Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDE I PLUSEVE I MINUSE

Kako u Neumu doživljavaju spajanje Pelješkog mosta: 'Otići će sav narod okolo!'

Pelješki most snimljen iz zraka
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/6
28.07.2021.
u 12:13

Posebno su zabrinuti djelatnici usmjereni na turizam koji imaju trgovine uz samu cestu. Kažu da velik broj putnika koji ide prema Dubrovniku stane u Nemu i ondje troši

Hrvatska će u srijedu navečer napokon biti potpuno povezana nakon što kineski izvođači radova u Pelješki most ugrade i posljednji od 165 segmenata nosive čelične konstrukcije. No, pogled prema Pelješkom mostu budi strah i nemir u Neumu kod turističkih djelatnika.

Posebno su zabrinuti djelatnici usmjereni na turizam koji imaju trgovine uz samu cestu. Kažu da velik broj putnika koji ide prema Dubrovniku stane u Nemu i ondje troši. No problem će, kažu, nastati kad kolone automobila krenu preko Pelješkog mosta.

“Nema tu nikakve pozitive. Otići će sav narod okolo, Neum će se zaobići, kao i svaka općina koja je na kraju puta. Kad se most otvori, mi više nećemo imati posla”, rekao je Kemal, ugostiteljski radnik za N1.

"Bit će izvjestan pad, u zimskom razdoblju u objektima koji su direktno na Jadranskoj turističkoj cesti nastat će neki minus, poslovat ćemo slabije nego što smo poslovali i morat ćemo tražiti neke nove puteve”, istaknuo je Stanko Raič, vlasnik restorana.

No nije sve u financijskim gubicima, kaže općinski načelnik. Pozitivna strana Pelješkog mosta jest ta što će se rasteretiti promet na GP-u Klek 1 i Klek 2, gdje se u ljetnim mjesecima stvaraju goleme gužve. “Koji je to obim i hoće li to znatno utjecati na Neum, vidjet ćemo tek kad se otvori most. Mislim da se most trebao izgraditi kao i svi drugi mostovi. Hrvatska ima pravo spojiti svoju obalu, svoj teritorij”, rekao je Dragan Jurković, načelnik Neuma.

Most će fizički spojiti Komarnu i Brijestu, put od Zagreba do Dubrovnika skratiti za dva sata, putnicima na GP-u u Neumu skratit će vrijeme čekanja, a lokalnom stanovništvu donijeti brojne benefite.

“Jedva čekamo, veselimo se ići preko našeg mosta”, “Ovo će biti i turistička atrakcija, bit će neki vidikovac i svašta", kazali su neki od građana.

Komentara 81

ST
stefj
12:22 28.07.2021.

Eto, vidimo da Kemal ima problem... No, da razni Kemali nisu godinama stvarali probleme, mosta ne bi niti bilo, pa sada taj isti Kemal ne bi tražio novi izvor prihoda...

Avatar Hazl113
Hazl113
12:39 28.07.2021.

To je bio jedan od razloga zašto je BiH koliko je god više mogla pokušala spriječit izgradnju mosta. Pravi je razlog ovisnost prelaska iz RH u RH preko Bosne. E toga uskoro neće biti. Bosancima će sada ostati jedino shopping. Da su bili pametni mogli su dozvoliti izgradnju koridora, ali ovako je definitivno bolje. Naš most, naša država, neovisnost neupitna.

KA
kažemja
12:25 28.07.2021.

Ništa, neka Hrvatska sruši most da bi trgovci uz cestu imali kome prodavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije