Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fenomen

Daruvarske tablice i na ZET-ovim službenim vozilima: 'Ovo treba hitno procesuirati'

ZET remiza
Foto: Borna Filić/PIXSELL
26.09.2020.
u 13:19

Prometni stručnjak Željko Marušić fenomen daruvarskih oznaka naziva varanjem na porezu i ismijavanjem pravnog sustava Republike Hrvatske.

Opće je poznata činjenica da su daruvarske registarske pločice privlačne mnogima zbog nešto povoljnijeg osiguranja, međutim neobično je vidjeti ih na službenim automobilima gradske tvrtke drugog grada i to na automobilima Zagrebačkog električnog tramvaja.

- Vozila kojima se koristi ZET nabavljena su putem otvorenih postupaka javne nabave, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, a sva osobna vozila koja su u najmu imaju daruvarske registarske oznake. Kao kriteriji odabira uzimaju se financijski uvjeti te uvjeti važni za korisnika, odnosno uz cijenu najma u obzir se uzimaju parametri poput putnog osiguranja, kasko-osiguranje, osiguranja vezanog za rizik od krađe, troškovi održavanja, servisa, zimske opreme i korištenje zamjenskog vozila zbog kvarova, odgovorili su iz ZET-a na upit HRT-a.

Snimljeni automobili nose obilježja "Last minute rent a cara", čije je licencije za Republiku Hrvatsku vlasnik tvrtka Viator sa sjedištem u Splitu. Na pitanja o najmu, odgovorili su kako je riječ o povjerljivim poslovnim informacijama koje ne mogu iznositi.

Popularnost daruvarskih oznaka proizlazi iz činjenice što je Hrvatska podjeljena na više zona rizika što pak utječe na cijenu osiguranja vozila. 

Sam Daruvar ima 8.567 stanovnika, a prema podacima koje je HRT dobio od Centra za vozila Hrvatske, u 2019. godini registrirano je 28.106 vozila kategorije M1 (motorna vozila za prijevoz putnika koja osim sjedala vozača imaju još najviše osam sjedala) s daruvarskim pločicama. U istom razdoblju registrirano je 473.176 vozila te kategorije sa zagrebačkim pločicama. U prvih osam mjeseci ove godine registrirano je pak 16.401 vozilo kategorije M1 s daruvarskim te 322.555 vozila sa zagrebačkim pločicama.

Zakoni za neke vrijede, a neke ne

Prometni stručnjak Željko Marušić fenomen daruvarskih oznaka naziva varanjem na porezu i ismijavanjem pravnog sustava Republike Hrvatske.

- To je eklatantno kršenje normi - poručuje Marušić, dodajući da zakoni za neke vrijede, a neke ne.

- Ovo je očito varanje. Oni koriste daruvarske oznake iako posao rade u Zagrebu, ugrožavaju sigurnost u Zagrebu, opterećuju zagrebački promet, onečišćuju zrak u Zagrebu, kaže Marušić, koji podržava jednu zonu rizika za cijelu Hrvatsku, te dodaje: - Osupnut sam što je to toliko daleko otišlo. Ovo treba hitno procesuirati

Komentara 29

B2
bokida 2
14:00 26.09.2020.

Radiš u Zagrebu , živiš u Zagrebu pa izvoli platiti poreze isto kao i mi ostali žitelji grada. Čista legalna prijevara.Gdje god se okrenemo registracija DA.

SA
sargu123
14:13 26.09.2020.

Povisite trošak osiguranja i registracije za vozila s DA tablicama i problem riješen. Cijena treba biti ista u cijeloj državi!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
15:22 26.09.2020.

Masa tih automobila nikad ni ne dođe do daruvara. Sve se sredi online. Ali da je varanje države - definitivno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije