Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Demografski bum na hrvatskom otoku koji je mlade obitelji privukao izdvajanjima za bebe i djecu

Naslovnica
Foto: VL
04.03.2016.
u 00:01

Iako su naknade za rođenje djece tek jedna od mjera pronatalitetne politike, one ipak mnogo govore o odnosu općina i gradova prema djeci i demografskom problemu.

Dok je država jedva pronašla 100 milijuna kuna u proračunu za jednokratne naknade za rođenje djece, a koje su dostatne za tek trećinu beba, mnoge općine i gradovi posljednjih godina preuzimaju odgovornost za demografsku sliku svojih mjesta i spremniji su od države odriješiti kesu. I odgovorniji. Iako su naknade za rođenje djece tek jedna od mjera pronatalitetne politike, one ipak mnogo govore o odnosu općina i gradova prema djeci i demografskom problemu.

Vir je primjer općine s izdašnom pronatalitetnom politikom koju, osim naknade za rođenje prvog djeteta od 7500 kuna, a koja se udvostručuje za drugo dijete, prati niz mjera usmjernih na blagostanje djece i obitelji.

Općina Vir bi komotno mogla stati uz bok razvijenih europskih zemalja koje drže do obiteljske politike. U Viru je vrtić za djecu besplatan, općina roditeljima školaraca refundira troškove knjiga u iznosu od 1500 kuna, besplatan je prijevoz osnovaca i srednjoškolaca, a školarcima općina financira i “marendu” izdvajajući za to 1800 kuna godišnje po djetetu.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>> Vlada ne funkcionira: Ključne funkcije u državi još drže SDP i HNS, dok između Domioljubne koalicije i Mosta bukte sukobi

>> INTERVJU Vlaho Orepić: Smjene u MUP-u kad detektiram stanje

>> Tuskov plan: Izbjeglice će iz Grčke izravno slati u Hrvatsku

>> Oproštajni intervju: Olić, ratnik velikoga srca

>> Nino Raspudić: Zašto sam ja glup, a V. Ivančić pametan?

Foto: VL

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
08:48 04.03.2016.

Sjajan potez i neka se mladi vračaju na otoke i treba njima davati platu i nadoknade nezavisno od toga jesu li zaposleni i rade ili ne.

LU
luzer96
21:56 03.03.2016.

Ima i vode i kanalizacije na Viru, provjereno. Lijepo je što se može osigurati djeci sve ono što imaju na Viru, besplatni vrtić, udžbenike, plaćenu autobusnu kartu, naknada redovitim studentima koji polažu uspješno ispite(položena godina 10.000,00 kuna),svega ima to'j istina na tom Viru.

MI
MilkyMilky
23:20 03.03.2016.

Cije novce trose? Placa se najveci porez na vikendice u hrvatskoj, smece cijele godine-skuplje 5 puta nego u mjestu gdje zivimo, a boravi se 20 dana, slivne vode- gdje se to slivaju??? Bitno da je nacelnik prosle godine iskesirao ne kucu, vec ogromnu zgradu sa vise destaka apartmana! Kojim novcima? Zaradio od place? Gdje su te toliko spominjane institucije? Jadna li si drzavo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije