. Ustavni sud je utvrdio kako su konstitutivni narodi načelo Ustava i to nitko ne može ignorirati – kaže Čović.


Ističe da je poruka koju je dobio od biračkog tijela značajno više od praga koji si je postavio tjera na odgovornost prema domu, narodu, prema BiH i svim narodima, dakle domovini.

– Svima onima koji su kalkulirali da mogu trgovati rezultatima izbora jasna poruka da nema kalkulacija ni utrke za ulazak u vlast. Da smo izabrali legitimne predstavnike na svim razinama, pa i u Predsjedništvu, vlast bi se brzo uspostavila. Ovako ćemo polako, na miru to pripremiti. Naš je put, jasno, euroatlantski, a da bismo to imali, moramo riješiti pitanje unutarnjeg uređenja i stabiliziranja unutarnjih odnosa. To ćemo učiniti s onim partnerima s kojim ćemo biti u vlasti. Vrlo je jasno da se bez HDZ-a i HNS-a BiH vlast neće moći uspostaviti. To je jasan odgovor hrvatskog naroda. Izborni zakon apsolutni je uvjet za uspostavu vlasti.

A za ustroj i funkcioniranje vlasti u FBiH i razini države ključan je Dom naroda, no hoće li ga Hrvati moći kontrolirati?

– Mi imamo dominantnu većinu. U FBiH imamo više od 12 nužnih mandata za kontrolu ovoga doma, a na razini države najmanje četiri od pet hrvatskih mandata. To je kapital koji bi bilo suludo prokockati. Po mojem mišljenju, vlast će u BiH doći sama po sebi. Mi ne smijemo imati nikakvu krizu, ali uvjet je dobiti partnere za izgradnju posve nove BiH i novih odnosa. Pritom nikoga nismo izbrisali. Onaj tko je spreman s nama graditi europsku BiH, kako bi hrvatski narod bio jednakopravan na svakom djeliću zemlje, zaštićen kroz legitimno predstavljanje, nama je partner na svakoj razini vlasti – kaže Čović.


Dodik drži do riječi

Predsjednik HDZ-a BiH čestitao je Miloradu Dodiku, s kojim, kako ističe, ima vrlo dobre odnose, ulazak u Predsjedništvo BiH

– Za mene je osobno najvažnije da je riječ o čovjeku s kojim, kada nešto dogovorite, onda to funkcionira. Ne krijemo mi da postoje vidne razlike, a jasno je da se ne slažemo oko NATO-a, no zajedno nas vuče naprijed potreba da se osigura apsolutna jednakopravnost svih konstitutivnih naroda – ističe Čović. 

Komentara 49

PP
pp
22:17 15.10.2018.

Za Čovića je glasovalo 80% Hrvata. Pobijedio je u svim općinama u kojima većinski žive Hrvati. Dok je tako ja ga podržavam. On je legitimni predstavnik Hrvata u BiH. Komšića su izabrali muslimani iz Sarajeva, Tuzle i Bihaća preglasavanjem Hrvata zbog rupe u izbornom zakonu. Sve se danas zna. Nema nikakvog muljanja. Dok je 80% Hrvata za Čovića ja ga podržavam. Kad Hrvati budu glasovali za nekog drugog podržavat ću njega. Ali muslimanske predstavnike neću nikad podržavat.

PP
pp
22:17 15.10.2018.

Muslimani su među nama i takijaju nevjernike. Oprez ;)

PI
pinkec
01:54 16.10.2018.

Komšić krši Daytonski sporazum, a time i Ustav BiH, koji garantiraju konstitutivnost Hrvatskog naroda i on ne predstavlja Hrvatski narod od kojeg nije ni izabran u BiH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije