Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dok Sanader vraća BMW u tvornicu, Bandić kupuje sportski Passat

28.03.2009.
u 11:29

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno je u vozni park Poglavarstva uvrstio i novi passat R36 kojim se svakodnevno služi. Kako to da je u vrijeme kada i zagrebačka gradska vlast najavljuje donošenje antirecesijskih mjera odlučio promijeniti limenog ljubimca, Bandić jučer nije želio otkriti.

– Meni je bitno da automobil odgovara instituciji Poglavarstva i gradonačelnika te da je siguran. To je najbitnije – kazao je šef metropole, dodavši da se svi podaci o nabavi njegova novog automobila mogu provjeriti u tehničkoj službi Poglavarstva. Dodao je tek da je automobil kupljen prije sedam mjeseci. Na pitanje bi li kupio premijerov BMW koji će uskoro na prodaju, Bandić nije želio odgovoriti.

Zagrebačko poglavarstvo, inače, ima potpisan ugovor o nabavi vozila s autokućom Zubak, pa su Bandiću i dosad bila na raspolaganju vozila marke passat i audi. Gradonačelnikov novi automobil već u serijskoj izvedbi, koja stoji 383.963 kune, nudi obilje opreme. S dodatnom opremom poput sportskih kožnih sjedala, zatamnjenih stakla i luksuznog navigacijskog sustava, cijena se penje i na više od 500.000 kuna, a taj je model ljetos imao prilike i Večernjak isporobati na cesti.

Premijeru ipak ne treba novi BMW



Premijer dr. Ivo Sanader odlučio je, nakon što je u javnosti vrlonegativno odjeknula vijest da je unatoč recesiji i krizi kupio novi BMW za 4,2 milijuna kuna, da će HDZ prodati novu srebrnu BMW sedmicu.

U državni auto

 Premijer će se ubuduće koristiti državnim automobilom koji odgovara štićenim osobama i koji će mu dodijeliti Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a. Prodaju spornog automobila prva je najavila u razgovoru za Radio 101 potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.
 
No, ta je njezina izjava ostavila u čudu one koji znaju da automobil koji ima zaštitu B7, i koji je specijalno napravljen za državnike, predsjednike i premijere, nije moguće prodati fizičkim osobama. Ni Roman Abramovič uza sav novac koji ima ne bi mogao kupiti automobil s B7 zaštitom jer nije ni predsjednik ni okrunjena glava. Takav automobil ne mogu kupiti ni zaštitarske kuće za zaštitu svojih klijenata jer ne mogu dati potrebnu dokumentaciju. Prodati bi se mogao eventualno nekom predsjedniku države ili nekoj državnoj instituciji. Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ima spreman odgovor:
 
– Auto će biti vraćen proizvođaču ili specijaliziranoj kući koja se bavi prodajom takvih automobila. Sličnu izjavu daje i glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun, dodajući da je to jedini način na koji se može prodati skupocjeni automobil s visokom razinom zaštite.
 
Što se, pak, tiče sudbine 160.000 kuna, koliko je kasko osiguranje platio HDZ za premijerova novog limenog ljubimca, Jarnjak kaže da će vidjeti tek kad prodaju automobil mogu li vratiti makar dio toga novca.

Sanader prodaje BMW, ali tko će ga u krizi kupiti
 
HDZ: Auto smo kupili prije krize

Galerija: U čemu se voze ostali svjetski državnici

Mesić: Ured predsjednika ne raspolaže vlastitim voznim parkom


Foto: Marko Lukunić

Premijer Sanader ubuduće će se koristiti državnim automobilom koji odgovara štićenim osobama, ali se neće morati nabavljati novo vozilo, objašnjava Mehun. Automobilom s odgovarajućim stupnjem zaštite već se koristi kada u posjet Hrvatskoj stižu strani visoki dužnosnici. Jedina je razlika u tome da se premijer više neće voziti na račun stranke, već na račun poreznih obveznika, kako je to slučaj u većini zemalja, kaže Mehun. Dodaje da detalji o prodaji još nisu poznati te da tek treba vidjeti kako se to može riješiti na najbolji način, zaključio je Mehun.
 
Sjena na ulazak u NATO
 
Zanimljiva je i izjava potpredsjednice Vlade da su se HDZ i premijer odlučili na prodaju automobila jer je njegova kupnja poslužila oponentima za obezvređivanje svih napora Vlade o antirecesijskim mjerama te kresanja proračuna. – Pisanjem o kupnji automobila pokušava se baciti sjena na ulazak Hrvatske u NATO idućeg vikenda – zaključila je Jadranka Kosor.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije