Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Imperijalističke sile’

Trump: Xi i Putin za Ameriku su opasniji i od Kima

Trumpu je trn u oku kinesko jačanje vojne uloge, ali i širenje infrastrukturnih projekata u Europi
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.12.2017.
u 12:02

Kremlj: To je odbojnost prema multipolarnom svijetu u kojem ne postoji samo jedna sila

Američki predsjednik Donald Trump nakon 11 mjeseci u Bijeloj kući objavio je Nacionalnu sigurnosnu strategiju, dokument i skup smjernica prema kojima će se odvijati američka politika do kraja njegova mandata. Prema ovoj strategiji, sve počiva na “četiri stupa” koja su ključ američkih odnosa s ostatkom svijeta.

Pobjeda tvrdolinijaša

Četiri stupa su zaštita domovine, američkih građana i američkog načina života, potom podržavanje američkog prosperiteta, zatim očuvanje mira kroz snagu te na kraju jačanje američkog utjecaja.

Prema Trumpovim riječima, tri su osnovna ključna izazova s kojima se SAD susreće danas, i s kojima će se susretati u sljedećih nekoliko godina. Prije svega, tu je prijetnja, kako ih je nazvao, “imperijalističkih sila”, odnosno Kine i Rusije, zemalja koje koriste tehnologiju, propagandu i silu kako bi oblikovale svijet prema svojim vlastitim interesima. ‘Nuklearni Kim Jong Un’ i Sjeverna Koreja za Trumpa su manja prijetnja od Kine i Rusije.

Trumpu je trn u oku kinesko jačanje vojne uloge, ali i širenje infrastrukturnih projekata u Europi
1/7

Regionalni diktatori koji šire terorizam, prijete susjednim zemljama i razvijaju oružje za masovno uništenje, drugi su izazov za Trumpa. I na kraju, tu su i džihadistički teroristi koji potiču mržnju i nasilje, te međunarodne kriminalne skupine koje, kako je ustvrdila Bijela kuća, na područje SAD donose drogu i nasilje.

Nacionalna sigurnosna strategija oslanja se na princip koji je Trump promovirao tijekom svoje predsjedničke kampanje – “Amerika na prvom mjestu”. Ne samo u vojnom već i u gospodarskom i političkom smislu, stoga strategija jasno najavljuje kako će SAD koristiti svoju energetsku dominaciju kako bi osigurao da međunarodna tržišta ostanu otvorena za američke proizvode, ali će i maksimalno koristiti svoje znanstvene kapacitete i tehnologiju kako bi se održao na globalnom vrhu. Pri tome će jedan od glavnih ciljeva biti i sprečavanje krađe patenata, intelektualnog vlasništva i tehnoloških rješenja, kao i sprečavanje zloporaba trgovinskih odnosa. Ovim se Trump obrušava na cijeli niz ugovora koje je SAD potpisao u vrijeme Obamine administracije, a koji su, prema njegovim tvrdnjama koje je rado ponavljao u kampanji, štetni za Ameriku.

Prva se na ove tvrdnje oglasila Kina koja je, porukom preko službene novinske agencije Xinhua, Trumpove stavove nazvala “pobjedom tvrdolinijaša” u Bijeloj kući upozoravajući kako će gospodarski odnosi SAD-a i Kine doći pod još veći pritisak i izazove. Ujedno, kinesko veleposlanstvo u Washingtonu pozvalo je američku administraciju da odbaci “stari način razmišljanja”.

“Kina je zainteresirana za miroljubivu koegzistenciju sa svim zemljama svijeta, uključujući SAD, ali na temelju međusobnog poštovanja. SAD treba prihvatiti činjenicu da se i Kina razvija. Prilično je sebično staviti svoje nacionalne interese iznad interesa drugih zemalja i interesa međunarodne zajednice. Sve će to odvesti SAD u izolacionizam!”, stoji u priopćenju kineskog veleposlanstva.

Subverzivne mjere

Inače, američko-kineski odnosi prilično su zategnut od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću. Washington je, s jedne strane, prilično zabrinut zbog znatnog jačanja kineske vojne moći i sve većih izdataka Pekinga za obranu. Ujedno, SAD vidi i kinesku inicijativu za izgradnju niza infrastrukturnih projekata diljem Azije i Europe kao dio napora da se umanji američki utjecaj u tom dijelu svijeta. S druge strane, Pekingu je trn u oku odnos SAD-a prema Tajvanu, koji Kina drži točkom preko koje nema povratka i zbog koje je spreman krenuti i u rat. Trumpova administracija povukla je niz poteza u približavanju Washingtona i Taipeija, a Trump je čak telefonom nazvao tajvansku predsjednicu, što je protumačeno kao izuzetno nediplomatski i opasan potez.

Žestoko je na Trumpovu buduću strategiju reagirala i Rusija, koju američki dokument optužuje za “subverzivne mjere kojima se slabi američki kredibilitet, ali i ugrožavaju europske države.

– Spominjanje Moskve kao imperijalističke sile samo pokazuje američku odbojnost prema multipolarnom svijetu u kojemu ne postoji samo jedna dominantna zemlja. Kremlj se ne može složiti s takvim stavom prema našoj zemlji, koja je označena prijetnjom američkoj sigurnosti – ustvrdio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ima razloga vjerovati da su ove reakcije Moskve i Pekinga smo početak novog vala sukoba koji će tijekom sljedeće tri godine eskalirati na globalnoj političkoj i gospodarskoj sceni. Jer bez obzira na neupitnu moć SAD-a, činjenica je kako su se i Rusija i Kina u posljednjih desetak godina transformirale u globalne velesile, sa znatnim utjecajem ne samo u svom okruženju već i u svim dijelovima svijeta. A u takvoj situaciji nametanje sile, što Washington pokušava, neće ići lako.

Pogledajte i video skrivenih lokacija na Google mapama:

Ključne riječi

Komentara 11

GU
General_U
14:45 20.12.2017.

uvik ista priča već sedamdest godina...

Avatar superhik74
superhik74
15:05 20.12.2017.

Otkrivanje tople vode. Imperij kaosa je u biti pred bankrotom koji se umjetno odgadja ratovima i manipulacijama kamatnih stopa s obzirom da ne mogu placate rate ogromnog duga od preko 20 tisuca milijardi dolara kojeg su nabili pretjeranim zaduzivanjem iznad vlastitih mogocnosti, ali je ostatku svijeta dosadilo financirati njihov umjetni standard na tudjoj grbaci i vojne intervencije na tudji racun. Racun je dosao na naplatu a novaca nema. Ostale su samo dvije mogucnosti ili bankrot ili nuklearni armagedon i nestanak kugle zemaljske.

MP
miroslav.petkovic.7564
14:39 20.12.2017.

Jebiga ti bi da treses gace nad Rus i Kinom e ne ide tako.. A ni Kimu nista ne mozes . Sad Amerika upala u cor sokak boji se napast Kima jer on drzi osigurac u ruci. To mu garantira opsojnost nemu i njegovom narodu Sad Ameri trze pomoc od Rusa da utjecu na kima jer su za libili .Tj posrednistvo u pregovorima. Stavio ih Kim u mali dzep kao neku figuru i sad im se smije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije