Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALIZACIJA POSLOVANJA

Darko Horvat: Centar novih tehnologija početkom 2020., 5G mreža za tri godine

Darko Horvat, Ivan Barbarić, Goran Težak, Jure Sertić i Marko Jurčević
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
14.10.2019.
u 21:54

Digitalizacija poslovanja u Hrvatskoj Digitalna transformacija ključna je za povećanje konkurentnosti

Hrvatska bi početkom sljedeće godine trebala dobiti Centar novih tehnologija – najavio je to ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na panelu Digitalizacija poslovanja u Hrvatskoj.

Horvat je kazao da bi taj centar u početku bio ustanova, a kasnije možda čak i trgovačko društvo, a financirao bi se iz EU fondova. Horvat je o tom centru govorio u kontekstu donošenja nacionalnog plana i strategije digitalizacije gospodarstva. Za nacionalni je plan kazao da se trenutačno usklađuje među resorima i da bi do kraja godine mogao biti u Saboru.

Parcijalne priče

– Mi danas govorimo o segmentu umjetne inteligencije parcijalno. Imamo centre na FER-u, Fakultetu strojarstva brodogradnje, unutar nekih drugih institucija. No to budu parcijalne priče koje su same sebi svrha, nećemo imati u rukama segment umjetne inteligencije kao efikasan alat lokalne i središnje države – poručio je Horvat.

Prema njegovim riječima, Centar novih tehnologija stoga bi bio centralizirani sustav u kojem bi sva parcijalna rješenja imala dvosmjernu komunikaciju i bila jedno mjesto iz kojeg bi se kormilarilo primjenom strateških dokumenta koji su sad u izradi. Horvat je, među ostalim, na panelu kazao i da danas ima sastanak sa svim relevantnim sudionicima u vezi s uvođenjem 5G mreže u Hrvatsku i da bi Hrvatska mogla tu uslugu imati u roku od tri godine.

Darko Horvat, Ivan Barbarić, Goran Težak, Jure Sertić i Marko Jurčević
1/14

Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK, upozorio je na paradoks na koji upućuju dostupna istraživanja koja pokazuju da 90 posto tvrtki tvrdi da nedostatak adekvatne digitalne transformacije negativno utječe na konkurentnost, ali i da samo 50 posto tvrtki stavlja digitalnu transformaciju u svojih top 10 prioriteta, dok ih manje od pet posto stavlja u jedan od glavnih prioriteta.

– Velike su tvrtke uvjetno rečeno svjesnije potrebe digitalne transformacije i idu u primjenu toga, no male i srednje manje su svjesne potrebe digitalizacije i moramo se fokusirati na to da što više približimo digitalnu transformaciju i demistificiramo je kao nekakav bauk – kazao je Barbarić.

Goran Težak, direktor Datalaba, tvrtke koja proizvodi alate za digitalnu transformaciju upozorio je na važnost infrastrukture, odnosno dostupnosti širokopojasne mreže.

– Da bismo sustigli naše susjede u Europi, definitivno trebamo provesti integraciju digitalnih tehnologija kao jedan od izazova, a drugi je izazov jednostavniji pronalazak odgovarajućeg kadra koji može te tehnologije implementirati – poručio je Težak.

Marko Jurčević s FER-a objasnio je da je osnovna uloga Centar za umjetnu inteligenciju na tom fakultetu koordinacija već postojećih aktivnosti u toj instituciji iz područja umjetne inteligencije.

– Na taj ćemo način ojačati vidljivost FER-a i na međunarodnoj sceni, a poboljšat ćemo i suradnju s gospodarstvom i drugim istraživačkim institucijama u svijetu. Isto tako nezanemarivo je društveno odgovorno ponašanje jer u medijima se često propitkuje prava svrha umjetne inteligencije koja se kao i svaki drugi alat može zloupotrijebiti i dobro koristiti. FER promovira umjetnu inteligenciju za korisnu, pozitivnu upotrebu – kazao je Jurčević.

Jure Sertić, direktor AKD-a naglasio je da je digitalizacija sveobuhvatni proces koji s jedne strane omogućava digitalnu transformaciju javne uprave i njena odnosa s građanima, a s druge strane digitalnu transformaciju gospodarstva.

Najveći europski standardi

– AKD je razvio novu generaciju hrvatske osobne iskaznice koja je u skladu s najvećim europskim standardima i možemo reći da smo kvalitetom našeg digitalnog elektroničkog dokumenta u samom vrhu – poručio je Sertić.

Komentara 5

SZ
stela_zg
01:11 15.10.2019.

priče za malu djecu. 5g se uvodi da se iz zadnjeg sela zahtijev za osobnom ili putovnicom šalje putem mobitela. ili, ne moraš putovati do najbližeg grada da bi pribavio neki dokument. ili, priče o razvijanju gospodarstva. najnaprednija gospodarstva u svijetu se nisu razvijala zahvaljujući 5g tehnologiji. poznato je da je prijenos podataka i internet najbrži i najpouzdaniji preko fiber-optike. prema tome, dovoljno je provući fiber-optiku. pravi razlog uvođenja 5g tehnologije je totalna i apsolutna kontrola i nadzor nad svim ljudima. kada se sva vaša imovina sa smart tehnologijom (pametni stanovi, auti, televizori, uskoro sva trošila u stanu poput štednjaka, hladnjaka, perilica, grijanja...) međusobno povežu (internet stvari) dobili ste zgodan nadzorno-špijunski sustav koji prati i šalje sve o vašem ponašanju, navikama, aktivnostima, trošenju resursa... tehnokrati samo čekaju da sve proradi jer su informacije (o ljudima) nova nafta (izvor prihoda). zato elon musk šalje >4400 5g satelita u svemir, amazon će lansirati 3000 satelita, sa ostalima 20000 satelita. uskoro će se novac automatski skidati sa računa za najmanji prijestup. prešli ste ulicu na crveno ili na mjestu bez zebre? potrošili ste previše struje ili vode? grijete se a prozor je otvoren? prometni prekršaj? posjeta politički nekorektnim stranicama ili pisanje komentara kao što je ovaj? sve će znati o vama sviđalo se to vama ili ne. to su tenokratski mokri snovi još odavno. a sada imaju tehnologiju da to i ostvare.

NK
Najam krova
13:57 15.10.2019.

Centar novih tehnologija... onako od oka 200 uhljeba više.

ZN
znam
07:55 16.10.2019.

U Zemljinoj orbiti trenutacno kruzi oko 1100 umjetnih satelita. Zbog prenatrpanosti svemirskim smecem ISS cesto mora mijenjati svoje mjesto kako ne bi doslo do sudara. Musk i slicni bogatasi misle napraviti internet koji bi "blanketirao" Zemlju. Mozete o tome procitati i u intervjuu sa Heinzom Stoewerom, suosnivačem Europske svemirske agencije (Tech/Sci). Cijela ideja ima nekoliko problema: sto bi se dogodilo da se doda jos 20,000 satelita kada vec ima dovoljno svemirskog smeca? Koji su zdrastveni ucinci takvog zracenja? Tko daje pravo tim ljudima da takvo nesto postave? Koliko se ozona unisti jednim lansiranjem rakete? Ljudi kao Musk, Branson misle kako napraviti jos vise novaca, njih okolis ne interesira. Kome oni placaju poreze za ispusne plinove? Sto se tice 5G, jos ovaj tjedan je otovoren za potpise The International Appeal to Stop 5G on Earth and in Space.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije