Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JESTE LI ZNALI?

Deset najstarijih gradova na svijetu: Provjerite zanimljivosti zbog kojih su značajni

Athens city view
Foto: Soeren Stache/DPA
1/3
15.07.2023.
u 14:21

Beirut je bio dom najistaknutije pravne škole u Rimskom Carstvu, a Sidon je bio jedno od prvih mjesta za proizvodnju ljubičaste boje koja je bila toliko skupa i jedinstvena da je postala simbol kraljevske obitelji

Znanstvenici dugo vremena raspravljaju i traže odgovor na pitanje koji je grad najstariji na svijetu. Do rješenja je teško doći, između ostaloga, zbog gubitka arheoloških dokaza i protoka vremena. Iako nije odlučeno koji je grad najstariji, postoji nekoliko njih koji se razmatraju. Prema tome, smatra se da među deset najstarijih i kontinuirano naseljenih gradova spadaju Suza, Argos, Faiyum, Sidon, Plovdiv, Atena, Biblos, Jerihon, Beirut te Alep. 

Suza, Iran

Drevni grad Suza započeo je kao malo naselje 7000. godine prije Krista i pretvoren je u urbano područje 4200. godine prije Krista. Godine 324. prije Krista, to je bilo mjesto gdje je Aleksandar Veliki dogovorio vjenčanje više od 10.000 Makedonaca i Perzijanaca u pokušaju da ujedini kulture, navodi U.S. News.

Argos, Grčka

Smatra se da je Argos kontinuirano naseljen od oko 5000. godine prije Krista. Argos je bio kulturno središte u staroj Grčkoj, a suvremena iskapanja dovela su do otkrića drevnih hramova, kazališta i keramike.

VEZANI ČLANCI:

Faiyum, Egipat

U davna vremena, Faiyum je bila velika oaza u Egiptu poznata po svojoj plodnosti i blizini rukavca rijeke Nil. Ljudi su bili prisutni u regiji negdje prije 7200. godine prije Krista, a prva poljoprivredna zajednica osnovana je oko 5200. godine prije Krista. 

Sidon, Libanon

Sidon, što na grčkom znači "ribarstvo", lučki je grad udaljen oko 40 kilometara od Beiruta. Bio je naseljen još oko 4000. godine prije Krista. Sidon je bio jedno od prvih mjesta za proizvodnju ljubičaste boje koja je bila toliko skupa i jedinstvena da je postala simbol kraljevske obitelji.

Plovdiv, Bugarska

Ostaci ljudskih naselja u Plovdivu datiraju iz 7000. godine prije Krista. Rimljani su anektirali Plovdiv 46. godine i izgradili ulice, kule i akvadukte u gradu. Mnoge drevne ruševine koje i danas stoje u gradu potječu iz tog razdoblja.

Atena, Grčka

Dokazi o ljudskom stanovanju u Ateni datiraju čak 5000 godina prije Krista. Tijekom zlatnog doba Atene, grad je bio dom velikih mislilaca i pisaca, uključujući Sokrata i Hipokrata.

VEZANI ČLANCI:

Biblos, Libanon

Biblos, lučki grad na obali Sredozemnog mora, kontinuirano je naseljen od najmanje 5000. godine prije Krista. Papirus je bio jedan od glavnih gradskih trgovačkih artikala u antičko doba pa su zbog toga Grci uzeli ime grada kao svoju riječ za knjigu.

Jerihon, Zapadna obala

Jerihon, grad na palestinskom teritoriju, jak je kandidat za najstarije kontinuirano naselje na svijetu. Datira iz otprilike 9000. godine prije Krista. Također, dom je najstarijeg poznatog zaštitnog zida na svijetu – Jerihonskog zida – koji je bio visok oko 3,6 metara.

Beirut, Libanon

Iskapanja 1990-ih otkrila su dokaze o 5000 godina postojanja civilizacije, datirajući grad, koji je sada glavni grad Libanona, oko 3000. godine prije Krista. Beirut je bio dom najistaknutije pravne škole u Rimskom Carstvu prije nego što je uništen u potresu 551. godine.

Alep, Sirija

Iako je točna starost Alepa nepoznata, drevni hram otkriven u gradu datira iz otprilike 3000. godine prije Krista. Prema procjenama, Alep datira iz 5000. godine prije Krista. Danas je grad razoren dugotrajnim ratom, a najmanje 30 posto povijesnog središta je uništeno. 

VIDEO Urnebesni oglasi nasmijat će vas do suza: 'Odričem se svoje žene Ivanke'

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:52 15.07.2023.

Kao što i samo ime potvrđuje, najstariji grad na svijetu je naš Kaštel Stari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije