Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove intervencije vlade

Dekanić: Gorivo vjerojatno može koštati i 50 kuna po litri ako rat u Ukrajini potraje

Konferencija "PLIN – Energent budućnosti" u organizaciji Večernjeg lista
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
19.06.2022.
u 21:11

Ako potraje rat u Ukrajini, ako se pretvori u veliki rat, vjerojatno može i to. Cijene će rasti dok traje intenzitet borbi u Ukrajini ovakav kakav je sad. Čim počinju pregovori, cijene će krenuti dolje- objasnio je Dekanić te navodi kako su moguće i nestašice goriva no vjeruje kako će EU, ali i Hrvatska osigurati i druge dobavne pravce.

Premjer Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima okupio ministre financija i gospodarstva kako bi se odlučilo kako će vlada intervenirati u cijene goriva. Ujutro će se održati telefonska sjednica vlade, a nakon toga će javnost biti upoznata što će biti poduzeto.

Igor Dekanić, profesor na  Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu za Novu TV je kazao kako ''bi teško učinio nešto drugačije nego što će učiniti vlada.

-Vjerojatno će intervenirati u onim maksimalnim granicama koje joj omogućuju proračunska sredstva. Vjerojatno će nešto smanjiti trošarina, hoće li dirati PDV ili ne - ja čak više vjerujem da neće- dodaje je Dekanić dok su trošarine ograničene pravilima EU-a

-To je ograničeno, no to je jedina realna opcija. Sve druge opcije bi vodile još većem zadiranju u tržišne uvjete i tržišne odnose koje, kad učinite danas, mogu vam donijeti korist za mjesec ili dva, ali veću štetu za pet ili šest mjeseci ili godinu dana- objasnio je Dekanić dok neki smatraju da vlada ne bi trebala intervenirati nego pustiti tržište da odradi svoje.

-Svako povećanje cijena nafte i povećanje cijena goriva dovodi do povećanja marži. Trgovcima su u interesu što veće marže, ali Vlada je odlučila intervenirati jer su sve europske vlade odlučile ipak intervenirati, nalazimo se u energetskoj krizi kakvu nismo imali 48 godina.

Na pitanje bi li vaučeri za energente poput struje i plina bili opcija, Dekanić odgovara kako bi.

-U nekoj fazi socijalnih mjera, bi. Ali ovakve socijalne mjere kao vaučeri, prije svega, su kratkog daha. Drugo, mogu dovesti do velike korupcije i treće - imaju vrlo ograničen tržišni doseg- ističe Dekanić te dodaje kako bi gorivo moglo doći i na 50 kuna po litri.

-Ako potraje rat u Ukrajini, ako se pretvori u veliki rat, vjerojatno može i to. Cijene će rasti dok traje intenzitet borbi u Ukrajini ovakav kakav je sad. Čim počinju pregovori, cijene će krenuti dolje- objasnio je Dekanić te navodi kako su moguće i nestašice goriva no vjeruje kako će EU, ali i Hrvatska osigurati i druge dobavne pravce. 

-Hrvatska ima svoje naftovode, ima svoje luke, Hrvatska može osigurati naftu s Bliskog i Srednjeg Istoka, naravno, drugo je pitanje po kojoj cijeni- zaključio je Dekanić.

Ključne riječi

Komentara 17

IC
ICCO
21:59 19.06.2022.

Ishlapjelo beznačajno laprdalo uznemirava javnost.

DU
Deleted user
21:40 19.06.2022.

Kakvih 50kn nisu ti sve na broju, naftne kompanije će se nacionalizirati ako cijene neće na dolje jer je energija državni interes.

ZA
zarko815
22:29 19.06.2022.

Dekanićje orjunaško smeće savetnik dikobraza kojemu ništa ne smetaju zločini, ubijanja i uništavanje Ukrajine. Takva gamad koja širi paniku , defetizam sramota je hrvatskog naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije