Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema novog psihijatrijskog vještačenja

Filip Zavadlav u suzama jecajući djevojci Mariji rekao: 'Mislim da neće biti dobro'

Rociste Filipu Zavadlavu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
08.02.2021.
u 12:22

S obzirom na to da je Zavadlav u ponedjeljak odbio iznijeti svoju obranu, ostavljajući mogućnost da je na kraju i ne iznese, rasprava je odgođena za 19. veljače.

Neće biti novog psihijatrijskog psihološkog vještačenja Filipa Zavadlava, odlučilo je sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu kojim predsjeda Višnja Strinić, a koje je odbilo zahtjev odvjetnika Branka Šerića za novo vještačenje. 

Sud je ocijenio kako obrana nije podnijela valjane argumente da bi se pobilo vještačenje stručnog tima Psihijatrijske klinike Vrapče koje je ustvrdilo da je Zavadlav u trenutku počinjenja djela bio bitno smanjen ubrojiv, što znači da mu prijeti dugotrajni zatvor. S obzirom na to da je Zavadlav u ponedjeljak odbio iznijeti svoju obranu, ostavljajući mogućnost da je na kraju i ne iznese, rasprava je odgođena za 19. veljače.

U nastavku suđenju Filipu Zavadlavu u ponedjeljak su pregledane snimke s njegova mobitela. On je svojoj djevojci Mariji, s kojom je prekinuo, slao videoporuke, a snimao se i kada je s prijateljem vježbao pucanje iz automatske puške u vremenu prije počinjenja trostrukog ubojstva kada je 11. siječnja 2020. u 15,30 ubio Marina Ožića Paića, Marina Bobana i Juricu Torlaka.

"Marija, ja sam mislio da ćemo mi imati dicu...", čulo se u sudnici Filipa Zavadlava kako plače i jeca, na snimci nastaloj tri dana prije no što je počinio trostruko ubojstvo.

"U k.... sam cili. Mislim da neće biti dobro", plakao je Filip Zavadlav koji je tri dana prije ubojstava snimao video i poslao ga djevojci koja ga je ostavila.

Filip Zavadlav mirno je pogledao sve snimke, vezanih ruku i nogu, u pancir košulji u kojoj je doveden na sud, povremeno pogledavajući odvjetnika Šerića kada su sudnicom odzvanjali rafalni i pojedinačni pucnjevi dok se gledao video kako vježba pucanje u jednu bačvu na kojoj je nacrtana meta. Pregledane su fotografije na kojima pozira s oružjem.

VIDEO: Filip Zavadlav odbio je svjedočiti i odgovarati na pitanja

Odlučivalo se i o produljenju pritvora. Odvjetnik Šerić tražio je da ga puste, zamjenik županijskog državnog odvjetnika Žarko Štrbac tražio je da se produlji pritvor.

– Slažem se s optužbom o produljenju pritvora. Meni je u pržunu dobro – rekao je Filip Zavadlav, a pritvor mu je, očekivano, produžen.

Odvjetnik Šerić nakon ročišta u izjavi novinarima rekao je kako je predložio novo vještačenje jer su vještaci iznijeli neke kontradiktornosti u svom nalazu i mišljenju.

– Sud je smatrao da to nije toliko važno. Možemo  samo čekati da vidimo za koju će se varijantu sud odlučiti bez obzira na to što mi očekujemo. Za ovaj bitni dio u odnosu na krivnju odlučivat će i viši sud po žalbi jer ja u svakom slučaju nisam za to da se radi o bitno smanjenoj ubrojivosti nego da je Filip Zavadlav bio neubrojiv, u što smo se i danas mogli uvjeriti pregledom snimke na kojoj je on sasvim rastrojen. Ne znam hoće li iznositi obranu idući put, ali mi je za pauzom kazao da nije spavao nekoliko noći. Bez ikakvog savjetovanja je odlučio da danas neće iznijeti obranu. Sve što govorimo o njegovu stanju i duševnom rastrojstvu, sve je nagađanje. Tvrdim i da je nagađanje od vještaka, nisu objektivno odlučivali nego su nagađali, čas je smanjeno ubrojiv, u jednom trenutku je bio bitno smanjeno ubrojiv, a bio je i neubrojiv – izjavio je Šerić. 

VIDEO: Zavadlavov odvjetnik: "Sve o njegovu stanju je nagađanje, vidjeli smo da je potpuno rastrojen"

Pred sudom je bio i Filipov otac Ante Zavadlav koji je jedino rekao da ga nisu pustili u sudnicu.

– Nisam uspio ni doći na vrijeme, došao sam preko pauze, nisam bio u toku. Komentirati mogu samo da zbog svega me nisu smjeli pustiti, tek nakon par intervencija su me pustili, nitko mi nije znao reći koji je razlog – rekao je Ante Zavadlav. 

 

 

Komentara 49

KA
Karocca
12:48 08.02.2021.

Zavadlav je bio drogiran dok je ubijao po Splitu....u krvi su mu pronadene razlicite supstance, brojni medikamenti, no i tragovi metadona, lijeka koji služi za smanjenje bolova u terapiji kod heroinskih ovisnika. Kako se do sada mislilo, od tri bratata jedino Filip nije bio ovisnik o drogama.

NE
Nepokolebljiv
15:36 08.02.2021.

Izgleda mi da razmisljam naopakom logikom: Zavadlav u periodu prije i za vrijeme osudujuce radnje bio vrlo umanjene uracunljivosti pa mu prijeti dugogodisnja robija a Cacic I Horvatincic u slicnim uvjetima pune uracunljivosti jedan godinu dana trenirao golf a drugi punopravno osuden pa jos nije vidio zatvor od dodjeljenih mu saku mjeseci terapije mirovanja i oporavka.

TA
Talleyard
15:44 08.02.2021.

Dečko je napravio posao onaj što je trebala napraviti policija i za to ga treba nagraditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije