Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANDIDAT ZA ŽUPANA

Danijel Tušak: Lika treba nove stručnjake jer kumske su je veze opustošile

Snježana Bičak
12.05.2021.
u 11:11

Političko kadroviranje kumova, zaštićenih poput ličkih medvjeda, dovelo je do golemog minusa

Danijel Tušak (41) jedan je od pet kandidata na izborima za mjesto župana Ličko-senjske županije. Poduzetnik je, dosad nije bio u politici, a i sada je jedini nestranački kandidat kojeg podupire grupa ličkih poduzetnika.

Zašto ste se sada odlučili kandidirati za župana?

Odlučio sam ući u ring jer mi je dosta držanja glave u pijesku dok županija vidno propada i tjera našu budućnost, odnosno mlade da krenu trbuhom za kruhom što dalje.

Zbog čega mislite da bi Ličani trebali izabrati vas?

Od svih kandidata, koliko znam, samo ja imam iskustva u realnom sektoru. Kao poduzetnik i inženjer po struci, cijeli poslovni put temeljim na pronalaženju rješenja za izazove na koje nailazim i stvaranju nove vrijednosti. Bez jakog gospodarstva ne možemo imati uvjete za mijenjanje negativnog trenda razvoja Ličko-senjske županije. Zato smatram da ja jedini mogu ponuditi konkretna rješenja i pokrenuti realne i ostvarive projekte usmjerene razvoju.

Planirate ući i u Županijsku skupštinu; biste li i koalirali?

Svi smo mi stručnošću ostvarili većinu svojih poslovnih i životnih ciljeva. Ne dolazi u obzir da s bilo kim dođe do pregovora oko zadovoljavanja bilo kakvih sitnih osobnih ciljeva. Krajnji je cilj stvoriti uvjete za ostanak mladih. Najbitnija demografska mjera sigurno je radno mjesto mlade osobe u skladu s njenim znanjem i vještinama. Samo takva može imati dostojanstven život i planirati ostanak na djedovini. Bude li netko htio s nama koalirati, morat će ponuditi viziju razvoja naše županije kao i konkretna rješenja. Ne smijemo gubiti više ni dan, a kamoli godine. Ako treba, bit ćemo časna opozicija koja neće dopustiti da neka nova vlast upravlja svima nama maćehinski.

Koliko je izazovno voditi privatnu tvrtku?

Svako vrijeme nosi svoje izazove. Do ove krize mislili smo da smo spremni na sve. No pandemija je pokazala koliko nam je cijelo gospodarstvo krhko. Na čelu sam tvrtke od 2004., otkad sam završio fakultetsko obrazovanje i, naravno, vratio se kući nastaviti obiteljski posao koji je počeo davne 1998. Od jedne prodavaonice i tri radnika došli smo do devet prodavaonica i pedeset radnika. U međuvremenu me Ministarstvo gospodarstva proglasilo i najboljim mladim poduzetnikom u Hrvatskoj za 2010. godinu. A pogon smo iz obiteljske kuće preselili u Zonu poslovnih namjena Smiljansko Polje, gdje na 1440 m2 imamo kapacitete za snabdijevanje velikog dijela Like pekarskim i slastičarskim proizvodima.

Što je teže voditi; tvrtku ili Županiju? Ima li tu poveznica?

Sad mi se čini lakšim upravljati tvrtkom u stabilnoj poziciji u koju smo je zajedno s našim radnicima doveli. Ali zapravo je lakše upravljati Županijom iz perspektive dosadašnjih političkih aktera. Trideset godina upravljalo se Županijom bez velike odgovornosti, davanjem poslova odabranim poduzetnicima koji su bili sponzori koječega, a sve na štetu županijskog proračuna. Političkim kadroviranjem te zapošljavanjem prijatelja, susjeda i kumova, zaštićenih više od ličkog medvjeda, dovelo je do toga da je zaključno s 2020. konsolidirani županijski proračun u minusu 34 milijuna kuna s minusom prenesenim iz prethodne godine. Potrebno je početi odgovorno upravljati Županijom i pametno promišljati o svakoj kuni koja se troši iz proračuna. Za to su potrebni sposobni kadrovi neopterećeni stranačkim iskaznicama. Ne smijemo više dopustiti da se svaki političar igra s nama kroz poziciju koju obnaša, znajući da, ako za četiri godine i izgubi na izborima, neće odgovarati za svoj nemar u upravljanju i da će drugome uvaliti vrući krumpir.

Što najviše zamjerate aktualnom vodstvu županije i županu?

Bavljenje samima sobom. Nitko nema pravo četiri godine mandata provesti u kampanji opterećen bivšom strankom, zapostavljajući instituciju koju mu je narod u dobroj vjeri dao na upravljanje.

Je li Županija sklona poduzetnicima; što planirate napraviti?

Kako Županija može biti sklona poduzetnicima kad nema nikakve strategije razvoja i poticanja poduzetništva? Da bi imali strategiju, morate imati viziju i znati što poduzetnicima treba. A kako to može znati netko tko se u četiri godine nije ni pokušao približiti poduzetnicima, pitati za njihove potrebe. To je, uostalom, vidljivo iz nedostatka podrške poduzetnika dosadašnjem županu.

Koji su najveći problemi Like koje planirate riješiti i kako?

Demografska katastrofa, slabo gospodarstvo i nedostatak stručnih kadrova. Želimo Liku razvijati poticanjem inovativnih i talentiranih mladih ljudi iz županije, kao i iz drugih krajeva Hrvatske da ostvare poslovne ideje baš ovdje i donesu sebi i zajednici novu vrijednost. Kako bismo privukli investicije u nove tehnologije, nužno je revidirati studijske programe tako da stvaramo stručne kadrove spremne za izazove 21. stoljeća. Mi koji smo odlučili ostati u Lici znamo da je Lika kao mladi nogometaš s golemim potencijalom. Bez teškog rada taj potencijal neće doseći ono za što je predodređen. Radom i pameću možemo stvoriti uvjete da kola izvučemo iz gliba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije