Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV NARKOKARTELA

DEA i MUP zajedno stopiraju protok droge iz Južne Amerike

Zapljena heroina u Hrvatskoj: U Luci Ploče zaplijenili su 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
14.01.2022.
u 21:01

Američka agencija za droge svoj ured u Zagrebu otvorila je još 2016., a sad su MUP i DEA potpisali sporazum o suradnji

DEA je američka agencija za borbu protiv droge koja se proslavila svojim akcijama protiv kolumbijskih i meksičkih narkokartela, a zaslužna je i za razotkrivanje brojnih balkanskih kriminalnih organizacija koje su posljednjih godina postale vrlo aktivne u tom području kriminala. Dapače, balkanske kriminalne skupine su po nekim međunarodnim policijskim analizama čak i preuzele primat na tom tržištu od puno starijih kriminalnih organizacija kao što su talijanske Cosa nostra ili ‘Ndrangheta.

Narudžbe bez posrednika

Da je tome tako, svjedoči i to što balkanski kriminalci s područja svih zemlja bivše Jugoslavije već godinama bez ikakvih posrednika naručuju i plaćaju tone kokaina koje se onda na razne načine dopremaju u Europu. Jedna od ulaznih točka za tu drogu postala je i luka Ploče, a dubrovačka policija neki se dan pohvalila novim, rekordnim zapljenama. Iako je droga, a radilo se o 62 kilograma kokaina i 220 kilograma heroina, što je dosad rekordna zapljena te droge u Hrvatskoj, otkrivena lani u listopadu, odnosno studenom, policija je javnost o tome izvijestila tek neki dan. Razlog tome je, kako su izvijestili, složeno kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdilo od koga je droga i kome išla. DEA je u razotkrivanju te droge imala svoje prste, što je neki dan neizravno potvrdio i Antonio Gerovac, načelnik Uprave kriminalističke policije.

– DEA svoj ured u Zagrebu ima od 2016., a to nije slučajno. Sve što se događa, pogotovo kada je u pitanju Južna Amerika, DEA ima informacije koje dijeli s nama. Što se tiče luke Ploče, to je samo jedna od luka koje se koriste za uvoz droge u Europu – kazao je Gerovac.

Stoga i ne čudi što su MUP i DEA neki dan svoju, očito dobru suradnju, formalizirali i potpisivanjem memoranduma o suradnji. Po mišljenju Gerovca, ali i Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova, potpisivanje tog memoranduma zapravo znači da je DEA hrvatsku policiju prepoznala kao svog najpouzdanijeg partnera u ovom dijelu Europe. Po Božinoviću, potpisivanje memoranduma je i priznanje radu hrvatske kriminalističke policije.

Informacije i tehnologija

– Nakon pristupanja Republike Hrvatske programu izuzeća od viza, memorandum je još jedan plod intenzivne suradnje s našim američkim partnerima i potvrda da Sjedinjene Američke Države Republiku Hrvatsku svrstavaju među zemlje svijeta koje ispunjavaju najviše sigurnosne standarde. Jačanje suradnje u području sigurnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama kontinuirana je i rezultat je međusobnog povjerenja izgrađenog u posljednja tri desetljeća, a ona na dodatnoj važnosti dobiva upravo u današnje vrijeme kada smo svjesni da su gotovo svi sigurnosni izazovi više ili manje transgranični, transnacionalni i sve više transkontinentalni.

Otvaranje regionalnog ureda DEA-e u Zagrebu 2016. bilo je priznanje Republici Hrvatskoj i dodatno je potvrdilo status i napore hrvatske policije u borbi protiv kriminaliteta droga, pogotovo u razbijanju kriminalnih skupina tzv. balkanskog kartela u kojemu već bilježimo značajne rezultate i uspjehe s našim američkim partnerima – kazao je Božinović.

Da je potpisivanje memoranduma korak više u dosadašnjoj suradnji, smatra i Mark Fleming, otpravnik poslova veleposlanstva SAD-a.– Partnerstvo SAD-a i Hrvatske snažno je, dinamično i rastuće. Ovaj novi sporazum nadovezuje se na naš veliki uspjeh u suradnji s MUP-om na pristupanju Hrvatske programu izuzeća od viza. Ministarstvo unutarnjih poslova ostaje blizak partner u promicanju zajedničkih ciljeva, a potpisivanjem sporazuma zajedno ćemo ići naprijed u učinkovitom američko-hrvatskom timskom radu protiv trgovine drogom i transnacionalnog kriminala. Cijenimo vodstvo Hrvatske u suzbijanju tih izazova u široj regiji -– kazao je Fleming.

U praksi, potpisivanje tog memoranduma znači da je uređen način na koji će se ubuduće razmjenjivati informacije, koja će se tehnologija pri tome koristiti, kako će se operacije voditi, a i jasnije će biti predstavljeno kako će se kazneno goniti počinitelji iz domene kriminaliteta droga. To zapravo znači da bi prepreke na koje su do sada nailazili policija i tužiteljstvo, pri istraživanju međunarodnih kriminalnih organizacija, sada trebale biti lakše prevladane.

Zahvaljujući i pomoći DEA-e, osim lanjskog otkrivanja više od 700 kilograma kokaina u luci Ploče, hrvatska policija je proteklih godina u akcijama Nana i La Famiglia razotkrila krijumčarske skupine čiji su šefovi na koncu osuđeni na devet, odnosno 11,5 godina zatvora. U oba slučaja radilo se o skupinama koje su krijumčarile stotine kilograma kokaina iz Južne Amerike.

Da je policijska suradnja važna u borbi protiv svih vrsta organiziranog kriminala, svjedoči slučaj o kojem je izvijestio Europol. Oni su se pohvalili da su u suradnji sa španjolskom i francuskom policijom potkraj 2021. razotkrili kriminalnu skupinu koja se bavila krijumčarenjem droge te pranjem novca. Zajednička akcija završila je uhićenjem 11 osoba, dvije su uhićene u Francuskoj, a ostale u Španjolskoj, te zapljenom 2,4 tone hašiša i 112 kilograma marihuane. Udružene policijske snage među ostalim zaplijenile su i šest vozila, dva kamiona te četiri helikoptera modificirana za krijumčarenje droge. Hašiš i marihuana krijumčarili su se iz Maroka u Španjolsku, pa odande u Francusku. Osumnjičenici su imali po pet lažnih identiteta, a drogu su krijumčarili u modificiranim helikopterima, što je novitet, barem na području EU.

VIDEO Najveća zapljena heroina u Hrvatskoj: U Luci Ploče otkrili čak 220 kilograma heroina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije