Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Detalji presude Zavadlavu: Evo koje je faktore sud uzeo kao otegotne okolnosti

Kao otegotne okolnosti sud je naveo brutalnost u uporabi oružja, odlučnost i hladnokrvnost, a olakotna okolnost je Zavadlavova smanjena ubrojivost u trenutku počinjenja kaznenog djela i okolnosti u kojima je živio
23. veljače 2021. u 14:15 156 komentara 29233 prikaza
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Na Županijskom sudu u Splitu u utorak u 13 sati objavljena je presuda Filipu Zavadlavu optuženom zbog trostrukog ubojstva 11. siječnja 2020. godine.

Sutkinja Višnja Strinić pročitala je presudu prema kojoj je Zavadlav proglašen krivim za trostruko ubojstvo te je dobio jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina. Za svako ubojstvo Zavadlav je dobio po 15 godina zatvora te dvije godine za dovođenje u opasnost života, tijela i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Rociste Filipu Zavadlavu Nema novog psihijatrijskog vještačenja Filip Zavadlav u suzama jecajući djevojci Mariji rekao: 'Mislim da neće biti dobro'

Također, sud nije prihvatio kvalifikaciju tužiteljstva da je riječ o ubojstvima iz bezobzirne osvete budući da nije dokazano da su ubijeni bili pripadnici narkomanskog miljea koji su maltretirali Zavadlava i njegova brata. Zbog toga je sud okvalificirao ovaj zločin kao tzv. obično ubojstvo. 

Kao otegotne okolnosti sud je naveo brutalnost u uporabi oružja, odlučnost i hladnokrvnost, a olakotna okolnost jest Zavadlavova smanjena ubrojivost u trenutku počinjenja kaznenog djela i okolnosti u kojima je živio.

Zavadlav će ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude, a sutkinja je naglasila kako je protiv ove presude moguće istaknuti žalbu višem sudu.

 | Autor : Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL 19.02.2021.,Split-Na splitskom Zupanijskom sudu nastavljeno sudjenje Filipu Zavadlavu. Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Po izlasku iz sudnice novinarima se obratio i branitelj Filipa Zavadlava Branko Šerić kazavši kako je riječ o visokoj kazni te je najavio žalbu.

"Prema mom iskustvu, žalbeni proces trajat će do dvije godine. Vidjet ćemo u kojem ćemo smjeru ići, ali ovom presudom nisam zadovoljan tim više što je dokazano da nije bila riječ o bezobzirnoj osveti već o 'običnom ubojstvu'. To je u pravnom smislu jako važno i utječe na određivanje kazne. Osim toga, dokazano je da je moj branjenik bio i bitno smanjeno ubrojiv. Žalit ćemo se", kazao je, između ostalog, odvjetnik Branko Šerić dodavši kako će tijekom pisanja žalbe zatražiti i pomoć stručnjaka kako bi još bolje obrazložio psihičko stanje u kojem se nalazio Zavadlav u trenutku počinjenja kaznenog djela.

Na pitanje kako je Zavadlav primio izricanje presude, Šerić je kazao: "Dobro i mirno". 

VIDEO: Obraćanje Branka Šerića novinarima

Podsjetimo, u splitskom Varošu hicima iz automatske puške Zavadlav je ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25). Osim za trostruko ubojstvo, Zavadlava se teretilo i za nedopušteno držanje oružja te općeopasnu radnju. Tužiteljstvo je tražilo kaznu zatvora od 50 godina.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Žarko Štrbac tijekom postupka govorio je kako je dokazano da je Zavadlav ubojstva pomno planirao i počinio ih iz bezobzirne osvete.

Trostruko ubojstvo Suđenje Zavadlavu: Nisam kriv, oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir!

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, pregledane videosnimke, a psihološko-psihijatrijskim vještačenjem Filip Zavadlav je proglašen bitno smanjeno ubrojivim

Zavadlav je svoju obranu iznio na zadnjem ročištu, prošlog petka. 

– U potpunosti negiram počinjenje kaznenog djela koje mi se stavlja na teret... Ja to nisam napravio, zašto bih ja napravio tako nešto? Ja nisam kriv! Tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir – branio se Filip Zavadlav.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar old_habits_die_hard
  old_habits_die_hard:

  pravda je već ionako zadovoljena, pa čovjek je "potaracao" dilere jer sustav to godinama ne bi bio u stanju! a "pravni sustav", govorancije, frizure, skupa odijela, neki papirć simo, papirić tamo, ručkovi, pretvaramo se da radimo, idemo na posao itd ... prikaži još! itd.....tko to još puši!???

 • Ludwik:

  Prije svakog komentara, djece radi, treba ovaj slučaj eksplicirati kao primjer gdje završava svaki životni put započet drogom... Uništeni mladi životi trunu pod zemljom, u zatvorima, ludnicama...

 • Perspektivan:

  Ja bi mu da Nobela!,Maka je tri kriminalca sa ulice!