Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba za život

Milina obitelj rezervirala karte za put u SAD u utorak: 'Dobre je volje'

Mila Rončević
Facebook
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.03.2019.
u 16:37

Obitelj se nada da bi već u utorak mogli poletjeti za Philadelphiju gdje Milu čeka liječenje akutne leukemije.

Dvogodišnja Mila Rončević, koja boluje od akutne leukemije, svima nam je opet dala priliku da pokažemo ono najbolje i najveće u nama – solidarnost i ljudskost. Jer u utrku s vremenom kako bi se što prije prikupilo 18 milijuna kuna potrebnih da Mila ode na eksperimentalno liječenje u dječjoj bolnici u Philadelphiji u SAD-u, ovih su se dana uključili mnogi znani i neznani te je do danas prikupljeno gotovo 10 milijuna kuna.

Mila se trenutno liječi u KBC-u Rijeka, no njezina bolest je agresivna i podmukla i najveće šanse za život ima ako ode na skupo liječenje u SAD. Milina obitelj rezervirala je avionske karte za put u SAD u utorak, potvrdio je za Dnevnik.hr njezin djed Vladimir Rončević.

Avionske karte za put u SAD na koji bi trebala ići u utorak su rezervirane, a treba još riješiti ostalu papirologiju.

- Dok ne polete ništa nije sigurno. Karte jesu rezervirane, a nadamo se da ćemo u ponedjeljak do kraja riješiti svu papirologiju. Krvna slika omogućava joj da krene na put. Subjektivno je dobre volje, i aktivna je - rekao je Vladimir Rončević.

U akciju za pomoć Mili već u petak su se uključili brojni poznati sportaši, u pomoć je priskočio i stručni stožer NK Rijeke, igrači i zaposlenici, koji su se odazvali pozivu roditelja djevojčice. Odazvali su se, između ostalih, nogometaši Ante Rebić, Ivan Perišić, Ante Ćorić, Filip Bradarić, rukometaši Domagoj Duvnjak, Igor Karačić, Luka Stepančić, tenisačica Ana Konjuh, naša najbolja atletičarka Sandra Perković, i mnogi drugi. 

Oko pomoći Mili angažirao se i Ured predsjednice.

– Radimo što god možemo, želim čuvati privatnost obitelji pa neću govoriti o detaljima. Moramo pronaći način, što se tiče financijske i stručne strane liječenja – kazala je danas predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodajući da je Ured i financijski pomogao, što će činiti i dalje, te da su u kontaktu s liječnicima i specijalistima.

Na današnjem obilježavanju četvrte godišnjice stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti prikupljale su se između ostalog i donacije za Milu.

"Spreman sam ako se ne skupi dovoljno sredstava, na inicijativu gradonačelnika Rijeke i premijera, da se uključiti Grad Zagreb koliko bude potrebno i nadoknaditi one novce koji su potrebiti da bi se operacija izvela. Grad Zagreb nudi prvu rukavicu da sudjeluje, participira u adekvatnom dijelu zajedno s Vladom i Gradom Rijekom jer je dijete iz Rijeke, ima dvije godine, da to dijete ode u Ameriku, Philadelphiju i da probamo spasiti to dijete", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.   

'Mila je danas izvrsno'

Mila je, ne biste vjerovali, danas izvrsno. Igramo se tu u bolnici, a supruga Sanja rješava vize za Ameriku – javio je tata Marin Rončević za 24sata koji je uz svoju kćer na riječkom KBC-u.  Obitelj se nada da bi već u utorak mogli poletjeti za Philadelphiju gdje Milu čeka liječenje akutne leukemije.

- Nama su liječnici tu sve pružili i mi smo im beskrajno zahvalni, to su vrhunski stručnjaci koji su uz nas non-stop. Iako je trebala danas primiti posljednji lijek za leukemiju, odnosno kemoterapiju, ipak smo odlučili pričekati ponedjeljak. Ona je jako dobro trenutno, rekao je Marin za 24 sata. 

Naime, u ponedjeljak, u 21 sat, po našem vremenu, liječnici iz dječje bolnice u Philadelphiji će poslati točan plan tretmana, odnosno što bi Mila trebala u Americi primati te završni račun.  Tad će liječnici i roditelji odlučiti lete li odmah za Philadelphiju, ili će djevojčica primiti ovdje posljednji lijek, klofarabin, koji su već nabavili i pričekati narednih 30 dana. Dodao je kako su i on i supruga, te cijela obitelj u potpunom šoku, da je Hrvatska ponovno pokazala da ima jedno srce. 

 

Klofarabine, koji se u ovakvom slučaju daje, u ovoj bolesti se daje prvi put u Hrvatskoj. Komisija ga je odobrila, nitko nije radio nikakve probleme, rekao je ranije za 24 sata otac djevojčice Marin Rončević. 

Foto: Instagram/Luka Modrić/Facebook
Foto: Instagram

Za nastavak liječenja Mile Rončević u specijalnoj bolnici za dječje bolesti u Philadelphiji potrebno je 18 milijuna kuna, a u petak je u manje od 24 sata trajanja akcije skupljeno osam milijuna kuna. 

U humanitarnu akciju se uključila i Zaklada Nora Šitum, a svi koji žele donirati novac za Milino liječenje mogu to napraviti uplatom na žiro račun humanitarne akcije:
Zaklada Nora Šitum
HR2423400091511004008
SWIFT: PBZGHR2X

Podignuta je i web stranica lifeformila.com na kojoj se može pratiti koliko je prikupljeno sredstava.

Čeka se odluka liječnika

"Mila se odlično osjeća, dobrog je općeg stanja i sada samo čekamo odluku što bi bilo bolje za nju, kemoterapija ili odlazak u SAD već idući tjedan. Imamo razrađen cijeli plan boravka u SAD-u, svi nam pomažu i iznimno smo im zahvalni“, rekao nam je ranije otac djevojčice Marin Rončević.

Foto: Instagram Asos
Foto: Instagram

Oko slučaja dvogodišnje Mile angažirao se i Ured predsjednice i hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović koji je bio spona s Dječjom bolnicom u Philadelphiji. Bolnica će Milinoj obitelji do ponedjeljka predati plan liječenja i ukupan troškovnik.

Nešto ranije na svojim su društvenim mrežama na akciju pozvali Ivan Rakitić, Dario Šarić, Ivano Balić, Darijo Srna,... Naš NBA-ovac je objavio story na engleskom jeziku kako bi Amerikancima objasnio o čemu se radio te je pozvao sve da doniraju koliko mogu.

Veliko srce pokazali su i klubovi iz 3. HNL koji će prihod od svojih utakmica 21. kola koje se igraju u subotu i nedjelju uplatiti za liječenje malene Mile.

"Svi su još na sto čuda, radi se u najboljem interesu Mile, a liječnicu ju liječe i brinu se o njoj kao da se radi o njihovom djetetu. Hvala im na tome“, ganuto nam je rekao otac koji je još jednom uputio poruku svima onima, koji pomažu Mili.

"Hvala svima! Veliko hvala! Bez obzira na donacije, želim naglasiti kako se obitelj rješava sve imovine kako bi Mili platili liječenje. Kakav bih ja bio otac kada ne bih učinio sve za svoje dijete. Kakva bi to bila majka kada ne bi učinila isto. Još jedanput, veliko hvala svima, ne bi mogli bez vas!", rekao je.

Komentara 38

MA
Malenkost
19:45 30.03.2019.

Naravno da bi bilo itekavo cudo da se Mila spasi. Iskustvo s tim tipom bolesti je katastrofalno. Bjezanje od stvarnosti kao Panhisterija Hrvatske i Hrvata iz okolisa su zabrinjavajuci indikatori stanja nase Nacije. Nora je trebala umrijeti u svom Kreveticu a ne u Americi,slicno je bilo s gradonacelnikom Sinja. Tko to masno placa eksperimentalna ljecenja bez ikakvih znanstvenih podloga i statistika koje su porazavajuce. Gubitak Realiteta ovog omjera je zastrasujuci kao i dimenzija. Hrvatski Ministar zdravstva bih trebao zauzeti stajaliste s znanvstvene strane, odnosno zamoliti nekog Hematologa da se izjasni u ime ljecnicke Komore. Zemlja u kojoj se doktorske titule pokalanjaju tipovima kao Bandic, pokazuje gdje se je stiglo. Zabit orijentalnog tipa. Komunisticak YU je bila jad, ova HR je jos gora. Sve je bilo uzalud.

GO
GorenjeHiSense
16:34 30.03.2019.

I slovenci skupljaju novac za milu! Skupa smo jaci!

DU
Deleted user
18:51 30.03.2019.

Što ćemo s ostalom smrtno bolesnom djecom? Pune su ih bolnice, sigurno postoji negdje experimentalna terapija i za njih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije