Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Donijeli sedam konkretnih mjera za miran suživot većinskog i manjinskog stanovništva

Ministrica Vesna Bedeković rekla je da treba graditi kulturu nenasilja i imati nultu stopu tolerancije na nasilje. Prvi rezultati mjera očekuju se za dva mjeseca
20. veljače 2020. u 10:08 1 komentara 413 prikaza
Sedam konkretnih mjera za miran suživot
Foto: Ivica Beti

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković održala je sastanak sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina iz Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, koje imaju romska naselja. Nakon gotovo trosatnog sastanka na kojem se raspravljalo o svim problemima i izazovima u suživotu većinskog i manjinskog stanovništva, donijeti su konkretni zaključci koji odmah stupaju na snagu. 

U općini Mali Bukovec u godinu dana kriminal porastao za čak 40 posto SELO SLUČAJ Ljutiti stanovnici: 'Jedna obitelj terorizira cijelo selo, roditelji se boje djecu pustiti na ulicu'

1. Preispitivanje i kontrola redovitog pohađanja obaveznih predškolskih programa i osnovne škole, kao i utvrđivanje odgovornosti roditelja.

2. Preispitivanje trošenja sredstava zajamčene minimalne naknade, a ukoliko nadležni Centar za socijalnu skrb u suradnji sa Policijskom upravom utvrdi da se naknada nenamjenski troši, uvest će se isplata u naravi sukladno članku 34. Zakona o socijalnoj skrbi.

3. Obavezno provođenje rada za opće dobro za sve korisnike zajamčene minimalne naknade.

4. Kadrovsko jačanje centara za socijalnu skrb.

5. Jačanje prostornih kapaciteta osnivanjem novog Centra za socijalnu skrb u Prelogu, osiguravanjem prostora za Obiteljski centar u Čakovcu i dislociranu jedinicu centra za pružanje usluga u zajednici.

6. Integrirani model zaštite djece i obitelji u riziku s naglaskom na preventivne mjere suradnjom sustava zdravstva, odgoja i obrazovanja i socijalne skrbi.

7. Nastavak međuresorne suradnje s naglaskom na cjelovite mjere preveniranja i sankcioniranja.

Ministrica Vesna Bedeković rekla je da treba graditi kulturu nenasilja i imati nultu stopu tolerancije na nasilje. Prvi rezultati mjera očekuju se za dva mjeseca. - Radno sposobno osoba ne može i ne smije biti korisnik socijalne pomoći - istaknula je ministrica.

Ivo Šegota i Mladen Kožić KAO I JUČER Bedeković se opet ograđuje: Rješenje Centra za socijalnu skrb nisam vidjela

Župan Matija Posavec rekao je kako je upravo to ono što se tražilo. - To su prijedlozi rješenja problema na koje smo upozoravali, a ministrica ih je prepoznala i odlučila konkretno djelovati sukladno svojim ovlastima. Prije svega, kontrola roditelja one djece koja ne pohađaju osnovnu školu i na taj način adekvatno sankcioniranje jer je osnovna škola obavezna. Ministarstvo obrazovanja, Pravobraniteljica za djecu i Centar za socijalnu skrb već su zatražili od ravnatelja škola podatke o učenicima koji ne pohađaju redovito nastavu a roditeljima će se uskratiti zajamčena minimalna naknada.

Drugo, kontrola zajamčene minimalne naknade i ako je netko nenamjenski troši isplata će ići u naravi. Centar za socijalnu skrb će putem socijalnih radnica pratiti potencijalna devijantna ponašanja korisnika raznih oblika pomoći, dok će Policijska uprava međimurska dostavljati podatke o pojedincima ili obiteljima kod kojih su postupanja zbog narušavanja javnog reda i mira, ili nasilja u obitelji, prilikom dodjele raznih oblika socijalnih pomoći - kazao je Posavec. Centar za socijalnu skrb će zajamčenu minimalnu naknadu moći dodjeljivati u naravi i to djelomično ili u cijelosti. Zbog svega toga, Ministarstvo će odobriti dodatna zapošljavanja u Centru za socijalnu skrb u Čakovcu, a uskoro slijedi i otvaranje ispostave u Prelogu.

Veljko Kajtazi posjetio je majku i bebu intervenirao katajzi Majka prvorođene bebe: Ne prihvaćam ispriku, ponižena sam

Jedan od zaključaka je i da svi korisnici zajamčene minimalne naknade moraju proći obavezni rad za opće dobro na području svojih općina.

- Provođenje svih spomenutih mjera pratiti će Centar za socijalnu skrb, dok sa lokalne i regionalne razine dajemo punu podršku. Slične sastanke ovakve vrste sa konkretnim zaključcima i mjerama u najskorijem vremenu župan očekuje i s ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova, ministricom obrazovanja, ministrom graditeljstva i ministrom zdravstva. - Jedno od prava je i pravo na mir, ljudi žele raditi žele mirno živjeti u suživotu. Proces integracije nema alternativu, trebamo dati puni naglasak kroz pohađanje vrtića, osnovne i srednje škole, zapošljavanja i tada će sve biti bolje. Romi sami traže pomoć jer problematična manjina ugnjetava i njih koji žele normalan život te ih je potrebno adekvatno sankcionirati - rekao je saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • manga48:

    Javni radovi su izgradili sve velike drzave. Nema pomoći bez rada. Posebno valja zapošljavati Romkinje da se oslobode egoizma muževa i ovisnosti.