Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
đakovo

Đakovački poljoprivrednici protiv bodova za zakup zemljišta

Josip Tomičić portal (1)
Davor Javorovic/PIXSELL
03.04.2013.
u 15:04

Iz utrke za zakup poljoprivrednog zemljišta, jednoglasni su, istisnut će ih pravne osobe kojima poljoprivreda uopće nije osnovna djelatnost.

Bodovi su na noge podigli poljoprivrednike s područja Đakova. Iz utrke za zakup poljoprivrednog zemljišta, jednoglasni su, istisnut će ih pravne osobe kojima poljoprivreda uopće nije osnovna djelatnost. Bodovi će se pripisivati i onima koji koji tek planiraju kupiti poljoprivrednu mehanizaciju. Za to će na svojoj tablici dobiti dva boda, dok će oni poljoprivrednici koji ju već imaju upisati tek jedan više. Na bodovnoj ljestvici popet će se na veće mjesto i oni koji ponude maksimalnu cijenu zakupa.

- To je u biti ono najvažnije u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, a što u njega nije uključeno, ali je rečeno da će se kasnije regulirati donošenjem uredbi. Upravo smo se toga, mi poljoprivrednici najviše i bojali jer vidimo da se na ovaj način olakšava dobivanje zemlje pravnim osobama - smatra Josip Tomičić, potpredsjednik đakovačke Brazde.

Iako na natječajima može prikupiti tek nešto više bodova od ostalih farmera jer je diplomirani inženjer po struci, a svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s pet uposlenih ima već jedno desetljeće, zajedno s ostalim poljoprivrednicima svoga kraja odlučio je reagirati na prijedlog Uredbe o obrascu i načinu vrednovanja gospodarskog programa korištenja poljoprivredog zemljišta u vlasništvu države koji treba stići pred članove hrvatske Vlade.

- Preko Poljoprivredne komore šaljemo prijedloga da probamo spasiti još što se spasiti da, ali je pitanje koliko ćemo u tome uspijeti. Na kraju će pravne osobe imati veću prednost jer će se moći javljati i za zemlju koju su do sada obrađivali OPG-ovi. Realno se tome mogu i nadati - smatra Tomičić koji obrađuje 105 hektara zemlje od čega je svega 15 u državnom vlasništvu. Ugovor o zakupu kao i drugi sklopio je s gradom Đakovom na tek godinu dana, pa dugoročno na njoj ništa ne može planirati.

- Do sada je uvijek postojalo ograničenje koliko jedan ponuđač može dobiti zemlje na jednoj općini ili gradu. Toga više nema. Sada se može javiti samo jedan i dobiti svu zemlju, ako ima najviše bodova. Stoga je upitna egzistencija pojedinih poljoprivrednih gospodarstava jer se neće priznavati dosadašnji posjed zemljišta kao prioritet - tumači ovaj đakovački farmer koji zajedno s poljoprivrednicima svojega kraja, za prvu ruku, dodaje, žele utjecati na promijenu uredbe. 

>> Zakon o poljoprivrednom zemljištu - oporba protiv nove centralizacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije