Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OD SRCA'

Divovske pisanice iz Koprivnice ove godine idu u Konsanz i Pečuh

13.03.2015., Koprivnica, Zrinski trg - U srcu Podravine, u sredistu Koprivnice danas je otovorena tradicionalna preduskrsna izlozba golemih pisanica, Pisanica od srca. Ova neuobicajena izlozba na otvorenom iznova se pokazala velikom atrakcijom, ne samo za
Foto: Pixsell
14.03.2015.
u 00:05

Ne prestaje polemika o umjetničkoj vrijednosti projekta koji je županijska Turistička zajednica pokrenula 2007.

Devet dvometarskih i tri nešto manje pisanice oslikane kistovima podravskih naivnih slikara od jučer su ponovno izložene u središtu Koprivnice. Riječ je o tradicionalnoj preduskrsnoj izložbi na otvorenom pod nazivom "Pisanica od srca", projektu Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Taj je projekt od 2007. godine, kada je pokrenut, postao prepoznatljiv ne samo u cijeloj Hrvatskoj, nego i diljem svijeta. Svake godine nekoliko se divovskih pisanica otputi na dalek put. Vidjeli su ih i Prag, i Beč, i London, i Milano, i Budimpešta i New York...

Ove će godine neke od pisanica koje su izložene u Koprivnici krasiti njemački Konsanz, mađarski Pečuh i samostan Svetog Duha u Zagrebu kao trajni dar, a na posudbu će u mađarsko Letenye i u Sračinec.

Dok se "velika jajca" šalju diljem svijeta, ne prestaje polemika o umjetničkoj vrijednosti projekta "Pisanica od srca". Stvari su išle toliko daleko da je Želimir Laszlo iz zagrebačkog Muzejskog dokumentacijskog centra u jednome tekstu u Podravskome zborniku bio ustvrdio kako su "turistička megalomanska jaja" običan bezvrijedan kič koji ne donosi koristi ni na turističkom, ni na identitetskom ni na financijskom planu.

Zdravko Mihevc, šef Turističke zajednice, nije mu bio ostao dužan. – Neka on smisli stotinu puta bolji projekt i neka ga predstavi u Pragu, Rimu, Beču, Milanu i Budimpešti – glasio je odgovor.

>> Hrvatske pisanice krase Klagenfurt, Graz i Salzburg

Komentara 1

DU
Deleted user
07:59 14.03.2015.

Laszlo i njegova izjava je tipičan primjer negativnosti i zlobe koja vlada u Hrvatskom drustvu. Dok god budemo jedni druge tako rušili umjesto da jedni druge uzdižemo I podrzavamo, nece nam biti bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije