Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana Brune Kovačevića

Da imam veze s tim, zvali bi me Strašni, a ne Napaćeni

oružje
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
06.12.2016.
u 16:22

Nimac je svojedobno bio optužen i osuđen za razbojstvo koje nije počinio, što je uspio i dokazati na sudu

U siječnju 2015. Bruno Kovačević (51), čovjek kojeg njegovi prijatelji zovu Napaćeni i Debeli te koji za sebe tvrdi da je nezaposlen, s mjesečnim primanjima između 4000 i 5000 kuna, nazvao je Željka Nimca (57), kojeg zovu Brko i Švabo.

Šifrirana komunikacija

Nakon nekoliko minuta razgovora, Nimac pita Kovačevića:

– Je l’ idemo sutra na benzinsku?

– Vjerojatno ćemo morati, ali ja nemam auto. Ide na farbanje, pa ću valjda dobiti zamjenski – odgovara mu Kovačević.

– Čuj, ne znam je li ti taj zamjenski auto baš za tamo preko, za benzinsku – kaže mu na to Nimac.

– O tom potom – kratko mu replicira Kovačević.

– Čuj, ja bih morao znati je l’ idemo na benzinsku ili ne. Cure su mi tu pa, ako ne idemo na benzinsku, odveo bih ih na Sljeme na sanjkanje – kaže na to Rimac.

– Idemo li ili ne idemo, znat ću ujutro u 9. Uostalom, moram pitati i mogu li ići zamjenskim autom – zaključuje razgovor Kovačević.

Navedeni, pomalo nepovezani razgovor, zapravo je šifrirana komunikacija između Kovačevića i Nimca, koji će zbog tog razgovora, ali i niza drugih, koji mjesec poslije biti najprije uhićen i osumnjičen, a poslije i optužen za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su se bavili nedopuštenom nabavom, preradom i preprodajom oružja. Osim njih dvojice, na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijsko suda još će završiti Ilija Lovrić (57), Željko Bagić (47) te Nimčev sin Marko (35).

Tužiteljstvo ih optužnicom, koja je nedavno postala pravomoćna, tereti da su od prosinca 2014. do lipnja 2015. povezali u zajedničko djelovanje na području Hrvatske, Mađarske i Nizozemske te da su u Slovačkoj nabavljali oružje koje je bilo onesposobljeno za ispaljivanje bojnog streljiva. Takvo oružje, a u optužnici se navodi da se radi o najmanje 71 komadu, potom su krijumčarili u Hrvatsku, prepravljali i dalje preprodavali.

Trag iz Nizozemske

U problemima su se našli kada je u Nizozemskoj jedna osoba ubijena iz tako prerađenog oružja pa je tamošnja policija, istražujući taj slučaj, došla i do Hrvatske. Kovačević i ostali uskoro su stavljeni pod mjere tajnog praćenja i prisluškivanja, a pokušavajući skriti o čemu razgovaraju, koristili su se šiframa, pa tako umjesto oružja spominju “čarape koje se trebaju kupiti”. Prisluškujući ih i tajno prateći, policija je doznala i kada je koji od njih bio u inozemstvu i gdje, a optužbe koje im se stavljaju na teret optužnici su pokušali pobiti u svojim obranama.

– Ja sam posve nesposoban za ovo što mi se stavlja na teret. Nisam organizirao nikakvu grupu, a ljudi se inače sprdaju onim čime se ja bavim. Prodajem parfeme i salame i zbog toga često putujem u Nizozemsku, a nekada sam uvozio i vozila. Pa mene zovu Napaćeni zato što radim. Da krijumčarim oružje, valjda bi me zvali Strašni ili tako nešto – branio se Kovačević.

Željko Nimac, koji je svojedobno bio optužen i osuđen za razbojstvo koje nije počinio, što je u obnovljenom procesu na sudu i dokazao, obranu nije htio iznositi, no kazao je da njegov sin s tim nema veze.     

>> U kući pronašli ilegalno oružje vrijedno više od 50 tisuća kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije