Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALIZACIJA POSLOVANJA
Povratak na članak

Darko Horvat: Centar novih tehnologija početkom 2020., 5G mreža za tri godine

Digitalizacija poslovanja u Hrvatskoj Digitalna transformacija ključna je za povećanje konkurentnosti

Komentari 5

SZ
stela_zg
01:11 15.10.2019.

priče za malu djecu. 5g se uvodi da se iz zadnjeg sela zahtijev za osobnom ili putovnicom šalje putem mobitela. ili, ne moraš putovati do najbližeg grada da bi pribavio neki dokument. ili, priče o razvijanju gospodarstva. najnaprednija gospodarstva u svijetu se nisu razvijala zahvaljujući 5g tehnologiji. poznato je da je prijenos podataka i internet najbrži i najpouzdaniji preko fiber-optike. prema tome, dovoljno je provući fiber-optiku. pravi razlog uvođenja 5g tehnologije je totalna i apsolutna kontrola i nadzor nad svim ljudima. kada se sva vaša imovina sa smart tehnologijom (pametni stanovi, auti, televizori, uskoro sva trošila u stanu poput štednjaka, hladnjaka, perilica, grijanja...) međusobno povežu (internet stvari) dobili ste zgodan nadzorno-špijunski sustav koji prati i šalje sve o vašem ponašanju, navikama, aktivnostima, trošenju resursa... tehnokrati samo čekaju da sve proradi jer su informacije (o ljudima) nova nafta (izvor prihoda). zato elon musk šalje >4400 5g satelita u svemir, amazon će lansirati 3000 satelita, sa ostalima 20000 satelita. uskoro će se novac automatski skidati sa računa za najmanji prijestup. prešli ste ulicu na crveno ili na mjestu bez zebre? potrošili ste previše struje ili vode? grijete se a prozor je otvoren? prometni prekršaj? posjeta politički nekorektnim stranicama ili pisanje komentara kao što je ovaj? sve će znati o vama sviđalo se to vama ili ne. to su tenokratski mokri snovi još odavno. a sada imaju tehnologiju da to i ostvare.

VL
NK
Najam krova
13:57 15.10.2019.

Centar novih tehnologija... onako od oka 200 uhljeba više.

VL
ZN
znam
07:55 16.10.2019.

U Zemljinoj orbiti trenutacno kruzi oko 1100 umjetnih satelita. Zbog prenatrpanosti svemirskim smecem ISS cesto mora mijenjati svoje mjesto kako ne bi doslo do sudara. Musk i slicni bogatasi misle napraviti internet koji bi "blanketirao" Zemlju. Mozete o tome procitati i u intervjuu sa Heinzom Stoewerom, suosnivačem Europske svemirske agencije (Tech/Sci). Cijela ideja ima nekoliko problema: sto bi se dogodilo da se doda jos 20,000 satelita kada vec ima dovoljno svemirskog smeca? Koji su zdrastveni ucinci takvog zracenja? Tko daje pravo tim ljudima da takvo nesto postave? Koliko se ozona unisti jednim lansiranjem rakete? Ljudi kao Musk, Branson misle kako napraviti jos vise novaca, njih okolis ne interesira. Kome oni placaju poreze za ispusne plinove? Sto se tice 5G, jos ovaj tjedan je otovoren za potpise The International Appeal to Stop 5G on Earth and in Space.

VL
SZ
stela_zg
14:44 15.10.2019.

SpaceX Starlink je sustav Elon Musk-ovih satelita (samo on planira u narednih nekoliko godina lansiranje više od 4400 satelita) koji će iz svemira "obasjavati" našu planetu sa wifi mikrovalnim 5g zrakama. Svemirski Internet će u sprezi sa 5g odašiljačima naa Zemlji omogućavati još brži prijenos podataka, npr. skidanje filma u sekundi. Ukupno se planira lansiranje 20000 takvih satelita. Pa, ako je to vrijedno propadanja javnog zdravlja i zdravlja bioloških sustava neka to bude tako. Ako se nitko ne buni tako će i biti. Polako će nas kuhat će kao žabe dok ne budemo skuhani i nitko neće pokušavati iskočiti, a i da pokuša, nema gdje, osim pod zemlju ili iza debelih zidova bunkera. Kada prinosi podbace jer neće biti oprašivanja poljoprivrednicima a ni nama kojima će hrana biti sve skuplja više neće biti važno da sve potvrde i dokumente možemo isposlovati sa svog mobitela. Ako nestanu insekti, što će biti sa pticama i svim prehrambenim lancima i životinjama koje su do sada opstale u prirodi. Radi se o masovnom eksperimentu koji se provodi nad ovom planetom i svima koji je obitavaju. Ovo je gore od promjene klime ili masovnim količina otpada s kojim nemamo gdje. Elite više niti ne skrivaju da žele ovu planetu samo za sebe.

VL
MI
midea
07:44 15.10.2019.

nema ti u svemiru nikakvih satelita , sva se komunikacija odvija preko optike putem mora i kopbenih repetitora , jedini "sateliti " su oni za vremensku prognozu a oni vise o balonu , mogu ostati u zraku do 100 dana dana , što se tiće 5G mreže slažem se , dodao bi da im je jedini cilj spržiti ljudski mozak !

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.