Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dejan Nemčić u Tanzaniji uručio prve donacije školskog pribora afričkoj djeci

Unatoč teškim uvjetima afrička djeca nikada ne plaču, uživaju u skromnosti i malim stvarima koje imaju
21. srpnja 2016. u 16:59 3 komentara 818 prikaza
Dejan Nemčić
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/4

Dejan Nemčić, omiljeni profesor geografije iz Garešnice koji je u sklopu humanitarne udruge za pomoć djeci trećega svijeta "Možemo zajedno" pokrenuo veliki projekt "Afrika - možemo zajedno" sretno je stigao u Afriku gdje je uručio prve donacije hrvatskih škola, građana i tvrtki.

Njegov dolazak na afrički kontinent još je više potvrdio potrebu za projektima i donacijama ove vrste, dok brojna afrička djeca nisu krila oduševljenje uručenim donacijama, jer je uručen školski pribor za neke učenike doista predstavljao „prvi školski pribor“ u njihovim mladim životima.

S posebnom su zanimljivošću slušali Dejanova predavanja o kontinentima svijeta, Europi, Hrvatskoj, Zagrebu i Dejanovu rodnom mjestu Garešnici. 

U znak zahvale i lijepog prijateljstva kojeg su s ovim osebujnim profesorom uspjeli sklopiti u ovako kratko vrijeme odlučili su uz njegovu podršku naučiti i hrvatsku navijačku pjesmu „Samo je jedno u mom životu vrijedno“.

"Nakon što sam sletio u Afriku suočio sam se s očekivanim, no ipak pomalo nestvarnim kulturološkim šokom, ali i uistinu pravom neimaštinom koje mi u našim okvirima ne možemo ni biti svjesni. Odmah sam krenuo družiti se s djecom koja su na prvi kontakt prilično sramežljiva i ozbiljna, no kada se s njima sprijateljite oni postaju najdivnija bića na svijetu." - Rekao je Nemčić

"Oni vole učiti, marljivi su i puno rade za svoj opstanak. Ustaju u 5 sati ujutro i idu spavati u 23 sata. To su djeca koja se uvijek smiju, žive svaki trenutak i ne razmišljaju o sutra. Svojim predivnim i toplim osmijehom zarazili su i mene, stalno me grle, vuku za ruke za šetnju… Ukratko, to su djeca koja trebaju svu ljubav ovog svijeta."

lampioni OBASJALI LUKU U Rijeci puštali lampione u humanitarnoj akciji 17.11.2015., Bjelovar - Mladi profesor Dejan Nemcic koji kao ucitelj radi u Osnovnoj skoli Berek, osmislio je novu metodu ucenja za koju su se zainteresirali i Amerikanci. Naime prvotno radi na projektu pomoci siromasnim ucenicima u Africi, a potom ce uve Metoda učenja Skypeom smo se povezali s ljudima diljem svijeta pa je svaki sat geografije uzbudljivo putovanje

Podsjetimo, ovaj humanitarni projekt prvenstveno je osmišljen s ciljem unapređenja obrazovanja i poboljšanja zdravstvenih uvjeta u afričkim zemljama te je, uz sudjelovanje više od 50 hrvatskih
škola
, tvrtki i mnogo građana, prikupljeno mnogo školskog pribora za afričke škole, kao i donacija za lijekove protiv malarije

Vjerujući da obrazovanje treba biti dostupno svakom pojedincu, projekt je podržala i izdavačka kuća Profil Klett, u želji da i što više afričke djece dobije tu mogućnost.

"Unatoč teškim uvjetima u kojima žive, ta djeca nikada ne plaču, uživaju u skromnosti i onim malim stvarima koje imaju. Od njih i mi možemo mnogo toga naučiti." - Zaključuje Nemčić.

>> Veliki zeleni zid zaustavio bi migracije mladih iz Afrike i ekstremizam

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • taxiico:

    bravo. jednostavno i ljudski. samo vidim nema baš komentara. dezurni pljuvaci jos nisu srocili tekst.