Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja

Hrvatske pisanice krase Klagenfurt, Graz i Salzburg

pisanica austrija
Foto: Snježana Herek/VLM
1/3
19.04.2011.
u 08:26

Ugođaju Podravine u tri austrijska grada doprinijela je skupina slikara naivne umjetnosti s područja Đurđevca i Molva koja je oslikala dvometarske pisanice

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u suradnji s uredom Hrvatske turističke zajednice u Beču i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji poklonila je Klagenfurtu, Grazu i Salzburgu "Pisanice od srca“.

Ugođaju Podravine u tri austrijska grada doprinijela je skupina slikara naivne umjetnosti s područja Đurđevca i Molva koja je oslikala dvometarske pisanice: Zdravko Šabarić, Zlatko Huzjak, Dragutin Bešenić i Pero Topljak te Stjepan i Martin Đukin, Josip Tot, Đuro Jaković, Dragutin Kovačić i Drago Žufika.

Hrvatsko izaslanstvo u kojem su bili veleposlanik RH u Austriji Goran Bakota, honorarni konzul RH u Grazu Nikolaus Hermann, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, direktor ureda HTZ-a u Beču Ranko Vlatković i direktor Turističke zajednice KKŽ Zdravko Mihevc svečano je predalo veliku uskrsnu pisanicu postavljenu na Hauptplatzu, najljepšem gradskom trgu u Grazu, gradskoj vijećnici štajerskog glavnog grada Sonji Grabner. Svečanosti je, između ostalih, nazočilo i 120 osnovnoškolaca.

U Salzburgu je velika hrvatska "Pisanica od srca“ postavljena ispred Salzburger Heimatwerka na Residenzplatzu gdje u staroj gradskoj jezgri privlači pozornost ne samo domaćih, nego i njihovih brojnih stranih gostiju.

Pisanicu je na prigodnoj svečanosti predao izvršnom direktoru Salzburger Heimatwerka Hansu Köhlu zamjenik župana KKŽ-a Darko Sobota sa željom da u njenoj ljepoti, poruci mira i prijateljstvu uživaju svi građani i posjetitelji Salzburga. S hrvatske strane svečanosti su nazočili i veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota, direktor TZ KKŽ Zdravko Mihevc, izaslanstvo Općine Molve predvođeno načelnikom Stjepanom Fosićem te predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke udruge „Hrvatski san“ iz Salzburga Vera Papić koja je u suradnji s TZ KKŽ bila glavni koordinator realizacije projekta "Pisanica od srca“ u Mozartovu rodnom gradu.

- Brojni strani turisti, posebice Japanci i Amerikanci, koji doslovce stoje u redu kako bi se fotografirali pred u naivnom stilu oslikanom hrvatskom pisanicom s motivima Koprivničko-križevačke županije i Salzburga, najbolja su potvrda uspjele promocije Hrvatske u Austriji i diljem Europe i svijeta - rekla nam je Vera Papić.

Glazbeni okvir svečanosti, kojoj su s austrijske strane nazočili dogradonačelnici Salzburga Harald Preuner i Martin Panosch, salzburška gradska vijećnica Claudia Schmidt te umirovljeni general i predstavnik Instituta Regija Europe Roland Ertl, dali su mladi hrvatski glazbenici u Austriji, tenor Luka Gudelj i violinistica Margarita Sošić.

Komentara 1

AG
Agramer198
10:29 19.04.2011.

Ja sam u stanju šoka!! Nema bolesnih komentara?? Niti jedan komentar o HDZ-u? Niti jedan komentar o tome kako loše živimo i kak su ta sredstva za pisanice trebala ostati u proračunu? Pa kaj se to dogoađa, su neki bolesni dns?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije