Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbogatiji hrvat

Danko Končar najbogatiji je Hrvat, ima tri puta više novca od Todorića

danko končar
Foto: Krešimir Raguž
1/5
24.03.2011.
u 11:00

Sa 68 godina stekao je čak 15,5 milijardi kuna. Večernjakov reporter obišao je njegove rudnike, tvornice i nekretnine od Afrike do Velike Britanije

Tko je zapravo Danko Končar? Koliko je "težak"? Odakle mu novac i ima li ga uopće ili je samo "maneken", čovjek koji radi za nekog mnogo moćnijeg i za njega kupuje rudnike, tvornice, nekretnine, a sada bi trebao i tri hrvatska brodogradilišta. Stoje li iza njega možda Rusi? Moćni židovski lobi? Ova pitanja 68-godišnjeg zagrebačkog biznismena s adresom u Londonu i tvrtkama po čitavom svijetu prate sve od kada je prije nekoliko godina odlučio investirati u Hrvatskoj.

Kralj kroma, robija...

Osim porijekla novca, javnost se bacila i na istraživanje njegovih krvnih zrnaca. Pričalo se da je unuk narodnog heroja Rade Končara pa se ubrzo shvatilo da to baš i nije moguće jer je rođen iste godine kada i čovjek koji bi mu trebao biti otac. Otkriveno je i da je u bivšoj državi proveo sedam godina u zatvoru zbog optužbe za privredni kriminal. Prozvan je kraljem kroma zbog rudnika koje posjeduje u Južnoj Africi.

Kako je njegovo ime javnosti postajalo sve poznatije, a uloga koju bi trebao imati u hrvatskom gospodarstvu sve veća, pitanje s početka ne da nije nestalo nego ga se sada može čuti češće no ranije. Končarova samozatajnost dodatno je raspirila maštu.

Večernjak je stoga krenuo po odgovor. Posljednjih tjedana obišli smo Končarove rudnike i tvornice u Južnoj Africi te projekte u Burundiju. Za kraj nam je otvorio vrata svog poslovnog carstva u svom londonskom središtu, Kensington Greenu, adresi rezerviranoj samo za istinsku elitu. Prošli smo pola svijeta, zbrajali, oduzimali, provjeravali, pa ponovno računali. I napokon podvukli crtu: s trenutačnim bogatstvom od tri milijarde dolara (15,5 milijardi kuna), i bez uračunatih nekoliko projekata koji će uskoro vrijediti barem još toliko, Danko Končar je najbogatiji Hrvat na svijetu. Barem je tri puta "teži" od Ivice Todorića.

*Cijelu priču o Danku Končaru pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka

Komentara 92

DU
Deleted user
12:23 24.03.2011.

Končari mogu biti jedino grkoiztočnjaci. Nema Hrvata koji bi se tako zvao. Mijenjajte naslov. Kojekakovi Rade, Miladin, Filaret i Milojko - jedino su pravoslavci. Nikako Hrvati.

LD
Ljupče Dragoljupče
14:27 24.03.2011.

groghar,druze,al mi iskopiraj onaj tvoj ludi esej o hrvatskoj kulturi,ono sakira,brtini spirs,bah,amstrong....treba mi hitno.radim nesto......molim te.al ceo ako moze.bio bih zahvalan.

DU
Deleted user
14:43 24.03.2011.

Ne mogu naći, ako nađeš javi mi, to je bio epski komentar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije