Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siromašna djeca pate

Covid-19 najteža kriza u 75-godišnjoj povijesti UNICEF-a

Food distribution for needy families in Gaza
Mohammed Talatene
09.12.2021.
u 09:25

U izvješću se procjenjuje da zbog pandemije dodatnih 100 milijuna djece sada živi u siromaštvu, što je 10 posto više nego u 2019.

Za Agenciju UN-a za djecu (UNICEF) covid-19 najteža je kriza u 75-godišnjoj povijesti te organizacije, objavila je agencija u izvješću u četvrtak.

UNICEF je rekao da je covid-19 ugrozio desetljeća napretka u pogledu ključnih pitanja koja ugrožavaju djetinjstva djece u svijetu kao što su siromaštvo, dostupnost obrazovanja, neuhranjenost i duševno blagostanje.

Izvršna direktorica Henrietta Fore rekla je da se rasprostranjen utjecaj covida-19 nastavlja produbljivati, povećavajući siromaštvo, nejednakosti i ugrožavajući dječja prava.

"Kako se povećava broj gladne djece, djece koja ne idu u školu, koja su zlostavljana, žive u siromaštvu i prisiljena su na brak, smanjuje se broj djece s pristupom zdravstvenoj zaštiti, cjepivima, dovoljnoj količini hrane i najosnovnijim uvjetima. U godini u kojoj bismo trebali napredovati, nazadujemo", naglasila je.

U izvješću se procjenjuje da zbog pandemije dodatnih 100 milijuna djece sada živi u siromaštvu, što je 10 posto više nego u 2019.

U 2020. više od 23 milijuna djece ostalo je bez osnovnih cjepiva - što je više od gotovo 4 milijuna nego u 2019., i to je najviša brojka u 11 godina, navodi se u izvješću.

"U doba svjetske pandemije, sve većih sukoba i pogoršanja klimatskih promjena, pristup da je dijete na prvom mjestu nikad dosad nije bio važniji", rekla je Fore.

"Na raskrižju smo. Dok surađujemo s vladama, donatorima i drugim organizacijama da počnemo stvarati zajednički put za sljedećih 75 godina, djeca moraju biti na prvom mjestu u redu za ulaganja, a zadnja u redu za rezove.

Obećanja naše budućnosti ovise o prioritetima koje stvorimo u sadašnjosti", istaknula je.

Video - HALMED: Smrt 33-godišnjaka u ožujku povezana s cjepivom protiv koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:52 09.12.2021.

Kada sam prije već više od godine dana pisao da će broj kolateralnih žrtava plandemije višestruko nadmašiti broj stvarnih žrtava corone, bio sam proglašen ravnozemljašem, teoretičarom zavjere, ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije