Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u bolnici

Dječaku je život visio o koncu, ali onda je liječnik donio sudbonosnu odluku

bolnica
Christian Charisius/DPA/PIXSELL/Ilustracija
08.10.2017.
u 09:44

Liječnik je ispričao kako se našao u jednoj od težih situacija u dugoj karijeri. Imao je dva izbora, operirati dijete kome je život visio o koncu, iako nije dječji kirurg, ili da kupuje vrijeme dok iz Doma zdravlja ne pošalju sanitet

Učenik drugog razreda iz jednog sela kod Užica, dovezen je u bolnicu s jakim bolovima u trbuhu. Liječnici su ustanovili da se radi o jakoj upali slijepog crijeva. Liječnik Edin Mutevelić ispričao je za Blic da su dijete poslali na kirurgiju jer je dječak bio u teškoj situaciji, imao je visoku temperaturu, bio je pun vode, upala je bila toliko jaka da mu je prijetilo pucanje crijeva, sepsa i smrt. 

Na dječjoj kirurgiji nije bilo ni jednog od trojica dječjih kirurga koji su na bolovanju, pa se Mutevelić konzultirao s jednim od njih.

- Kolega mi je, kada sam mu predočio o čemu se radi, odgovorio da dijete ne šaljemo u Čačak ili Kragujevac, već odmah u Beograd u Tiršovu. Tražili smo sanitet ali nam je u Domu zdravlja rečeno da nemaju niti jedno vozilo i da su svi tranzitni saniteti na putu, pošto je više pacijenata jučer upućeno u Beograd. Imali smo mogućnost da tražimo sanitet iz Čačka, ali dok bi on došao do Užica, pa odavde za Beograd, bilo bi izgubljeno puno vremena a dječak ga nije imao – ispričao je kirurg.

Našao se, kaže u jednoj od težih situacija u dugoj karijeri. Imao je dva izbora, da operira dijete kome je život visio o koncu, iako nije dječji kirurg, ili da kupuje vrijeme dok iz Doma zdravlja ne pošalju sanitet.

- Ispričao sam njegovom ocu da, iako sam stručno osposobljen, nerado i rijetko operiram djecu jer dječja 
kirurgija
nije isto kao kirurgija koju ja svakodnevno radim jer je anatomija djeteta drugačija i za zahvat su potrebni manji instrumenti koje ja nisam imao. Također sam mu rekao da bi svako odugovlačenje bilo kobno i da dječak možda ne bi preživio do Beograda. Molio me je da mu operiram sina, pa kakav god bio ishod zahvata, i potpisao da to napravim uz njegovu suglasnost. Nisam imao izbora. Morali smo dijete trljati alkoholom da bi mu snizili visoku temperaturu prije nego što smo ga uveli u anesteziju. Srećom, sve se dobro završilo, da smo kasnili još koju minutu izgubili bi dijete - priča dr Mutevelić.

On je pojasnio da intervenciju nije smio napraviti jer kirurg smije operirati dijete samo u zdravstvenoj ustanovi u kojoj nema dječjeg kirurga, a užička bolnica ih ima trojicu.

Komentara 35

ET
etrao
11:07 08.10.2017.

Jel ovo vecernji svoju redakciju izmjestio u susjedstvo, pa nas zatrpava vjestima iz zemlje agresora! Ne kilikam index, t-portal, jutarnji, net.hr, a mislim da cu i ovaj portal lagano napustiti!

M1
marin_11
12:31 08.10.2017.

A što je sa vesti i iz šumadije ? Kolko ću ja da čekam ?

JU
juma
12:11 08.10.2017.

Procitah selo kraj Uzica i zatvorih clanak. Od sada pa nadalje sve vijesti za koja vidim da su iz Srbije nece biti otvorene. Ovo s vijestima iz Srbije je prevrsilo svaku mjeru i postaje apsurdno. Ima ih barem 3 puta vise nego iz svih bivsih jugoslovenskih republika zajedno i 5 puta vise nego vijesti iz EU koje su nam daleko vaznije za zivot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije