Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Danko Končar najbogatiji je Hrvat, ima tri puta više novca od Todorića

Sa 68 godina stekao je čak 15,5 milijardi kuna. Večernjakov reporter obišao je njegove rudnike, tvornice i nekretnine od Afrike do Velike Britanije
24. ožujka 2011. u 11:00 92 komentara 10146 prikaza
danko končar
Foto: Krešimir Raguž
Pogledajte galeriju 1/5

Tko je zapravo Danko Končar? Koliko je "težak"? Odakle mu novac i ima li ga uopće ili je samo "maneken", čovjek koji radi za nekog mnogo moćnijeg i za njega kupuje rudnike, tvornice, nekretnine, a sada bi trebao i tri hrvatska brodogradilišta. Stoje li iza njega možda Rusi? Moćni židovski lobi? Ova pitanja 68-godišnjeg zagrebačkog biznismena s adresom u Londonu i tvrtkama po čitavom svijetu prate sve od kada je prije nekoliko godina odlučio investirati u Hrvatskoj.

Kralj kroma, robija...

Osim porijekla novca, javnost se bacila i na istraživanje njegovih krvnih zrnaca. Pričalo se da je unuk narodnog heroja Rade Končara pa se ubrzo shvatilo da to baš i nije moguće jer je rođen iste godine kada i čovjek koji bi mu trebao biti otac. Otkriveno je i da je u bivšoj državi proveo sedam godina u zatvoru zbog optužbe za privredni kriminal. Prozvan je kraljem kroma zbog rudnika koje posjeduje u Južnoj Africi.

Kako je njegovo ime javnosti postajalo sve poznatije, a uloga koju bi trebao imati u hrvatskom gospodarstvu sve veća, pitanje s početka ne da nije nestalo nego ga se sada može čuti češće no ranije. Končarova samozatajnost dodatno je raspirila maštu.

Večernjak je stoga krenuo po odgovor. Posljednjih tjedana obišli smo Končarove rudnike i tvornice u Južnoj Africi te projekte u Burundiju. Za kraj nam je otvorio vrata svog poslovnog carstva u svom londonskom središtu, Kensington Greenu, adresi rezerviranoj samo za istinsku elitu. Prošli smo pola svijeta, zbrajali, oduzimali, provjeravali, pa ponovno računali. I napokon podvukli crtu: s trenutačnim bogatstvom od tri milijarde dolara (15,5 milijardi kuna), i bez uračunatih nekoliko projekata koji će uskoro vrijediti barem još toliko, Danko Končar je najbogatiji Hrvat na svijetu. Barem je tri puta "teži" od Ivice Todorića.

*Cijelu priču o Danku Končaru pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka

Tvrtke Ruukki i Veremo vrijede 1,6 milij

Tvrtke Ruukki i Veremo vrijede 1,6 milijardi dolara
Ispod krovne kompanije Kermas Limited dvadesetak je tvrtki kćeri iz više zemalja. U južnoj Africi Končar većinu posla obavlja preko tvrtke Ruukki sa sjedištem u Finskoj. Ruukki ima većinske udjele u nekoliko rudnika kroma, platine, cinka te tvornica koje obrađuju ovu sirovinu. Ruukkijeva je vrijednost veća od 600 milijuna američkih dolara. Većinu proizvedenog izvozi u Kinu. Njegova druga tvrtka Veremo, vrijedna više od milijardu dolara, ima većinske udjele u rudnicima i tvornicama željeza.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • sifra234:

    Končari mogu biti jedino grkoiztočnjaci. Nema Hrvata koji bi se tako zvao. Mijenjajte naslov. Kojekakovi Rade, Miladin, Filaret i Milojko - jedino su pravoslavci. Nikako Hrvati.

  • Ljupče Dragoljupče:

    groghar,druze,al mi iskopiraj onaj tvoj ludi esej o hrvatskoj kulturi,ono sakira,brtini spirs,bah,amstrong....treba mi hitno.radim nesto......molim te.al ceo ako moze.bio bih zahvalan.

  • Deleted user:

    Ne mogu naći, ako nađeš javi mi, to je bio epski komentar!