Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Hrvatska kakvu trebamo'

Horvat: Nema sumnje da se u Hrvatskoj treba početi upotrebljavati 5G tehnologija

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/23
14.10.2019.
u 12:17

Kako napreduje digitalizacija javne uprave i što to znači za poslovanje poduzetnika u Hrvatskoj donosi panel-diskusija na konferenciji ''Hrvatska kakvu trebamo''

U organizaciji Večernjeg lista u Hotelu Esplanade održana je konferencija Hrvatska kakvu trebamo. Na panel-diskusiji Digitalizacija poslovanja u Hrvatskoj sudjelovali su Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Goran Težak, direktor Datalaba, Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK, Jure Sertić, direktor AKD-a i Marko Jurčević s FER-a.

"Svi nas upozoravaju da će nam budućnost donijeti nešto čega nismo svjesni. Najbitnije je spoznati činjenicu da se moramo mijenjati mnogo brže", kazao je na početku panela ministar Darko Horvat

Ministar je objasnio kako ćemo potaknuti ljude da se ubrzaju i što priprema Ministarstvo gospodarstva.

"Imali smo sličan skup prije godinu i pol. Evidentirali smo četiri područja unutar kojih smo vrlo loše pozicionirani. U sva ta četiri ključna područja ove godine dogodili su se radikalni iskoraci. Siguran sam da ćemo na ljestvici Doing Business zaustaviti negativne trendove. Bit ćemo za dvije, tri pozicije bolji nego što smo bili prošle godine i to je dobar znak. Zbog čega? Zbog toga što nam sva ova mjerenja i ocjene određuju 1. svibnja ove godine kao vremenski interval do kojeg su se neke promjene morale dogoditi i zaživjeti u stvarnosti. Mi smo jedan set zakonskog okvira primijenili tijekom travnja, a za njega Svjetska banka još nije mogla iščitati parametre benefita. Javnosti ćemo predstaviti aplikaciju e-poslovanje, dakle 38 dana odnosno sedam koraka smanjit ćemo na tri odnosno dva dana. Na ljestvici ćemo imati iskorak od 20-tak bodova. Građevinske dozvole s 22 koraka sele se na 12 koraka. Ljestvica Doing Business trebala bi Hrvatskoj omogućiti ozbiljan iskorak na pozicije kakve je imala prije desetak godina", kazao je ministar.  

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo
1/14

"Velike tvrtke svjesnije su potrebe za digitalnom transformacijom. Srednje i male manje su svjesne toga. Svi se moramo fokusirati na digitalnu transformaciju", kazao je Ivan Barbarić.

"Centrom za umjetnu inteligenciju potaknut ćemo suradnju. U medijima se propituje svrha umjetne inteligencije. Cilj je fakulteta da promovira Centar za pozitivna rješenja", kazao je Marko Jurčević s FER-a.

"AKD je razvio novu generaciju hrvatske osobne iskaznice i ako smo u nečemu prvi, u tome smo. AKD je izradio proces proizvodnje. Među prvima u EU možemo pristupati uslugama državama članicama", kazao je Sertić iz AKD-a.

"Htjeli smo uvesti obvezu, testiranje. Čuo sam kritike u vezi s e-računom. I aplikacija i e-poslovanje i e-račun i još neki proizvodi  modularni su pristup konačnom rješenju. Naše okruženje novitetima se prilagođava mnogo brže nego mi", kazao je Horvat.

"HGK je uključen u legislativu. Apelirao bih – imamo mi vrhunskih stručnjaka. Sada smo posadili to drvo i stvorit ćemo ekosustav. Kao društvo sazreli smo pa nećemo ići u prvi razred. Trebamo kontinuitet i vjerujem da će legislativa donijeti taj kontinuitet. Jedan od prioriteta bit će digitalno društvo", kazao je Barbarić.

"Nikoga nema u ovoj dvorani tko sumnja u to da se u Hrvatskoj treba početi koristiti 5G tehnologija", kazao je ministar Horvat. 

"Ne smijemo si dopustiti da nam rastu prihodi u segmentu turizma, a padaju prihodi od segmenta industrije. Počeli smo uvoditi tehnološki sofisticirana rješenja. Ja bih rekao da smo na dobrom putu ozdravljenja industrije", kazao je Horvat.

"Hrvatsku treba približavati na ljestvicama kamo Hrvatska realno i pripada", dodao je ministar. "Ako operateri pronađu model, operateri će investirati. Metodologiju investiranja moramo pojednostaviti. U tri godine možemo imati 5G tehnologiju", kazao je ministar Horvat. 

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo
1/41

Stručno predavanje održao je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za digitalno društvo.

"Moramo biti svjesni da digitalna transformacija nije samo tehnologija. Ono što nam treba jest i promjena načina razmišljanja. Razmišljamo o tome kako imamo tri stupa – digitalizaciju javne uprave, poslovanje i digitalno društvo. To digitalno društvo uključuje mnoge dijelove kojima se bavimo. Najčešće se postavlja pitanje tko je spreman. Svi će reći da smo svi spremni, ali pitanje je tko jest zapravo spreman. Odgovor je vrlo često šutnja. Trebamo mijenjati sebe. To je industrijska revolucija", kazao je Gršić. 

"U digitalnom svijetu cjeloživotno obrazovanje ima svakako ključnu vrijednost bez obzira na to je li riječ o djetetu ili o starijoj osobi. Postoji nerazumijevanje kada govorimo o digitalnoj tehnologiji", kazao je.

"Suština digitalne transformacije, to je segment koji trebaju razumjeti svi, a ne samo oni koji to stvaraju. Sinergijom ćemo dobiti digitalno društvo. Hoće li nas zamijeniti roboti? Naravno da će nas roboti posluživati, ali mi trebamo imati digitalne vještine", dodao je. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

"Mobilni uređaji imaju sve veću ulogu u našem životu. Imamo oko 3,63 milijuna mobilnih priključaka. Te tehnologije određuju što ćemo u budućnosti raditi. Ono što nam nudi 5G jest ono što će nas transformirati. Te mreže omogućit će prijenos informacija putem jedne jedinstvene mreže. No, tu je potrebna prilagodba i pitamo se koliko bazne stanice zrače. Tehnologiju trebamo građanima predstaviti na adekvatan način. Nije potrebno raditi sustave koji nisu sigurni. Mora postojati kibernetička sigurnost", dodao je.

"Ta tehnologija osobama s invaliditetom omogućuje da rade sve ono što prije nisu mogle. Ekran im treba  biti pristupačan. Svima treba omogućiti da u tom digitalnom svijetu rade", dodao je.

"Slažem se sa svima koji su danas rekli da je brzina bitna i potrebna". dodao je.

"Ne trebamo gledati DESI indeks kao mjerilo onoga što pružamo građanima", kazao je Gršić. "Država će stvoriti novo okruženje i riješiti sve probleme vezane za međusobnu komunikaciju. I to radi pružanja dodatnih usluga i upravljanja informatičkim strukturama", kazao je Gršić.

Komentara 46

DU
Deleted user
12:12 14.10.2019.

Od ovakvih stručnjaka kao g. Horvat mi se povraća. U Švicarskoj prosvjeduju doktori i stručnjaci, a on se tako javno izjašnjava. U međuvremenu ima dosta informacija, koliko je štetna ta tehnologija, pa ministar ako već sam ne čita, što mu rade savjetnici?

Avatar tituš
tituš
11:50 14.10.2019.

kažu da bogate zemlje sjevera Europe ne žele uvesti i ne uvode 5G zbog vrlo štetnog učinka na zdravlje ljudi ..

Avatar Matija22
Matija22
12:19 14.10.2019.

Imate 2,3,4 sad i 5g , umjesto da ugasite stare kad stavljate nove vi dodajete nove da još više zrači

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije