Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kibernetički napad

Ozbiljne optužbe SAD-a protiv Sj. Koreje: 'Njezino zlo ponašanje sve je gore'

Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
19.12.2017.
u 09:14

"Napad je bio raširen i koštao je milijarde i Sjeverna je Koreja izravno odgovorna", poručio je savjetnik američkog predsjednika za domovinsku sigurnost Tom Bossert.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa javno je optužila Sjevernu Koreju za kibernetički napad WannaCry koji je ove godine paralizirao bolnice, banke i druge tvrtke širom svijeta.

"Napad je bio raširen i koštao je milijarde i Sjeverna je Koreja izravno odgovorna", poručio je savjetnik američkog predsjednika za domovinsku sigurnost Tom Bossert u tekstu objavljenom jučer navečer u Wall Street Journalu.

Kim Jong Un
1/10

"Njezino zlo ponašanje sve je gore"

"Sjeverna Koreja djelovala je posebno negativno, uvelike nekontrolirano više od desetljeća i njezino zlo ponašanje sve je gore", napisao je Bossert. "WannaCry je bio neselektivno bezobziran". Bijela kuća će u danas, prema najavama visokih dužnosnika, i formalnije optužiti Pjongjang.

Američka vlada procijenila je "s velikim stupnjem sigurnosti" da je hakerska skupina  Lazarus koja djeluje u ime sjevernokorejskih vlasti izvela napad WannaCry, kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan. Stručnjaci za sigurnost vjeruju da je skupina Lazarus bila odgovorna i za hakiranje Sony Pictures Entertainmenta 2014. kada su uništeni dokumenti i na internetu je objavljena komunikacija unutar tvrtke koja je rezultirala odlaskom nekoliko najviših dužnosnika tvrtke.

Sjeverna Koreja niječe da je imala ikakvu vezu s napadom

Sjeverna Koreja niječe da je imala ikakvu vezu s napadom WannaCry i tvrdi da su takve optužbe kleveta. Do zaključka da Sjeverna Koreja stoji iza napada WannaCry došli su već ranije stručnjaci za sigurnost kao i britanska vlada. Napad WannaCry u svibnju je zarazio više od 300.000 računala u više od 150 zemalja.

Poštanska tvrtka FedEx jedna je od najpogođenijih tim napadom i očekuje gubitak dobiti  za ovu godinu od 300 milijuna dolara.

Pogledajte i VIDEO: Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje

Komentara 4

5S
505.scrtom
09:26 19.12.2017.

Pa dobro pošaljite i vi njima neki mačji kašalj ako znate.Te bolesti računala ste vi izmislili.

Avatar nekakav
nekakav
10:55 19.12.2017.

čudo jedno, najzatvorenija zemlja na svijetu nam danima puni medije, više znamo o njoj nego o naselju šatora u americi! sad su eto, oni razvijeni tolko da napadaju amerikance, šefova u računalnoj industriji! intel je, ako niste znali, američka korporacija. nije sjevernokorejska. samsung je južno korejski. microsoft, apple, to su američke kompanije. ja bih se javno zapitao, da sam amerikanac, zašto imamo tako jaku industriju, a da nam seljaci sa kuglicama ulaze u sustav? kako je moguće da rusija može utjecati na izbore u americi putem društvenih mreža, koje su prepune američkih vazala?

BM
branko.mihalic1
10:41 19.12.2017.

javljaju se pravi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije