Naslovnica Vijesti Hrvatska

Davor Stier: Papa Franjo iz mog je kvarta Flores

Jorge Bergoglio išao je u vrtić kod časnih sestara milosrdnica u Buenos Airesu, u četvrti Flores. U isti u koji i Davor Stier
15. ožujka 2013. u 09:01 0 komentara 114 prikaza
'19.10.2012., Zagreb - U Saboru je raspravom o zakonu o probaciji nastavljena redovita sjednica. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'

– Znaš li da je Jorge Bergoglio išao u vrtić kod časnih sestara milosrdnica, isti onaj koji si ti pohađao – iznenadila je Davora Stiera mama kad ju je nazvao u Buenos Aires nakon što je argentinski kardinal izabran za poglavara Katoličke crkve. 

– Stvarno nisam znao – kaže Stier i dodaje kako je, eto, papa iz njegova kvarta.

Riječ je o četvrti Flores u središtu Buenos Airesa, mjestu ugodnog života. Nije ni kvart siromašnih ni bogatih, nastanjuju ga obitelji srednjeg sloja. A ta četvrt krije pravu tajnu: tamo se, kažu, pleše najbolji tango.

– Flores potpuno živi duh Buenos Airesa – kaže Stier. Kao školarac, prisjeća se, sate i sate je s društvom provodio na malom trgu, ispred velike i stare škole i vrtića sestara milosrdnica. Nogomet je bio obavezan. Slično djetinjstvo u istoj četvrti mogao je imati i Bergoglio.

– Drago mi je da je iz Argentine, ali još i draže da je uzeo ime Franjo. Mislim da je to poruka da je došao Crkvu okrenuti onima koji su na margini društva te je vratiti korijenima i tako obnoviti. Poruka je to skromnosti i podsjetnik katoličkim vjernicima, uključujući i kler, da vjerujemo u kralja, ali da se kralj rodio u štali – kaže Stier. Koliko će na pontifikat utjecati činjenica da je papa iz Latinske Amerike?

– S jedne strane, Buenos Aires ima duh Mediterana. Populacija je većinom iz Europe, Hrvati i većim dijelom Talijani i Španjolci. Veća je razlika, čini mi se, između crkve u Njemačkoj i Hrvatskoj, nego u Buenos Airesu – kaže, ali i dodaje: – Zasigurno će donijeti duh zajedništva. Ipak je iz Latinske Amerike, nije iz Europe, pa će ga vjerojatno i Afrika i Azija osjećati kao svog. S druge strane, sin je Talijana iz Piemonta te govori španjolski. Svatko će ga manje-više osjetiti kao svog papu.

>>Sve o novom papi Franji pročitajte u našem specijalu

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.