Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća reforma u 30 godina

Trump je porezne razrede s devet srezao na samo tri

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.12.2017.
u 10:48

Tko godišnje zarađuje 500 tisuća dolara, plaćat će 35.000 dolara manje, a tko zaradi 9000 dolara u godinu dana, platit će 180 dolara više poreza

Američki predsjednik Donald Trump nije mogao poželjeti ljepši božićni dar – Senat je potvrdio njegovu poreznu reformu. Preostaje još jedna mala formalnost – o novom zakonu o porezima mora još jednom glasati Zastupnički doma zato što je Senat promijenio neke odredbe koje se ne slažu s nekim senatskim pravilima.

Nakon toga na zakon svoj potpis još mora staviti i Trump, a očekuje se da će on to sigurno napraviti prije Božića kako bi naciji podario najveću poreznu reformu u posljednjih trideset godina.

Moglo bi se reći da je ovo najveća Trumpova pobjeda od trenutka kada je 20. siječnja ušao u Bijelu kuću. Zanimljivo je i to da je Trumpov prijedlog porezne reforme proceduru prošao u rekordnom roku. Od trenutka kada ga je on prezentirao javnosti do trenutka kada je potvrđen kao novi porezni zakon, prošlo je samo 47 dana.

Platit će visoku cijenu

Ipak, ovaj je zakonski prijedlog u Senatu prošao kroz iglene uši, a rezultat glasanja je pokazao da je stranačka podijeljenost i dalje golema. Svi demokratski senatori glasali su protiv porezne reforme, a njihov lider u tom tijelu Chuck Shummer kazao je kao će za godinu dana, na međuizborima za cijeli Zastupnički dom i trećinu Senata, republikanci platiti vrlo visoku cijenu zbog izglasavanja “ovog strašnog i štetnog zakona”.

Demokrati također upozoravaju da novi porezni sustav donosi golemi manjak u američkom federalnom proračunu u koji će u idućih deset godina ući 1400 milijardi dolara manje, što je više nego znatna svota. Taj proračun već pati od vrlo velikog deficita, a najnoviji porezni sustav dodatno će ga napuhati. Protivnici porezne reforme upozoravaju da bi već u sljedećoj fiskalnoj godini mogli nastradati brojni socijalni programi koji se financiraju iz federalnog proračuna, primjerice onaj kojemu je cilj briga za starije i umirovljenike, ali i za siromašne.

Usto, demokrati upozoravaju da će u konkretnim iznosima od porezne reforme najviše profitirati velike korporacije, bogate obitelji i pojedinci, ali i oni koji šalju djecu u privatne škole, što se ponovno odnosi na one bogatije.

– Ovo je najgori porezni zakon u povijesti. Republikanska porezna prijevara bit će u povijesti zapamćena kao jedan od najgorih i najskandaloznijih činova plutokratske vladavine u američkoj povijesti – kazala je Nancy Pelosi, liderica demokratske manjine u Zastupničkom domu.

No republikanci kao da su bili vrlo zadovoljni, a predsjedavajući Zastupničkog doma Paul Ryan kazao je kako je ovo veliki trenutak za cijeli američki narod zato što “mnogi dobivaju svoj novac natrag”.

I sam je Trump čestitao republikancima u oba doma Kongresa i naglasio kako je ovo izrazito velika pobjeda.

60 i 51 tisuća dolara

Američkim medijima kolali su brojni izračuni o tome tko su gubitnici, a tko dobitnici. No čini se da se većina onih koji su računali slaže u tome da je ovo porezni zakon koji će na rok od osam godina dati gotovo beznačajne olakšice onima koji zarađuju najmanje i srednjem sloju, a nakon toga roka oni će plaćati porez koji je znatno viši od dosadašnjeg. S druge strane, porezna stopa za velike korporacije trajno je srezana s 37 na 21 posto.

Samac koji je dosad godišnje zarađivao 500 tisuća dolara plaćao je na to 200 tisuća dolara poreza (40 posto), a Trumpovom reformom plaćat će samo 165 tisuća dolara godišnje (33%), odnosno bit će u plusu 35 tisuće dolara godišnje. Samac koji je dosad godišnje zarađivao devet tisuća dolara, plaćao je porez 900 dolara (10 posto), a sada će plaćati 1080 dolara (12 posto), odnosno bit će u minusu 180 dolara godišnje.

Bračni par koji je dosad godišnje zarađivao milijun dolara, plaćao je 400 tisuća dolara poreza, a ovom reformom plaćat će 330 tisuća dolara godišnje – dakle na računu će na kraju godine imati 75.000 dolara više.

Bračni par koji je dosad zarađivao 19 tisuća dolara godišnje, plaćao je 1900 dolara poreza, a sada će plaćati 2280 dolara – na kraju godine bit će u minusu 380 dolara. Centar za poreznu politiku izvukao je dva ekstrema – obitelj koja zarađuje do 25 tisuća dolara godišnje ubuduće će plaćati 60 dolara poreza manje. Obitelj koja zarađuje 733 tisuća dolara godišnje platit će 51 tisuću dolara manje.

Ubijte zakon, nemojte ubiti nas!

Građani koji se protive novome poreznom zakonu osnovali su organizaciju koja se zove Kill the Bill (Ubij zakon). Izrazito su dobro organizirani, pa se diljem Sjedinjenih Država već održavaju prosvjedi protiv novoga poreznog zakona. Cilj im je ljude upozoriti da je sve ovo čista prijevara i da će 80 posto američkih obitelji biti 1 posto bogatije, a 20 posto još siromašnije.

Istraživanje koje je provela TV mreža CNN pokazuje da poreznu reformu podržava 33 posto Amerikanaca, a da ih čak 66 posto smatra da ova reforma služi isključivo tome da bogati postanu još bogatiji.

No burze su izrazito pozitivno reagirale zato što će se smanjenjem korporativnog poreza osloboditi nova, poprilična količina novca. Trump očekuje da će se taj novac reinvestirati, no neki stručnjaci kažu da će vjerojatno ići u povećanje isplata dividendi i u kupnju dionica.

>> Reutersove fotografije godine

Donald Trump
1/23

Komentara 11

AN
andro
12:30 21.12.2017.

Novinarka prenosi vijesti iz liberalnih americkih izvora bez provjere cinjenica. Neoporezivi dio skoro je podvostrucen, sa dosadasnjih $12700 na $24000 za bracni par. Porezne stope nakon toga su 10% i 12% za brutto godisnju zaradu do $101.000. To znaci kako ce bracni par efektivno placati manje od 9% poreza na zarade do sto tisuca dollara. Usporedite to sa stopama poreza npr. u Hrvatskoj, pa sami zakljucite pljacka li Trump sirotinju i srednju klasu. Sto se tice bogatih, dobili su manje postotno smanjenje, ali se to iskrivljuje umnozavanjem sa visokim iznosima zarade. Uzmite milijardera i smanjite mu stopu samo 0.1%, apsolutni iznos manjeg poreza biti ce uvijek u milijunima dollara. Liberalna indoktrinacija novinara cita se u skoro svakoj recenici clanka. Najbolji dokaz je pisanje o "davanju" drzave bogatima. Nista drzava ne daje, drzava konacno uzima (otima) nesto manje poreza. Novinari bi trebali pisati cinjenice, a ne baviti se sirenjem liberalne propagande. U USA ovakvo pisanje nazivaju "fake news".

DU
Deleted user
14:00 21.12.2017.

Bračni par A, koji se naporno školovao, doktori, vrhunski inženjeri, arhitekti ili poduzetnici, radišan i sposoban, koji je dosad godišnje zarađivao milijun dolara, plaćao je 400 tisuća dolara poreza, a ovom reformom plaćat će 330 tisuća dolara godišnje dakle na računu će na kraju godine imati 75.000 dolara više, ali svejedno će mu i dalje otimati 330 000 dolara godišnje od onoga što je zaradio. Bračni par B, poznati po ispijanju pive, napušavanju travom i da su bili na svim utakmicama američkog nogomet u zadnjih 20 godina, koji je dosad zarađivao 19 tisuća dolara godišnje, plaćao je 1900 dolara poreza, a sada će plaćati 2280 dolara. Smatraju da su drsko okradeni time što plaćaju i to malo, jer smatraju da je logično da oni imaju sve besplatno i da troškove plaća bračni par A. Ko im kriv što su se školovali. Tko ih tjera da toliko rade. Uostalom da su svi kao oni Amerika bi bila kao Kuba, a poznato je da je Kuba najbolja zemlja na svijetu i da ima sve besplatno.

AA
aabbcc
19:39 21.12.2017.

Nece nikome nista ostati jer poslodavac ce ih placati manje i obrnuto mora povecati davanja za 180$ onima sto im porez to uzme . s.s.z. uvijek na istom !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije